aA
Su Eligijumi Debesiūnu, „Dzūkų ūkio“ savininku kalbamės, kaip teisingai pasodinti arbūzus ir melionus, kad jų skonis nenuviltų šeimos.

„Šie augalai mėgsta šilumą ir šviesą. Jei truks šviesos jų neužauginsi. Tačiau jei bus per daug šilumos ir per mažai vėdinimo, vaisių nebus, augs tik lapai“, – dėsto E. Debesiūnas.

Daigai sodinami giliai, galima netgi nuskabyti apatinius lapelius. Jei sodinate šiltnamyje, būtinas geras vėdinimas, kitaip neužauginsite. Kieme ieškokite vietos, kur daug saulės ir nebūtų skersvėjo.

„Pasodinę arbūzą, žolės aplink jį neravėkite, nes ji vaisiui padeda augti. Geriausiai tinka kompostinė žemė“, – aiškina E. Debesiūnas ir sako, kad šį augalą reikia lieti negausiai, bet dažnai, kad nebūtų pelkė.

Panašiai auginamas ir melionas, tačiau jį patartina auginti vėdinamame šiltnamyje ir taip lietuviai jį sugeba užsiauginti saldų ir skanų. Tačiau šį vaisių augina ir perka kur kas mažiau nei arbūzą.

Kalbant apie trąšas – geriausia tvenkinio ar netgi pelkės vanduo, kuriuose daug mikroorganizmų ir maistingų medžiagų.

„Delfi agro“. Sodiname arbūzus ir melionus – kokių klaidų nedaryti
© Shutterstock nuotr.

Sodinti patartina kai jau bus pasibaigę šalnos.

Čia detalesni patarimai, kaip užauginti burnoje tirpstantį arbūzą.

Į dirvą paprastai persodinami 30 dienų paauginti arbūzų daigai. Atsižvelgiant į tai, kad arbūzų sėklos sudygsta gana sunkiai, jas pasėti reikia jau balandžio viduryje.

Dirvos paruošimas

Žemė, kurioje bus auginami arbūzų daigai, turi būti lengva, derlinga. Dirvos mišinį rekomenduojama paruošti iš 1 dalies durpių, 1 dalies puvenų ir 0,5 dalies perplauto smėlio. Žemės mišinį reikia papildyti pelenais (2 valgomieji šaukštai – litrui). Komponentus būtina gerai permaišyti.

Arbūzų sėklų paruošimas: mirkymas, daiginimas, grūdinimas

Geriausia sėti iš anksto paruoštas, sudygusias arbūzų sėklas. Prieš daiginant, sėklas patariama 20 minučių palaikyti tamsiai rožinės spalvos kalio permanganato tirpale, o tada nuplauti. Dabar įsukite sėklas į drėgną audeklą ir padėkite į šiltą vietą. Atminkite, kad sėklų sudygimo temperatūra – 25–30 laipsnių, o laikas – 5–6 dienos.

Kad sėklos neužrūgtų, periodiškai praplaukite jas šiltu tekančiu vandeniu. Vos pasirodžius pirmiesiems dygimo požymiams, sėklas reikėtų užgrūdinti. Norėdami tai atlikti, 12 valandų palaikykite sėklas šaldytuve, o tada – lygiai tiek pat laiko šiltoje vietoje. Šią procedūrą galima pakartoti 2–3 kartus. Kai daigeliai pasieks 1–1,5 centimetro ilgį, sėklas galėsite sodinti į indelius su žeme.

Arbūzų sėklų sodinimas į vazonėlius

Pasiruošto žemės mišinio įberkite į durpinius vazonėlius. Berti reikia tiek, kad būtų užpildyti trys ketvirtadaliai vazonėlių.

Išdėkite į kiekvieną vazonėlį po sudygusią arbūzo sėklą ir užberkite ją žemės mišiniu, kad virš sėklos susidarytų 2–3 centimetrų storio sluoksnis.

Žemę šiek tiek spustelėkite, kad laistydami neišplautumėte sėklų.

Dabar atsargiai paliekite, kad durpinių vazonėlių sienelės pernelyg greitai neišsausėtų, o visada būtų drėgnos. Būtų gerai, jei visus durpinius indelius sustatytumėte į atitinkamo dydžio plastikinius vazonus.

Arbūzų daigų auginimo sąlygos

Vazonėlius su pasėtomis arbūzų sėklomis pastatykite į pačią šviesiausią vietą namuose.

Iki pasirodys daigai būtina užtikrinti 25–27 laipsnių temperatūrą. Vėliau ji gali būti kiek žemesnė – 20–25 laipsniai dieną ir 18–20 laipsnių naktį. Daigus galima lieti tiktai šiltu vandeniu.

„Delfi agro“. Sodiname arbūzus ir melionus – kokių klaidų nedaryti
© Shutterstock nuotr.

Arbūzų daigų tręšimas

Praėjus dešimčiai dienų po daigų pasirodymo, žemę patręškite daigams skirtų mineralinių trąšų tirpalu. Praėjus dar dešimčiai dienų, patręškite pakartotinai.

Laistyti ir tręšti arbūzų daigus reikia prie pat šaknų. Jei trąšų vis dėlto užtikštų ir ant lapų, nusausinkite lašelius popierine servetėle. Kai išsiskleis 4–5 lapai, be to, nusistovės palankūs orai, daigus galėsite persodinti į nuolatinę vietą darže.

Arbūzų daigų persodinimas į nuolatinę vietą

Į atvirą vietą arbūzų daigai paprastai persodinami prasidėjus antrai birželio dekadai, kai nebelieka tikimybės sulaukti šalnų. Jei ketinate naudoti priedangą, tai atlikti galite ir anksčiau – jau nuo tada, kai po daigų pasirodymo praeina 3 savaitės.

Pirmiausia, reikia įsitikinti, kad dirva pakankamai įšilusi. Optimali temperatūra, kuriai nusistovėjus jau galima sodinti arbūzų daigus, – 15–18 laipsnių. Kad dirva kuo greičiau įšiltų, lysvę galima užkloti juoda plėvele.

Šaknis arbūzai suleidžia gana giliai, todėl plotą, kuriame augs šie augalai, būtina kaip reikiant perkasti. Dirvą papildykite kibiru puvenų arba komposto, 40–50 gramų mineralinių trąšų ir 2 stiklinėmis medžio pelenų (nurodyti kiekiai – kvadratiniam metrui žemės). Viską dar kartą perkaskite.

Sodindami arbūzų daigus stenkitės, kad kvadratiniame metre atsidurtų 2 augalai. Atsargiai nulupkite viršutinį durpinio vazonėlio sluoksnį ir įleiskite arbūzo daigą į suformuotą duobutę.

Įliekite į duobutę vandens ir užberkite žemėmis.

Daigo stiebelio žemėmis užpilti nereikia. Geriausia, jei vazonėlyje buvusi žemė bus per centimetrą iškilusi virš aplinkinės dirvos.

Iki tikrosios šilumos ir žydėjimo uždenkite daigus bet kokia tam skirta medžiaga.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(31 žmogus įvertino)
3.6129

Ką liepą būtina nuveikti darže, sode ir gėlyne

Liepą įkaista ne tik oras, bet ir nuolat pilnėja darbų sąrašas, ką reikia nuveikti sode ir darže.

Kaip vešlią ir sveiką veją išlaikyti karščiausiu metų laiku: tręšimas, laistymas, pjovimas

Teisingai prižiūrima veja vasarą dažniausiai pasitinka žalia ir vešli, tačiau orui kaistant,...

„Delfi agro“. Juodojo lagamino kelionė, arba kodėl geriausios lietuviškos sėklos išvežtos į Šiaurę

Mūsų pasakojimas apie rinktinių lietuviškų sėklų kelionę į unikalią vietą.

Pamatėte tokį vaizdą – kas nutiko pomidorams, ar galima kovoti be chemikalų

Vilija Juškevičienė, patyrusi pomidorų augintoja ir kolekcininkė, pastebėjo, kad jos pomidorus...

Estijoje aptiktas pomidorus ir paprikas žaibiškai pražudantis virusas (1)

Estijos Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio ir maisto produktų departamentas, vykdydamas...

Top naujienos

Avulis apie visuotinį NT mokestį: dabar turėtų būti sprendžiama kita bėda

Statybų bendrovės „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis sako, kad valdžia šiuo metu turėtų...

Istorikas sukritikavo sprendimą dėl Vytauto Landsbergio: tai daug pasako apie mūsų valdančiuosius (60)

Seimas nusprendė ir įstatymu patvirtino – profesorius Vytautas Landsbergis buvo Lietuvos...

Nedėkite skėčių į šalį: mėgautis šiluma trukdys trumpi lietūs

Ketvirtadienio naktį lietingų debesų liko nedaug, bet dieną jų vėl padaugės. Jie į daugelį...

Ukrainos saugumo tarnyba paviešino rusų kario išpažintį: tai visam gyvenimui, aš sergu

„Tai visam gyvenimui, aš sergu. Ar žinai, kiek lavonų mačiau?“, – tai dalis pokalbio, kurį...

Delfi PliusDainius Sinkevičius

Dėl brendžio ir saldainių įkliuvusiai komisarei – tūkstantinė valstybės išmoka (3)

Darbo vietoje iš pavaldinės vienos verslininkės perduotą brendžio butelį ir saldainių dėžutę...

Karalių mieste sugiedota Tautiška giesmė: čia ypatinga vieta

Mindauginių vakarą Dzūkijoje visi keliai vedė į Merkinę – senąjį karalių ir miegančių...

Karas Ukrainoje. Rusija Zaporožės atominę elektrinę pavertė karine baze Donbase žmonės raginami evakuotis

Didžiojoje Ukrainos dalyje penktadienio vakarą buvo paskelbtas oro antskrydžio pavojus. Vietos...

Valstybės dienos proga – tradicinis priėmimas Prezidento rūmų vidiniame kieme: kvietimus gavo garbūs svečiai (2)

Prezidentas garbius svečius liepos 6-ąją pakvietė į surengtą tradicinį Valstybės dienos...

Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną – jau tradicija tapęs Tautiškos giesmės giedojimas

Trečiadienį vyko Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo ir Tautiškos giesmės dienos paminėjimas....

Mokslininkas dr. Vaičiūnas: tinkama mityba gali išgydyti lėtines, paveldėtas ir net mirtinas ligas – pokyčiai jaučiami jau po 2–3 savaičių įvardijo nesveikiausią ir geriausią mitybos būdus (2)

Jei manote, kad galite valgyti bet ką ir vėliau, gerai pasportavę, taip atpirksite organizmui...