Į redakciją paskambinusi gyventoja atkreipė dėmesį, kad nenušienauti kiemai ne tik atrodo baisiai, bet ir yra buveinė erkėms veistis.

Ukmergės miesto seniūnė Zita Pečiulienė informavo, kad su žolės nenusišienaujančiais sklypų savininkais pirmiausia ieškoma taikių sprendimo būdų – išsiunčiami įspėjimai nušienauti teritorijas per dviejų savaičių laikotarpį. Šiemet, iki liepos 17 d. jau išsiųsta 40 tokių pranešimų.

Pasibaigus nurodytam terminui, tikrinama ar gyventojai įvykdė įpareigojimus.

Bauda iki 600 eurų

Jeigu gyventojai ir toliau nesitvarko, gresia baudos pagal administracinių teisės pažeidimų kodeksą, surašomi protokolai.

Baudas skiria savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyrius. Šio skyriaus vedėjas Aidas Dutkus informavo, kad pirmą kartą taikomas įspėjimas arba bauda iki 140 eurų, o jei pažeidimas kartojasi tais pačiais metais, tuomet taikoma bauda gali siekti nuo 140 iki 600 eurų.

Šiemet baudų dar nepaskirta niekam, dauguma gavusiųjų įspėjimus susisiekė su seniūnija, žadėdami nusišienauti jiems priklausančias teritorijas.

Šienauti būtina reguliariai

Kokio aukščio žolė dar pakenčiama, o kada jau būtina nušienauti? Tai aprašyta Ukmergės miesto ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklėse. 2017 metais jos buvo atnaujintos ir į taisykles įtraukti reikalavimai dėl žolės šienavimo privačiuose sklypuose. Taisyklėse aprašyta, kad žolė negali būti didesnė: prie privačių namų – nei 50 cm, prie daugiabučių – 30 cm. Nušienauti turi būti net ir mažiausi plotai. Teritorijas šienauti privalu reguliariai.

Nusišienauti reikalaujama ne vien dėl grožio, bet ir dėl saugumo, siekiant mažinti savaiminių ar tyčinių gaisrų pavojų.

Organizuoja reidus

Z.Pečiulienė sakė, kad daugiausiai pažeidėjų nustatoma, organizuojant reidus. Pagal žmonių skundus – tik vienetai. Vis dėlto, vasaros pradžioje seniūnija žmonių nespaudė. „Iki Joninių visuomet duodame laiko nusišienauti patiems“, – sakė seniūnė. Po Joninių inicijuojami pirmieji reidai.

Kadangi daugelis pažeidėjų metų metus yra tie patys, seniūnijos darbuotojai iš anksto žino, kuriuos taškus reikia patikrinti. Nepaisant to, darbo išties daug, nes netvarkingų šeimininkų yra visame mieste. Tenka pravažiuoti daugybę gatvių – Ateities, Žemaičių, Kranto, Klaipėdos, Alyvų, Trakų, Pušyno, A. Smetonos, Vilniaus ir kitas.

Nustačius nenušienautus sklypus, reikia surasti teritorijų savininkus, išsiųsti jiems pranešimus. Tai užtrunka ne vieną dieną ir savaitę.

Pakartotiniai reidai šiemet prasidės rugpjūčio pradžioje.

Didins žemės mokestį

Nors dauguma žmonių, gavę įspėjimus, savo sklypus nušienauja, tačiau yra piktybiškai nesitvarkančių šeimininkų. Tokie piktavaliai šiemet bus įtraukti į sąrašą, kurį seniūnija ketina teikti savivaldybės tarybai, prašydama padidinti žemės mokestį.

Z.Pečiulienė atkreipė dėmesį, jog yra ir kita medalio pusė. Ukmergės miesto teritorijoje yra daug valstybinės žemės sklypų, kuriuos numatyta apgyvendinti, bet kol kas jie šeimininkų neturi.

Tokių sklypų yra Ąžuolų, Žiedo, Klaipėdos ir kitose gatvėse. Jų niekas nešienauja. Seniūnija neturi tiek lėšų, kad galėtų nušienauti ir šiuos sklypus, nes prioritetas teikiamas viešosioms erdvėms.