„Didžiosios šalnos, jau baigiasi, taigi į šiltnamius, manau kad jau galima pradėti sodinti. Aišku, lauke sodinti dar per anksti. Aš į duobutes kartais dedu po pora valgomų šaukštų žuvies arba kaulų miltų (bet ir tai ne visada). Tik būtinai juos reikia sumaišyti su žemėmis duobutėje, kad tiesiogiai nesiliestų su šaknimis, nes apdegins“, – specifiką aiškina V. Juškevičienė.

Kitas darbas vadinamų pažastėlių genėjimas. Kaip rašo pomidorų kolekcininkė, ji pati niekada nepalieka vienos viršūnės. Paprastai bent 2 ar 3. Iš apatinių šakelių augančias pažastėles reikia nuskabyti ir leisti augti nuo stiebo einančias ataugas. Kaip tai daroma – video reportaže.

Pomidorams, kaip ir kitiems augalams, lapai reikalingi, nes jie sukaupia fotosintezės metu pagamintas maisto medžiagas. Pažastėlių skabymas tai ne lapų, bet atžalų šalinimas. Jos išauga iš lapo pažastėlės. Kitaip sakant, iš tos vietos, kur lapas būna prisitvirtinęs prie stiebo.

Determinantiniai (riboto augimo) pomidorai negenimi, nes jų šakos užsibaigia žiedynu. Jei išskinsim pažastis – nebus papildomų žiedų, nebus derliaus.

Indeterminantiniai (aukštaūgiai) pomidorai yra genimi, atžalėlės skabomos. Geriau jas ne nulaužti, bet nupjauti paliekant maždaug 0,5 cm stiebelį. Tada ne taip greitai išaugs kita atžala.

Kartais stiebas pasidalina į 2 lygias dalis. Tokiu atveju galima arba vieną pašalinti, arba auginti pomidorą 2 stiebais. Čia kiekvieno asmeniškas pasirinkimas. Auginant 2 stiebais derlius būna didesnis.

Jei nusprendžiat pomidorą auginti ne vienu stiebu, tai atžalą reikia palikti ne nuo apačios, o tą, kur nuo pirmo žiedyno išsišakoja stiebas. Palikta nuo apačios atžala augs aukšta, kol išleis žiedyną, o viršūninė atžalėlė jau po 3 lapų sukraus žiedyną.

Ginantis nuo karščio reikėtų kiek galima labiau atverti šiltnamį (pas mane ir šonuose pakelta plėvelė). Iš išorės šiltnamį pridengti agroplėvele arba spec šešėlinimo tinklu. Viduje pastatyti ventiliatorių. Kiti dar ir vandens dulksną formuoja.

„Dulksnos aš prisibijau, nes negaliu išbandyti – per didelis šiltnamis – reikėtų daug vandens. Nežinau ar nepultų dėl to labiau grybinės ligos, ar nedegintų saulė augalų. Žodžiu, žinau tik teoriją, kad gerai, bet negaliu išbandyti“, – sako kolekcininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)