1. Lempų augalams tipai

Internete galima rasti daug medžiagos, kurioje aptariamos įvairių tipų lempos – visi norintys gali ją išsianalizuoti. Tačiau mes iš karto pasakysime, kad geriausia rinktis šviesos diodų (LED) lempas. Šių lempų ypatybė ta, kad jos neįšyla ir šviečia rožine – alyvine spalva (tokioms lempoms naudojami raudoni 640 – 660 nm ir mėlyni 435 – 460 nm šviesos diodai), priklausančia tik fitoaktyviajai spektro daliai. Tai ta dalis, kurios reikia augalams augti ir fotosintezei vykti.

Rinkoje taip pat yra baltai šviečiančių lempų su baltais šviesos diodais – pastarosios yra malonesnės žmogaus akiai. Augalams tai neturi jokio skirtumo, tačiau daugelį žmonių erzina rožinio švytėjimo gausa. Balti šviesos diodai beveik visiškai panaikina rožinį atspalvį – po šiomis lempomis galima netgi skaityti.

Dar vienas LED lempučių privalumas – jos neįkaista ir sunaudoja mažai energijos.

Jei turite išsaugoję senų liuminescencinių lempų, jas taip pat galite naudoti augalams, tačiau jos ne tokios efektyvios, kaip specializuotos augalų lempos. O štai paprastos kaitrinės lemputės yra visiškai netinkamos: jos įkaista, be to, jų spinduliuotės spektras netinka augalams.

Kam apskritai reikalingos augalų lempos? Tam, kad suaktyvintų fotosintezę esant nepakankamam apšvietimui, o tai savo ruožtu pagreitina augalo vystymąsi.

2. Augalų lemputė, šviestuvas ar juosta? Ką pirkti?

Augalų šviestuvai ir lemputės augalams

Fitolemputė su cokoliu

Nedideliems vazoniniams augalams arba nedideliam kiekiui daigų galite naudoti nedidelę, apvalią lemputę. Šis variantas patogus tuo, jog galima nusipirkti vieną lemputę su klasikiniu E27 cokoliu ir įsukti ją į paprastą stalinį šviestuvą – taip jis laikinai virs lempa augalams.

Jei namuose turite šiuolaikinį toršerą, lempučių panaudojimo galimybės dar labiau prasiplečia. Jei norėsite naudoti toršerą ir sau, pavyzdžiui, skaitant, rinkitės fitolemputę su balta šviesa – taip išvengsite nuolatinio lempučių sukiojimo keičiantis toršero paskirčiai.

Jei auginsite didelį kiekį daigų, jums reikės arba daug atskirų lempučių, arba linijinio LED šviestuvo. Pastarųjų pasirinkimas labai platus: jie skiriasi savo dydžiu, galia ir tvirtinimu.

Linijiniai LED šviestuvai

Pats paprasčiausias variantas – linijinės LED lempos. Pats pigiausias variantas – siauras, ilgas šviestuvas su jungikliu ant korpuso ir maitinimo laidu. Jei daigus auginate ant stelažų, šis variantas jums bus praktiškiausias. Tokį šviestuvą galima lengvai pritvirtinti prie stelažo lentynų ar kitų laikymo įrenginių.

Plokščias LED šviestuvas (panelė)

Sudėtingesnis tokio šviestuvo variantas yra plokščias LED šviestuvas, t. y. kai keli šviesos diodai yra vienas šalia kito. Jų plotis ir ilgis gali būti įvairus – nuo to priklausys ir šviestuvo kaina.

Žiedlapių formos lempos

Gana naujas formos variantas yra žiedlapių formos augalų lempos. Trys ar keturi tokių šviestuvų sparnai apima didesnį apšvietimo plotą. Tačiau jie turi bendrą lizdą. Galima sakyti, kad tai yra modernesnė įprastinės augalų lemputės versija.

LED lempa su apšvietimo tipų perjungimu

Tai dar vienas mados klyksmas: LED šviestuvas su skirtingais apšvietimo tipais. Nuotolinio valdymo pulteliu galima perjungti šviestuvo spalvinį režimą: jei norite skaityti, galite įsijungti baltą šviesą, jei norite apšviesti daigus – violetinę. Tačiau tai, vis dėlto, yra labiau bendro naudojimo šviestuvai. Daigams geriau naudoti lempas, pažymėtas FITO žyma.

Augalų apšvietimas

Augalų šviestuvas + tvirtinimas

Augalų lempa su siurbtuku prie lango

Jei daigus auginate ant stalo ar palangės, atskira fitolempa jums veikiausiai bus neparanki. Tokiu atveju jums reikės tvirtinimo. Paprasčiausias variantas yra augalų šviestuvas, kuris prisisiurbia prie lango. Iš karto pasakysime, kad tai ne itin patogus tvirtinimo būdas: daigams augant, jums reikės keisti lempos padėtį, o tai reiškia, kad siurbtukus turėsite atplėšti nuo lango, o po to vėl juos pritvirtinti. Patys siurbtukai, kaip žinote, nuo to netaps stipresni.

Augalų šviestuvas su metaliniu tvirtinimu ir reguliuojamu aukščiu

Kur kas patogiau naudoti augalų šviestuvus su metaliniais laikikliais ir reguliuojamu aukščiu (būna ir nereguliuojamo aukščio lempų). Labai svarbu atkreipti dėmesį į tvirtinimo kokybę, nes prekyboje galima rasti ir pigesnių šviestuvų su plonais aliuminio laikikliais, kurie dažnai būna nestabilūs ir naudojimo metu lengvai lūžta. Beje, daugelis augalų lempų gamintojų laikiklius siūlo įsigyti ir atskirai.

Pirkdami tvirtinimą būtinai atkreipkite dėmesį į maksimalų lempos montavimo aukštį – jis turėtų būti ne mažesnis kaip 45 cm, o geriausia – dar didesnis.

Įsmeigiami augalų šviestuvai

Kitas variantas – įsmeigiami augalų švietsuvai. Jie atrodo kaip mini žibintai su saulės baterijomis, kurie įsismeigia į žemę. Tokie šviestuvai smeigiami tiesiai į augalo vazoną: jie būna mažiau mobilūs ir dažniausiai nereguliuojamo aukščio. Tokie šviestuvai tinka papildomai apšviečiant mažus ir vidutinio dydžio kambarinius augalus, augančius atskiruose vazonuose.

Staliniai augalų šviestuvai

Be pirmiau aprašytų klasikinių variantų, galima rasti ir kitokių augalų lempų, pavyzdžiui, primenančių stalinį šviestuvą. Tokie šviestuvai gali turėti nuo vienos iki trijų atskirų lempų. Jūs galite keisti kiekvienos iš šių lempų kryptį bei padėtį, taip pat įjungti atskirai, neprisirišant priekitų atšakų.

Naudoti tokius šviestuvus labai patogu, nes jų mobilumas leidžia apšviesti tiek kambarinius augalus, tiek daigus, ir, jei reikia, net tuo pačiu metu.

LED juostos

Iš esmės tai yra tas pats augalų šviestuvas, tik ilgesnis. LED juostos augalams parduodamos su prijungimo laidais ir maitinimo šaltiniu. Kitoje tokios juostos pusėje yra lipnus sluoksnis, kuriuo juosta prisitvirtina prie paviršiaus. Tvirtinant tokią juostą, išlenkimo spindulys negali viršyti 20 laipsnių. Iš vieno elektros lizdo galima pajungti 3 – 5 m ilgo LED juostą. Tai reiškia, kad vieno elektros lizdo pakaks gana didelei daigų stelažo daliai apjuosti. Tačiau naudoti tokią juostą daigams, augantiems ant stalo ar palangės, yra sudėtinga, nes kyla problemų dėl tvirtinimo. Tačiau lentynoms su daigais šis sprendimas labai tinka. LED juostos augalams yra labai patikimos ir ilgai tarnauja.

Gatavi augalų lempos ir hidroponikos rinkiniai

Paprastai paveikslėlyje jie atrodo labai gražiai ir patrauklia, tačiau realiame gyvenime turi mažai naudos. Kodėl?

Pirma, jie turi standartinius vazonėlius, kurie dažnai yra mažesni, nei reikia pomidorams, baklažanams ar agurkams.

Antra, augalų lempos aukštis paprastai nebūna reguliuojamas, o tai reiškia, kad ankstyvuoju augimo etapu šviesos bus per mažai, o vėlesniais augimo etapais augalai gali praaugti ir pačią lempą.

Trečia, jūs negalėsite išdėlioti daigų pagal jų aukštį. Pomidorai augs taip arti vienas kito, jog netrukus pradės trukdyti savo kaimynams ir juos užgoš.

Augalų apšvietimas

Augalų šviestuvas oranžerijoms

Tokie augalų šviestuvai kainuoja brangiau nei tie, kurie būna skirti namams. Jie yra didesni ir kabinami nuo lubų ant metalinių grandinių. Tokių šviestuvų korpuse dažnai būna įmontuotas išsitraukiantis ventiliatorius, kuris sumažina šviestuvo temperatūrą.

Palyginti nedidelis 30 cm ilgio, 10 cm pločio ir 10 cm gylio oranžerijų šviestuvas gali sverti daugiau kaip 800 g. Tai reiškia, kad šie žibintai yra gana sunkūs. Tačiau jų pakanka apšviečiant plotą iki 2 kv. m. Šios lempos labiau tinka šildomoms oranžerijoms ar šiltnamiams, o ne daigams ant palangės apšviesti.

Šviesos diodų prožektorius

Jie tinka didelėms patalpoms, pavyzdžiui, parduotuvėms, kuriose prekiaujama kambariniais augalais ir sodinukais, taip pat šiltnamiams ir oranžerijoms. Šiuos prožektorius galima montuoti ant sienos arba tvirtinti prie lubų. Jų galingumas siekia 30, 40, 50 ar net 100 W.

3. Dar keli klausimai perkant augalų šviestuvą ar lempą

Kokiame aukštyje turi būti įrengta fitošviesa?
Paprastai LED šviestuvai turėtų būti maždaug 20 – 30 cm virš viršutinių augalų lapų.
Oranžerijų lempos kabinamos 20 cm – 1,5 m aukštyje nuo viršutinių lapų.

Kiek laiko daigai turėtų gauti šviesos?

Daigams sudygus, pirmąsias dvi savaites jie papildomai apšviečiami taip, kad dienos šviesa ilgainiui (per pirmąsias dvi savaites po sudygimo) pasiektų 14 – 16 valandų. Po poros savaičių papildomas apšvietimas sutrumpinamas iki 12 – 14 valandų.

Būtinai laikykitės dienos / nakties režimo, nepalikite šviesos įjungtos 24 valandas per parą.

Kokio dydžio plotą gali apšviesti augalų lempa?

Tai galima nustatyti pagal šviestuvo skleidžiamą šviesą: augalai gali augti ir šiek tiek už šviesos ribų, bet nedaug. Geriausia būtų augalus periodiškai kaitalioti, kad papildomos šviesos normaliam augimui ir vystymuisi gautų visi daigai.

Viena 10 – 15 W LED lemputė, šviečianti maždaug 50 cm aukštyje, gali apšviesti iki 1 kv. m plotą.

Ko dar gali prireikti, naudojant augalų lempą?

Jei jau turite laikiklį augalų šviestuvui (apie juos kalbėjome anksčiau), kitas prietaisas, kuris galėtų jums pasitarnauti, yra įjungimo bei išjungimo laikmatis. Tiesa, daugelis šiuolaikinių fitošviestuvų (ypač stalinių) laikmačius jau turi patys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)