Nekyla abejonių, kad kai kurių augalų deriniai ypač pasiteisina. Štai ir agurkai augdami šalia jiems palankių kaimynų puikiausiai veša ir džiugina derlingumu. Tarpusavyje derančių augalų parinkimas – vienas iš dėmesio vertų sodinkavimo niuansų, kurį šįkart norėtųsi panagrinėti, tačiau pirmiausia – atsakymas į klausimą, ar galima agurkus auginti šiltnamyje.

Ar galima agurkus auginti šiltnamyje ir ką apie tai būtina žinoti

Atsakymas akivaizdus ir vienareikšmiškas: šiltnamio sąlygos agurkams pačios palankiausios. Kadangi šios daržovės sparčiai auga, pasisodinus jų šiltnamyje tikrai neteks ilgiausiai laukti derliaus, rašoma portale supersadovnik.ru.

Įprastai šiltnamyje augantiems agurkams nereikia apdulkinimo (yra specialios rūšys ir hibridai). Patikrinkite savo agurkus, ar jiems reikia apdulkinimo. Pasėkite agurkų sėklas. Turėkite omenyje, kad agurkai labai jautrūs šalčiui, esant žemesnei nei 10 laipsnių šilumos temperatūrai, nustoja augti. Jeigu jau pasodinote agurkų daigus į šiltnamį ir stipriai atvėso, nakčiai pastatykite į šiltnamį šildytuvą. Agurkai nemėgsta ir didelio karščio – esant daugiau nei 35 laipsniams karščio, nustoja augti vaisiai.

Po sėklų sėjimo praėjus trims savaitėms, paruoškite šiltnamyje lysves agurkų daigams. Numatykite, kur pritvirtinsite atramas, prie kurių rišite augančius agurkų krūmus. Arba galima įsigyti žemų, krūminių rūšių.

Patartina pašalinti visus vyriškos giminės žiedus, antraip įvyks apsidulkinimas, ir agurkai bus kartūs. Vyriški žiedai turi tik stiebelį, o moteriški žiedai atrodo taip, tarsi tarp žiedo pagrindo ir stiebo jau būtų nedidelis agurkėlis arba mažytis daigelis.

Ar galima auginti agurkus kartu su kitais augalais

Agurkus naudinga sodinti šalia kitų augalų dėl kelių priežasčių. Visų pirma, monokultūros kur kas jautresnės vabzdžiams kenkėjams ir ligoms. Didindami įvairovę sode, padedate gamtai sumažinti ligų ir kenkėjų puolimą. Augalų įvairovė yra palanki naudingiems vabzdžiams.

Augalai, kurie puikiai auga šalia agurkų

Greta agurkų puikiai auga ankštiniai. Žirniai, pupos ir dobilai turi tokią šaknų sistemą, kuri kolonizuoja bakterijas Rhizobium ir fiksuoja atmosferos azotą, kurį vėliau verčia į nitratus. Dalis jo sunaudojama ankštiniams, dalis patenka į žemę ir yra prieinama šalia augantiems augalams. Taip pat galima pastatyti vienas atramines groteles tiek pupelėms, tiek agurkams.

Tinkami kaimynai agurkams: brokoliai, žiediniai kopūstai, kukurūzai, sėjamosios salotos, žirneliai, pupelės, ridikėliai, svogūnai ir saulėgrąžos.

Naudinga šalia agurkų pasodinti ir gėlių. Serenčiai šalia agurkų nubaidys vabalus, nasturtos saugo nuo amarų ir kitų kenkėjų. Bitkrėslė baido skruzdėles, vabalus, skraidančius vabzdžius.

Nerekomenduojama sodinti šalia agurkų šalavijų, o raudonėliai gali augti šalia, jie atbaidys kenkėjus.

Ar galima šalimais sodinti agurkus ir bulves

Nesodinkite šalia agurkų bulvių, ypač vėlyvų rūšių. Nuo agurkų vėlyvos bulvės gali užsikrėsti fitoftoroze, nukentės visas derlius.

Ar galima prie agurkų auginti aguročius (moliūgus, melionus)

Agurkai ir moliūginiai augalai – skirtingos rūšys, jie negali kryžmintis.

Vis dėlto ne visada rekomenduojama sodinti šalia agurkų moliūginius, ypač nedideliame plote. Šių augalų priešai – vabzdžiai yra panašūs, todėl dvi ar daugiau augalų rūšys vienoje vietoje privilios daugiau kenkėjų. Žinoma, jei nuolat naikinsite kenkėjus, galite šalia agurkų sodinti moliūginius.

Ar šalia gali augti agurkai ir salierai

Tai neutralus derinys, taip sutaupysite vietos.

Agurkai ir paprikos – ar tinka augti greta

Morkos, ridikėliai, aguročiai, svogūniniai ir agurkai puikiai auga netoli paprikų. Agurkams paprikų kaimynystė niekaip nekenkia. Šiltnamyje iš pradžių pasodinkite agurkų daigus, paskui – paprikų.

Ar galima šalia sodinti agurkus ir pomidorus

Auginant šalia šias dvi kultūras, reikia turėti omenyje tikimybę užsikrėsti ligomis. Agurkų mozaikos virusas gali užkrėsti tiek pomidorus, tiek agurkus. Fitoftorozė irgi pavojinga abiem augalams. Ligos metai iš metų kaupsis. Todėl tarp arbūzinių kultūrų (agurkai, moliūgai ir aguročiai) ir bulvinių šeimos augalų (pomidorai, bulvės, baklažanai ir paprikos) pakartotinio sodinimo turi praeiti treji metai.

Ar galima sodinti šalia agurkų...

Vietoje daugtaškio įrašykite bet kokį augalą ir perskaitykite toliau pateikiamas rekomendacijas.

Sėjomaina – toks būdas, kai vienos šeimos augalų kasmet nesodina į tą pačią vietą. Jeigu neturite galimybės taikyti sėjomainos, pakeiskite šiltnamyje viršutinį dirvožemio sluoksnį, pasodinkite sideratų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją