„Kraštovaizdžio dizaine, kaip ir interjero dizaine, galioja keli pagrindiniai principai. Vienas iš jų tai pasikartojančios spalvos. Pavyzdžiui, esame reprezentacinėje zonoje. Namo spalvas patartina pakartoti ir augalų žieduose, galbūt lapuose“, – aiškina profesionalė.

Reprezentacinė zona

E. Urbanavičiūtė pateikia paprastą pavyzdį. Reprezentacinėje zonoje, į kurią patenkama vos tik įžengus pro sodybos vartelius, matome namą. Paprastai dominuoja stogas ir prie jo deriname aplinką. Pavyzdžiui, jos pačios stogas raudonas ir tai atkartojama trinkelių spalvoje, raugerkšnėmis, žydinčiomis bergenijomis.

„Sau susikūriau tokį sodą, kad aplink nuolat kas nors pražystų raudonai. Jei namas būtų mėlynas, ieškotume mėlynų augalų. Jei pilkas, yra visa paletė pilkų augalų baltais žiedeliais“, – aiškina dizainerė ir sako, kad, jei, pavyzdžiui, per svetainės langą matome pilką kaimyno stogą, reikės sode ir tą atkartojančios spalvos, kitaip bendras vaizdas gali sugriūti.

Koks atspalvis prie kokio dera žiūrėkite video reportaže.

Pasak dizainerės, jos atveju, kai dominuoja raudona, klaida būtų kur nors įterpti oranžinę spalvą. Griūtų visas vaizdas. Kitas niuansas – reprezentacinėje zonoje rekomenduojama sodinti augalus, kurie turi išliekamąją vertę – gražūs ištisus metus. Geriau vengti vienmečių ar greitai nužydinčių ir nunykstančių augalų. Geriau investuoti į daugiamečius, kurie net nužydėję išlaiko gražią struktūrą. Be to, reikėtų šalia nedaryti ūkinės zonos – braškes, bulves auginti kur atokiau.

Vidinis kiemas

Kita erdvė kuriama sau, ne parodai. Tai vidinis kiemas.

„Kalbant apie spalvas, jos tos pačios, kaip ir reprezentacinėje zonoje. Tačiau renkantis trinkeles ir fasadą pageidautina, kad nebūtų piešinio. Tai kelia varginantį vizualinį triukšmą. Geriau triukšmauti augalais. Be to, ilsėdamiesi privačioje erdvėje į stogą nežiūrime, todėl prie jo spalvos derintis nebūtina“, – dėlioja dizainerė ir sako, kad vidinio kiemo būtina sąlyga – kuo didesnis privatumas, kad būtų galima tiesiog atsipalaiduoti. Tačiau to nepasieksime vien tvoromis – jų aukštis ribojamas ir prieš statant aukštą tvorą ar sodinant gyvatvorę patartina tai suderinti su kaimynais.

Vidiniame kieme didžiausia klaida kai augalai susodinami bet kaip ir nesukuriama erdvė, kurioje augalai būtų išdėstyti savotiškais sluoksniais. Be to, gali būti per mažai vienodų augalų, nes vienas iš pagrindinių principų, džiuginančių akį, tai atsikartojimas. Be to, dažnai greta susodinami tarpusavyje nederantys augalai ir neišlaikomos aukščio proporcijos. Tačiau verta atminti, kad perkant augalus po vieną bus galima sukurti vadinamą kolekcinį sodą, kuriame nebus visumos, tik akį džiugins atskiros gėlės ir krūmai.

Bendras principas – kuo toliau nuo akių, tuo žydinčių augalų plotas turi būti didesnis. Jei prie pat lango užtenka vienos levandos, tai už 20 metrų nuo namų jau reikės 20.

E. Urbonavičiūtė įvardina ir tris pagrindinius dalykus, į ką reikia atkreipti dėmesį kuriant vidinį kiemą: privatumas, estetika ir patogumas.

Vidinis kiemas gali būti ne vienas. Pavyzdžiui, vienas skirtas būti su svečiais, kitas šeimai rytais gerti kavą ar skaityti knygą.

Vanduo

„Kadangi pas mane dominuoja raudona spalva, tai tvenkinyje sodinu dekoratyvines lelijas raudonais lapais. Tačiau tai invazinis augalas, kurio negalima sodinti natūraliuose vandens telkiniuose“, – dėlioja E. Urbonavičiūtė ir sako, kad didžiausia klaida leisti apleisti švendrėmis.

Kita klaida tikėtis, kad įleidus amūrus jie sunaikins pakrančių augmeniją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją