Tinkamais sandėliuoti laikomi rudeniniai ir žieminiai obuoliai. Užtikrinus būtinąsias sąlygas, žieminių veislių vaisius pavyksta išlaikyti net iki balandžio. Ir vis dėlto – kas lemia obuolių saugojimo terminą?

Derliaus ėmimo metas

Rudeniniai obuoliai skinami tada, kai jų žievė įgauna veislei būdingą išvaizdą ir spalvą, o sėklos tampa rudos. Paprastai taip nutinka rugsėjį. Jei obuolių derlių nuimsite per anksti arba per vėlai, ilgai išlaikyti vaisių nepavyks, be to, jie taps miltingi.

Žieminių veislių obuoliai skinami rugsėjo pabaigoje arba spalio pradžioje. Derliaus ėmimo laikas turi sutapti su tokiu vaisių sunokimo laipsniu, kai jie dar tebėra kieti, sunkiai kramtomi ir neįgavę gardaus skonio. Dalykas tas, kad šie obuoliai ir nuskinti toliau noksta, kol tampa tinkami vartoti. Vienas iš požymių, rodančių, kad metas skinti žieminius obuolius, – 5–6 ryte rasti nuo obels nukritę obuoliai, neturintys jokių defektų ir nepaveikti ligų.

Derliaus ėmimo būdas

Obuolius, kuruos ketinama laikyti per žiemą, reikia skinti labai atsargiai, stengiantis jų nesuspausti ir nesutrenkti. Obuolių žievė turi likti visiškai sveika, be menkiausių pažeidimų. Skinamą obuolį reikia suimti apglėbiant visu delnu, o tada sukamuoju judesiu nuraškyti nuo šakos. Ant sandėliuoti ruošiamų obuolių turi likti žiedkotis. Nuskintą obuolį reikia atsargiai įdėti (jokiu būdu ne mesti!) į kibirą arba pintinę.

Obuoliai

Dėti į kibirą arba perkelti į ilgalaikę saugojimo tarą obuolius reikia rankomis: visų jų berti šiukštu negalima – taip elgiantis vaisius nesunku sudaužyti. Negalima nutrinti obuolius dengiančios vaško pavidalo apnašos: ji saugo vaisius nuo puvimo ir pelijimo.

Perdėdami obuolius į dėžes, kuriose juos sandėliuosite, dar kartą apžiūrėkite vaisius ir juos atrinkite: atminkite, kad saugoti verta tik sveikus, kenkėjų ir ligų nepažeistus obuolius. Jei nuimdami derlių naudojotės kokiais nors įrankiais, vaisius apžiūrėkite ypač atidžiai, kadangi net ir specialiai obuoliams skinti skirti instrumentai gali pažeisti ploną žievę.

Laikas, per kurį obuoliai perkeliami į sandėliavimo vietą

Reikia pasistengti, kad nuskinti obuoliai kuo greičiau, t. y. tuoj pat po derliaus nuėmimo, atsidurtų toje vietoje, kurioje bus saugomi.

Sandėliavimo vieta

Sklypus užmiestyje turintys sodininkai obuolius paprastai laiko namo rūsyje. Verta žinoti, kad sandėliavimo patalpa turi būti sausa, be pelėsio tvaiko. Geriausia, jei vaisiai ir daržovės, o ypač bulvės ir rauginti produktai, bus saugomi atskirose patalpose. Optimali obuolių laikymo temperatūra – 0–2 laipsniai.

Jei patalpa didoka, joje galima įrengti specialiai obuoliams skirtus stelažus, lentynėles arba stumdomas dėžes. Tokiu atveju obuolius galėsite guldyti vienu sluoksniu, rikiuodami eilėmis. Šiaip jau perdengimo medžiaga obuoliams nebūtina, bet jeigu norisi, vaisius galima atskirti kartono pertvaromis arba kiekvieną įsukti į popierių.

Jeigu daug vietos neturite, obuolius patartina laikyti viena ant kitos statomose negiliose medinėse dėžėse ant kojelių. Jose turi būti tik vienas sluoksnis obuolių.

Jeigu laikysitės šių nurodymų, sandėliuojamų obuolių neteks papildomai perrinkti, ir tai gerai, nes perrinkimas sutrumpina obuolių saugojimo terminą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)