Perkasti sklypą, ypač jeigu jis didelis, darbas ne iš lengvųjų, todėl nemaža dalis sodininkų nuo jo stengiasi išsisukti – iš paprasčiausios tinginystės. Deja, rudenį sukasti daržą tiesiog būtina, kitaip apie puikų derlių galėsite tik pasvajoti, rašo kp.ru.

Beje, nebūtina laukti to meto, kai bus nuimtas visiškai visas derlius: kasti galima ir palaipsniui. Nurinkote agurkus? Iš karto sukaskite lysvę. Nuskynėte paskutinius pomidorus? Sukaskite ir jų augimo vietą. Lygiai taip pat darykite su morkų ir burokų ežiomis. Taip darbuodamiesi tikrai nepervargsite – nė nepastebėsite, kaip sukasite visą sklypą ir dirva bus apsaugota nuo kenkėjų ir ligų.

Rudeninio žemės kasimo nauda

Vien rudeninis perkasimas suteikia daržo žemei penkeriopą naudą.

Pagerėja dirvos struktūra. Perkastas dirvožemis tampa akytesnis, pasipildo ertmėmis, į kurias patenka oro. Taip dirva prisipildo deguonies ir tampa puri bei biri, o maistiniai elementai įgauna augalams tinkamą formą.

Padidėja derlingumas. Jei vasarą lysves teko mulčiuoti šienu, šiaudais, humusu arba durpėmis, o rudenį dirvą patręšėte mėšlu arba kompostu, perkasimas padės organinėms medžiagoms geriau pasiskirstyti dirvoje: juk šiam procesui taip pat reikalingas deguonis.

Žūva kenkėjai. Daugelio kenkėjų lervos žiemoja dirvoje ir jaučiasi labai komfortiškai, nes gilesni dirvožemio sluoksniai paprastai neįšąla, o jei anksti pasninga, po žeme susidaro, galima sakyti, šiltnamio sąlygos. Tačiau kai dirva sukasama ir paliekami gulėti žemės gabalai, juose esančios lervos žiemą sušąla, nes gabalai ima šalti iš visų pusių.

Sumažėja piktžolių. Perkasant dirvą, į paviršių iškyla daugiamečių augalų šaknys. Jas nesunku išrankioti rankomis, o tos, kurios liks žemės gabaluose, per žiemą sušals.

Rudeninis perkasimas stimuliuoja vienmečių piktžolių dygimą, ypač jei laikosi geri orai. Taigi, sėklos sudygsta, bet netrukus daigus numarina šaltis.

Pavyks išsaugoti drėgmę. Sniegas žiemą geriau užsilaiko ant nelygių paviršių, o pavasarį jam tirpstant susidarantis vanduo nuo tokių paviršių niekur nenuteka, bet lengvai susigeria į akytą dirvą ir ją sudrėkina iki pakankamai gilių sluoksnių.

Darbo specifika

Kasti reikia užkabinant 25–30 centimetrų gylio sluoksnį. Kaip tik toks, tiesą sakant, yra kastuvo plokštės (galvos) ilgis.
Dirvos gabalus kasant reikia apversti: tik tada žus žemėje žiemoti susiruošę kenkėjai. Smulkinti gabalų nereikia.

Kaip padidinti žemės derlingumą

Derlingiausia dirva, kaip žinia, yra juodžemis. Deja, daugiausia sklypų žemė būna molinga, labai kieta ir nederlinga. Ruduo – tinkamiausias metas dirvos kokybei pagerinti. Tereikia perkasant patręšti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)