Iš esmės begonijų gumbai ir sėklos nėra brangūs, o jau paaugintų sodinukų kiekvieną pavasarį galima įsigyti bet kuriame sodo centre. Taigi, jei neturite ypatingo noro laikyti begoniją ant palangės ar saugoti jos gumbus, niekas jūsų nesmerks – atgyvenusią begoniją tiesiog sumeskite į kompostą, o kitais metais nusipirkite naują. Toliau pateikiame keletą patarimų tiems, kurie yra nusiteikę laikyti begonijas per žiemą ir kitą pavasarį vėl ketina jomis papuošti savo sodą ar kiemą.

Ruošiame žiemai krūmines begonijas

Šioje begonijų grupėje kaip vienmetė gėlė lyderiauja Begonia semperflorens, ypač pilnaviduriai jos hibridai. Tokią gėlę iki šalnų reikėtų iškasti ir žiemą bei pavasarį auginti kambaryje. Tačiau prieš įnešdami į namus krūmines begonijas, būtinai apdorokite jas priemonėmis nuo kenkėjų ir miltligės. Jei namuose trūksta šviesos, šiuos augalus geriausia laikyti ant palangės, +10 ... +12 °C temperatūroje ir visada nugnybti ūglius. Vasario pabaigoje, kai taps šviesiau, begonija išleis stiprius ūglius ir jau balandį sužydės.

Jei motininis augalas nuspręs su jumis atsisveikinti, balandžio mėnesį nupjaukite 7,5 – 10 cm ilgio auginius, įdėkite juos į smėlio ir durpių mišinį ir laukite, kol jis išleis šaknis.

Visadžydės begonijos gali supūti, jei jas perlaistysite, todėl įsitikinkite, kad tarp laistymų dirva pakankamai išdžiūsta.

Ruošiame žiemai gumbines begonijas

Gumbinių grupei priklauso hibridinės gumbinių begonijų formos (Begonia x tuberhybrida), turinčios storą požeminį gumbą, sultingus stiebus (tarp jų yra ir su svyrančiais ūgliais) ir įvairiausius žiedus, kurie skiriasi savo dydžiu, spalva ir struktūra. Vasarą gumbinės begonijos auginamos lauke: pasodintos kambaryje, jos, nepaisant grožio, būna šiek tiek kaprizingos.

Vidurinėje klimato juostoje augančių begonijų gumbai turi subręsti. Jei norite paspartinti šį procesą, nuo rugpjūčio vidurio pradėkite šalinti visus begonijų žiedus. Kai lapai pradės natūraliai gelsti, sumažinkite jų laistymą.

Gumbus iškaskite iki rytinių šalnų.

Prieš sandėliavimą stiebai nupjaunami iki 2 – 3 cm, gumbai iškasami ir, nenupurtant nuo šaknų žemių, sudedami į dėžes. Jie perkeliami į šiltą, gerai vėdinamą patalpą. Maždaug po dviejų savaičių stiebų likučiai pašalinami, gumbai nuvalomi nuo dirvožemio bei senų šaknų ir padedami saugoti. Sausus gumbus reikia laikyti vos drėgnoje dirvoje arba smėlyje nuo šalčio apsaugotoje patalpoje, geriausia +7 °C temperatūroje, kur tvyro 80 – 85 proc. drėgmės. Retkarčiais smėlį ar žemes, kur laikomi gumbai, reikėtų lengvai sudrėkinti, kad sodinamoji medžiaga nesusitrauktų.

Begonijų gumbus žiemai galite paruošti ir kitaip: nupjaukite stiebus, palikdami 5 – 10 cm galus, gumbus nuplaukite, apdorokite fungicidais ir išdžiovinkite. Sudžiūvę stiebai labai lengvai atsiskirs nuo išdžiūvusių gumbų. Kad begonijų gumbai gerai peržiemotų, sudėkite juos į atskirus popierinius maišelius ir laikykite kartoninėje dėžėje vėsioje, tamsioje ir sausoje vietoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją