Tinkamiausios dienos raugti kopūstus:

Spalis: 2 – 3, 9 – 13, 21 – 25,
Lapkritis: 6 – 10, 18, 20 – 22, 25 – 27,
Gruodis: 3 – 6, 15 – 18, 23 – 24,

Gana geros dienos raugti kopūstus šiais metais:

Spalis: 8, 18,
Lapkritis: 4 – 5, 15 – 17,
Gruodis: 2 – 3, 12 – 14, 30 – 31.

Nepalankios dienos raugti kopūstus pagal 2021 m. Mėnulio kalendorių:

Spalis: 1, 4 – 5, 16 – 17, 20, 26 – 28, 30 – 31,
Lapkritis: 1 – 2, 13 – 14, 19, 23 – 24, 28 – 29,
Gruodis: 9 – 11, 19, 21 – 22, 25 – 26.

Jaunatis: spalio 6, lapkričio 5, gruodžio 4 d.
Pilnatis (negalima raugti): spalio 20, lapkričio 19, gruodžio 19.

Kelios gudrybės, kaip užraugti skanius kopūstus:

1. Raugintų kopūstų skonis priklauso ne tik nuo palankios dienos pagal Mėnulio kalendorių, bet visų pirma – nuo pačių kopūstų. Raugimui tinka tik visiškai subrendusios, šviesios vėlyvųjų rūšių kopūstų galvos. Jei kopūstas ne iki galo sunokęs, jo lapai bus tamsiai žali. Tokie kopūstai nepakankamai sultingi, juose per maža cukraus, kad gerai išrūgtų. Raugimui netinka olandiškos ir kininių kopūstų rūšys. Prieš raugdami paragaukite kopūsto lapą – jei kartokas, toks kopūstas netinka raugimui.

2. Kruopščiai reikia parinkti dar vieną komponentą – druską. Netinka raugimui joduota druska. Jodas lėtina pieno rūgšties rūgimą, o ji turi būti aktyvi. Be to, nuo druskoje esančio jodo kopūstų lapai patamsės, bus minkšti. Raugimui rinkitės akmens druską, vidutinio rūpumo.

3. Kopūstams raugti netinka aliuminiai indai. Juose kopūstai įgaus metalo prieskonį, patamsės, bus neskanūs.

Jokiu būdu neraukite kopūstų per pilnatį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)