2021 metais užauginome nuosavą aitriųjų paprikų krūmą ir iki šiol jis mums padeda paįvairinti savo racioną ir pagardinti patiekalus. Iš sėklų užaugintas paprikas galima auginti namuose ant palangės dvejus ar trejus metus. Jos ne tik gražiai atrodo, bet ir yra sveikos.

Kaip sėti aitriųjų paprikų sėklas?

Aštriųjų paprikų sėklos sėjamos taip pat, kaip ir paprastųjų paprikų. Mes sėjome dekoratyvinės aštriosios paprikos Capsicum frutescens „Pikų dama“ sėklas. Ši aitrioji dekoratyvinė paprika, užauganti tik 25 – 30 cm, labai tinka auginti vazonėlyje. Jos vaisiai nedideli, sveria apie 10 g, techniškai sunokę būna violetinės spalvos, biologiškai sunokę – tamsiai raudoni. „Pikų dama“ yra vidutinio ankstyvumo veislė: vaisiai nokti pradeda praėjus 4 – 4,5 mėnesio po sudygimo.

Dekoratyvinių paprikų daigai, kaip ir paprastosios paprikos daigai, nemėgsta persodinimo, todėl sėklas sėjome į durpių tabletes. Į vieną bendrą indą dėjome durpių tabletes, kuriose buvo pasėtos dekoratyvinės paprikos „Pikų dama“, trys saldžiųjų paprikų veislės ir kobėja. Taip darėme todėl, kad paprikas ir kobėjas reikia sėti labai anksti. Tai užtikrina, kad šiltnamyje laiku sulauksime saldžiųjų paprikų derliaus, o gėlyne – kobėjos žiedų.

Žinoma, su aitriųjų paprikų sėja galima ir palūkėti – juk vis tiek jos augs namuose, todėl jų sėklas galima sėti ir vėliau. Tačiau mes nusprendėme visas paprikas sėti vienu metu.

Taigi 2021 metų vasario 11 dieną pasėjome visus minėtus augalus. Kad nesupainiotume, kas kur pasėta, į kiekvieną tabletę įbedėme specialias mini etiketes. Žinoma, kobėjų ir paprikų daigų niekada nesumaišysite, tačiau yra pavojus supainioti saldžiąsias paprikas su aitriosiomis. Jei jas auginsite tame pačiame šiltnamyje, įvyks perteklinis apsidulkinimas ir visos saldžiosios paprikos taps aštrios.

Sėti į durpių tabletes gana paprasta: sausas durpių tabletes sudėkite į tinkamą indą ir užpilkite vandeniu. Palaukite apie 30 minučių, kol jos išbrinks iki maksimalaus dydžio. Jei tabletės bus per sausos, įpilkite daugiau vandens. Kai tabletės bus gatavos, vandens perteklių nupilkite. Smeigtuku tabletės centre padarykite skylutę ir įdėkite į ją sėklą. Užberkite tuo pačiu dirvožemiu. Įsmeikite žymeklius ir uždenkite daigyklą plastikiniu dangčiu, stiklu ar maišeliu. Kol pasirodys daigai, periodiškai į indo dugną įpilkite vandens ir jį pravėdinkite. Tablečių vandeniu neužliekite, bet ir neleiskite joms išdžiūti. Išlaikykite aukso viduriuką.

Aitriųjų paprikų daigų persodinimas į laikinus vazonėlius

Praėjus maždaug mėnesiui po sėjos, durpių tabletes reikia perkelti į vazonėlius ar stiklinaites su žemėmis. Kodėl perkelti? Nes iš tikrųjų tai nėra persodinimas tikrąja to žodžio prasme, o tiesiog daigo su visa tablete perkėlimas į didesnį indą. Toks metodas apsaugo šaknų sistemą nuo pažeidimų.

Pirmiausia paruoškite vazonėlius, į kuriuos sodinsite aitriąsias paprikas. Galite nusipirkti jau paruoštų vazonėlių arba galite paruošti juos patys. Svarbiausia, kad jų dugne būtų drenažo skylutės; jei jų nėra – padarykite.

Aitriosios paprikos

Į vazonėlius pripilkite derlingų žemių. Nuimkite nuo tabletės apvyniojimą ir atsargiai padėkite ją ant žemių. Užberkite tabletę žemėmis ir palaistykite. Kai žemės susigulės, įberkite dar dirvožemio. Galiausiai dirvožemio lygis turėtų būti žemiau pirmųjų lapelių (šiek tiek aukščiau nei buvo durpių tabletėje).

Paprikos nėra pomidorai, jos neturi šaknelių ant stiebo, todėl jų nereikia užberti žemėmis iki pat ausų.

Aitriųjų dekoratyvinių paprikų persodinimas į nuolatinius vazonus

Praėjus dviem su puse mėnesio po sėjos, ateina metas persodinti paprikas į vazonus, kuriuose jos augs visą likusį laiką. Mes aitriosioms paprikoms parinkome 5 l talpos plastikinius vazonus.
SVARBU: mūsų vazono dugne yra drenažo skylės, o vazonas turi padėkliuką. Vis dėlto į vazono dugną papildomai įdėjome keletą stambių ir vidutinio stambumo molinių akmenukų – susidarė maždaug 3 cm aukščio sluoksnis. Jei vazone nebus drenažo angų, didelė tikimybė, kad paprikos bus žemos ir duos mažesnį derlių.

Tuomet pripylėme į vazoną to paties dirvožemio, į kurį sodinome durpių tabletes (universalus dirvožemis + daigų trąšos + vermikulitas / perlitas).

Perkėlėme aitriąją papriką į naują vazoną ir tuščias vietas užbėrėme žemėmis. Kad dirvožemis nedulkėtų, užberkite ant viršaus smulkaus keramzito, dekoratyvinių ar stiklo akmenėlių.

Tolesnė dekoratyvinių aitriųjų paprikų priežiūra

Toliau paprikas prižiūrėkite įprasta tvarka:
Palaistykite, kai žemė išdžius;
Netręškite (jei trąšų dėjote į žemes) mažiausiai 3-4 mėnesius;
Reguliariai sukiokite vazoną, kad paprikos formuotų simetrišką krūmą;
Kai pradės džiūti lapai (o taip būtinai įvyks), nuskabykite juos ir nupjaukite kartu su senomis šakelėmis. Formuokite krūmą! Paprikoms tai bus naudinga. Jei ant krūmelio bus labai daug lapų, dalį jų galite pašalinti, bet nepersistenkite. Formuoti ir genėti būtina, tačiau saikingai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)