„Nelinksma. Apyvarta, lyginant su ta, kuri būdavo šiuo metu, krito dešimt kartų. Prekyba internetu kol kas palyginti nedidelė. Visiems medelynams ne pyragai. Tikiuosi, kad po karantino žmonės atsisuks į žemės ūkį“, – pasakoja Gediminas Cijūnaitis, gediminosodai.lt savininkas.

Irmantas Butrimavičius, rojausmedelynas.lt savininkas, įvardina priežastį, dėl kurios apyvarta sumenko keletą kartų – nebėra mugių, per kurias būdavo pagrindiniai pavasarinių sodinukų pardavimai. Vidutiniškai medelio kaina šiemet 2-3 eurais mažesnė nei pernai. Pavyzdžiui, obelys, kriaušės vietoj 10-12 eurų dabar siūlomos po 7-8 eurus, persikai vietoj 15, dabar 10-12. Trešnės nuo 12 pigo iki 8 eurų.

„Nekrito tik augalų, auginamų vazonuose, kainos, nes šie sodinukai gali medelyne likti kitiems metams. Pigo tik medeliai plikomis šaknimis. Žmonės internetu perka atsargiai, nori augalą pamatyti. Šiek tiek aktyviau įsigyja tik kaulavaisius, nes juos galima sodinti tik pavasarį. Obelis ir kriaušes dar bus galima sodinti rudenį“, – aiškina I. Butrimavičius.

Jis sako, kad nepabendravus su žmogumis medelio jam nepavyks parduoti. Šį pavasarį tenka nurašyti.

Jam pritaria ir G. Cijūnaitis sako, kad čia veikia bandos jausmas, tai, kad mugėse tiesiog ūžkliūna akis už medelių ir perka. Kai reikia ieškoti pačiam, pardavimai iš karto mažėja. Verslininkas spėja, kad sunkiausia pradedantiems ar mažai žinomiems medelynams.

I. Butrimavičius neslepia, kad dar toli gražu ne visiems kaimo gyventojams įkandamas pirkimas internetu, kai prekės siunčiamos per siuntų tarnybą. Kai kurie tikina, kad neturi internetinės bankininkystės ir pinigus dezinfekuos bei saugiai sudės į maišelį, tačiau toks metodas nepriimtinas. Medelio ar kelių siuntimas vidutiniškai kainuoja penkis eurus.

„Nereikia dramatizuoti, kol nėra užsakymų galima skirti laiką ir sutvarkyti medelynus, kam paprastai trūksta laiko. Maistui užsidirbame “, – gerą aspektą įžvelgia G. Cijūnaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)