„Mūsų arbūzų auginimo pradžia buvo kai žmonos dėdė pradėjo auginti šį vaisių. Pirmais metais nepavyko. Kitais metais pavyko išauginti derlių iš 10 daigelių. Patiko ir užsikrėtėme šia veikla“, – prisimena Nelijus.

Pora nutarė arbūzų griebtis rimčiau, tačiau suprato, kad be technikos ir atitinkamų technologijų bus sunku – tai vaisius, kurį prižiūrėti ir nuimti derlių rankomis būtų labai sudėtinga. Tam reikėjo investuoti apie 17 tūkst. Suprato, kad galima galima maždaug tokio dydžio paramą.

„Pernai įsisavinom europinę paramą išauginom 10 tonų arbūzų iš 1100 daigų“, – kaip sekasi aiškina Justina.

Nelijus įvardina kur jų stiprybė – tai skonis, nes į Lietuvą atvežti vaisiai beskoniai. Vyriškis įvardina ir kaip pasiekia skonio. Jie patys gamina trąšas – raugia dilgėles su įvairiomis žolėmis. Jos paskleidžiamos per laistymo sistemą. Kai arbūzas užauga kumščio dydžio – jų augimas skatinamas pelenų ištrauka.

Justina sako, kad pradėdami auginti nežinojo kur realizuos. Tačiau susilažino su Nelijumi, kad bus galima juos parduoti tiesiog kieme. Rugpjūčio pradžioje per socialinius tinklus paskelbė, kad rengia arbūzų lauko dieną. Per dvi valandas nebebuvo ką parduoti. Žmonės ėjo į lauką ir prašė duoti vaisių tiesiai iš lauko, nors tą dieną lijo ir jie buvo purvini.

Vyras taip pralaimėjo lažybas – pasimatymą žmonai.

Patarimai norintiems patiems užsiauginti arbūzų:

Kad užderėtų arbūzų derlius vidutinių platumų klimato juostoje, svarbiausia – užsiauginti kokybiškų, tvirtų daigų.

Į dirvą paprastai persodinami 30 dienų paauginti arbūzų daigai. Atsižvelgiant į tai, kad arbūzų sėklos sudygsta gana sunkiai, jas pasėti reikia jau balandžio viduryje.

Dirvos paruošimas

Žemė, kurioje bus auginami arbūzų daigai, turi būti lengva, derlinga. Dirvos mišinį rekomenduojama paruošti iš 1 dalies durpių, 1 dalies puvenų ir 0,5 dalies perplauto smėlio. Žemės mišinį reikia papildyti pelenais (2 valgomieji šaukštai – litrui). Komponentus būtina gerai permaišyti.

Arbūzų sėklų paruošimas: mirkymas, daiginimas, grūdinimas

Geriausia sėti iš anksto paruoštas, sudygusias arbūzų sėklas. Prieš daiginant, sėklas patariama 20 minučių palaikyti tamsiai rožinės spalvos kalio permanganato tirpale, o tada nuplauti. Dabar įsukite sėklas į drėgną audeklą ir padėkite į šiltą vietą. Atminkite, kad sėklų sudygimo temperatūra – 25–30 laipsnių, o laikas – 5–6 dienos.

Kad sėklos neužrūgtų, periodiškai praplaukite jas šiltu tekančiu vandeniu. Vos pasirodžius pirmiesiems dygimo požymiams, sėklas reikėtų užgrūdinti. Norėdami tai atlikti, 12 valandų palaikykite sėklas šaldytuve, o tada – lygiai tiek pat laiko šiltoje vietoje. Šią procedūrą galima pakartoti 2–3 kartus. Kai daigeliai pasieks 1–1,5 centimetro ilgį, sėklas galėsite sodinti į indelius su žeme.

Arbūzų sėklų sodinimas į vazonėlius

Pasiruošto žemės mišinio įberkite į durpinius vazonėlius. Berti reikia tiek, kad būtų užpildyti trys ketvirtadaliai vazonėlių.

Išdėkite į kiekvieną vazonėlį po sudygusią arbūzo sėklą ir užberkite ją žemės mišiniu, kad virš sėklos susidarytų 2–3 centimetrų storio sluoksnis.

Žemę šiek tiek spustelėkite, kad laistydami neišplautumėte sėklų.

Dabar atsargiai paliekite, kad durpinių vazonėlių sienelės pernelyg greitai neišsausėtų, o visada būtų drėgnos. Būtų gerai, jei visus durpinius indelius sustatytumėte į atitinkamo dydžio plastikinius vazonus.

Arbūzų daigų auginimo sąlygos

Vazonėlius su pasėtomis arbūzų sėklomis pastatykite į pačią šviesiausią vietą namuose.

Iki pasirodys daigai būtina užtikrinti 25–27 laipsnių temperatūrą. Vėliau ji gali būti kiek žemesnė – 20–25 laipsniai dieną ir 18–20 laipsnių naktį. Daigus galima lieti tiktai šiltu vandeniu.

Arbūzų daigų tręšimas

Praėjus dešimčiai dienų po daigų pasirodymo, žemę patręškite daigams skirtų mineralinių trąšų tirpalu. Praėjus dar dešimčiai dienų, patręškite pakartotinai.

Laistyti ir tręšti arbūzų daigus reikia prie pat šaknų. Jei trąšų vis dėlto užtikštų ir ant lapų, nusausinkite lašelius popierine servetėle. Kai išsiskleis 4–5 lapai, be to, nusistovės palankūs orai, daigus galėsite persodinti į nuolatinę vietą darže.

Arbūzų daigų persodinimas į nuolatinę vietą

Į atvirą vietą arbūzų daigai paprastai persodinami prasidėjus antrai birželio dekadai, kai nebelieka tikimybės sulaukti šalnų. Jei ketinate naudoti priedangą, tai atlikti galite ir anksčiau – jau nuo tada, kai po daigų pasirodymo praeina 3 savaitės.

Pirmiausia, reikia įsitikinti, kad dirva pakankamai įšilusi. Optimali temperatūra, kuriai nusistovėjus jau galima sodinti arbūzų daigus, – 15–18 laipsnių. Kad dirva kuo greičiau įšiltų, lysvę galima užkloti juoda plėvele.

Šaknis arbūzai suleidžia gana giliai, todėl plotą, kuriame augs šie augalai, būtina kaip reikiant perkasti. Dirvą papildykite kibiru puvenų arba komposto, 40–50 gramų mineralinių trąšų ir 2 stiklinėmis medžio pelenų (nurodyti kiekiai – kvadratiniam metrui žemės). Viską dar kartą perkaskite.

Sodindami arbūzų daigus stenkitės, kad kvadratiniame metre atsidurtų 2 augalai. Atsargiai nulupkite viršutinį durpinio vazonėlio sluoksnį ir įleiskite arbūzo daigą į suformuotą duobutę.

Įliekite į duobutę vandens ir užberkite žemėmis.

Daigo stiebelio žemėmis užpilti nereikia. Geriausia, jei vazonėlyje buvusi žemė bus per centimetrą iškilusi virš aplinkinės dirvos.

Iki tikrosios šilumos ir žydėjimo uždenkite daigus bet kokia tam skirta medžiaga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)