Šis teksta jau buvo skelbtas, tačiau dabar papildytas ir atnaujintas.

Mūsų klimato juostoje auginamos kelių rūšių hortenzijos. Populiariausia iš jų – šluotelinė hortenzija (lot. Panicled hydrangea). Rečiau auginamos šviesiosios hortenzijos (lot. Hydrangea arborescens). Abi šios rūšys atsparios šalčiams, ištveria mūsų atšiaurias žiemas.

O pačios gražiausios hortenzijos – didžialapės (lot. Hydrangea macrophylla). Jos mėgsta šilumą ir yra jautrios šalčiui. Bet ir jas pavyksta auginti mūsų kraštuose, su sąlyga, kad jos tinkamai uždengiamos žiemai.

Visų pirma reikia nuo stiebų nuskabyti lapus, bet ne visus – pačiame viršuje jų keletą palikite, jie apsaugos viršūnėlės žiedų pumpurus.

Po to reikia aprišti šakas virve ir atsargiai prilenkti prie žemės. Užfiksuoti galima kuoliukais arba paprasčiausias padėti ant žemės lentą, įkalti į ją vinių ir pririšti krūmelius. Kad būtų tvirčiau, paguldytą krūmelį galima prispausti plytomis.

Taip paruoštas hortenzijas reikia užberti sausais lapais ir pridengti tankiu neaustiniu audiniu. Taip uždengtos hortenzijos puikiai jaučiasi net ir besniegę žiemą. Tačiau jei žiemą pasnigo, labai gerai sniego užbarstyti ant hortenzijų – jis geriausiai šildys.

Pavasarį hortenzijas reikia nukloti kaip įmanoma vėliau, nes žiedų pumpurai bijo šalnų. Lapus reikėtų nuimti maždaug gegužės viduryje. Krūmus galima pakelti vertikaliai, bet nakčiai geriau kaskart užkloti neaustiniu audiniu – iki pat liepos 10 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją