Kartojame tekstą apie šiltnamio statybą.

Šiltnamio dydis

Visų pirma nuspręskite, kokio dydžio šiltnamio Jums užteks. Palyginimui, 1 kv. metrui turėtų būti numatomi 4 pomidorų arba 3 agurkų daigai. Nepamirškite į bendrą šiltnamio plotą įtraukti ir takus praėjimui. Jei svarstote apie didesnį šiltnamį, viduryje galite palikti ne eiles, o lysvę daržovėms. Svarbu, kad nuo takų daržoves pasiektumėte tiek palaistyti, tiek vaisius nuskinti.

Jei planuojate augalus drėkinti laistymo sistemomis, iš anksto numatykite vietą vandens rezervuarui. Atminkite, jog kuo šiltnamis aukštesnis, tuo geriau jame cirkuliuos oras, taigi vaisius ir augalus gerokai rečiau puls ligos. Venkite statyti šiltnamį žemesnį nei jūsų ūgis – nuolat teks vaikščioti susilenkus ir saugotis traumų.

Kokias medžiagas rinktis

Paprastai šiltnamis dengiamas plėvele, stiklu ar polikarbonato danga. Pastarieji geriau įšyla, yra lengvesnės konstrukcijos ir nereikia tvirtų pamatų, tačiau svarbu atsirinkti kokybišką gamintoją. Atminkite, jog kuo storesnis polikarbonato sluoksnis, tuo geriau jis išlaikys šilumą.

Šiltnamio vieta

Idealiu atveju šiltnamio durys turėtų atsiverti į pietus, kad per dieną augalams tenkantis saulės kiekis ir intensyvumas būtų tolygus. Svarbiausia, kad šiltnamis būtų gerai apšviestas rytinės saulės ir mažiau tektų popietinės kaitros. Kuo anksčiau šiltnamį pasieks saulės spinduliai, tuo greičiau jis įšils ir lengviau išvengs rytinių šalnų.

Tinkamo vėdinimo sąlygos

Jei šiltnamis paprastesnis ir neturi automatinių stoglangių, duryse įsirenkite langą. Kadangi šaltas oras vaikšto pažeme, vėsiomis vasaros naktimis atvertas langas bus mažiau pavojingas nei durys – užtikrins gerą vėdinimą ir sulaikys šaltį.

Laistymo sąlygos

Patogiausia ir mažiausiai vargo bus jei įsigysite kapiliarinio arba lašinio laistymo sistemą, kurią gana paprastai sumontuosite patys. Toks laistymas nuo įprasto kibirų tampymo skiriasi tuo, kad augalui užtikrinimas tolygus jo drėkinimas, o vanduo nedrėkindamas tuščios žemės, patenka tiesiai ten, kur reikia – į augalų šaknis.

Rezervuarą vandeniui, iš kurio vesite vandens žarneles, reikėtų pakelti bent 1 metrą virš žemės, kad laistymui pakaktų paprasčiausios žemės traukos ir nereikėtų elektros. Jei indas stovės lauke, šalia šiltnamio, pasirūpinkite, kad šalia jo būtų langelis žarnelių pravedimui.

Žemės paruošimas

Žemė šiltnamiui paprastai ruošiama iš rudens. Permaišykite ją su kompostu ir palikite, kad susigulėtų per žiemą.

Jei yra galimybė, naujai paruoštoje žemėje dar žiemai neatėjus pasisėkite garstyčių. Šios vadinamos žaliosiomis trąšomis, nes perkastos su žemėmis ne tik atiduos daug naudingų medžiagų, bet ir dezinfekuos dirvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)