Agrastai gerai augs derlingoje žemėje. Jie nepakels per didelės drėgmės (ima pūti šaknys), kur kas geriau ištvers laikiną sausrą. Nepatiks, jeigu arti bus gruntinis vanduo – pageidautina, kad šių vandenų lygis būtų ne arčiau 1,5 m nuo žemės paviršiaus. Jeigu gruntinis vanduo yra aukščiau nei 0,8 m, agrastų krūmus reikia sodinti ant kalvelės, kurios aukštis būtų 0,3–0,5 m aukščio ir 0,8–1 m pločio.

Optimalus atstumas tarp agrastų krūmų

Jei sklype mažai vietos, galima susodinti agrastų krūmus tarp jaunų vaismedžių. Atstumas tarp medžio ir krūmo turi būti ne mažesnis nei 2 m. Galima sodinti agrastus palei sklypo ribą, išilgai tvoros – kad krūmai nuo tvoros ar kokių nors statinių būtų ne mažesniu nei 1,5 m atstumu.

Dirvožemis agrastams

Agrastams patinka lengvas priemolis. Jei sklype – priesmėlis ar sunki, molinga žemė, reikia įmaišyti atitinkamai molio arba smėlio. Rūgštingo dirvožemio agrastai nemėgsta. Jei pH rodiklis – daugiau nei 5,5, prieš sodinimą įmaišykite kalkių – ne mažiau nei 200 g vienam kvadratiniame metrui. Kad agrastai sparčiai augtų, dirvožemį prieš sodinimą suvarpykite. Nesodinkite agrastų į tą vietą, kur anksčiau augo serbentai ar avietės – žemė bus išsekusi, o joje esatys kenkėjai, ligų sukėlėjai pereis ant agrastų.

Geriausias laikas sodinti agrastus

Optimalus laikas sodinti agrastus su atvira šaknų sistema – rugsėjo vidurys–spalio pradžia. Sodinukų nusipirkite iš anksto – prieš vieną ar dvi savaites.

Kaip atrodo sveiki agrastų sodinukai

Sodinukų šaknų sistema turi turėti 3–5 sumedėjusias pagrindines (skeletines) šaknis, kurių ilgis – ne mažiau nei 10 cm, taip pat ir pluoštinių šaknų. Viršutinė vienmečio sodinuko dalis turi turėti vieną ūglį, dvimečio – 2–3 ūglius, kurių ilgis – 30 cm. Gabenant agrastų sodinukus su atvira šaknų sistema, šaknis reikia aptepti molio skiediniu ir apsupti drėgnu audeklu.

Duobė agrastų krūmui

Duobė turi būti apskrita, 0,5 m skersmens ir tokio paties gylio. Kasdami duobę, derlingą (viršutinį) sluoksnį meskite į vieną pusę, apatinį – į kitą pusę. Paskui į 2/3 derlingosios žemės įmaišykite kibirą mėšlo (galima šviežio) arba komposto, 200–250 g kompleksinių mineralinių trąšų arba 150–200 g superfosfato, 40–60 g kalio superfosfato. Viską kruopščiai išmaišykite, šia mase užpildykite maždaug pusę duobės. Likusį trečdalį derlingojo sluoksnio užberkite ant viršaus piltuvėliu. Kai mišinys duobėje susės (po 1–2 savaičių), sodinkite agrastus. Sodinuką pastatykite ant piltuvėlio, ištiesinkite šaknis, užpilkite likusia žeme taip, kad šaknys būtų žemėje 5–7 cm gyliu. Tada sumindykite žemę aplink krūmą, paliekite ir apdėkite perpuvusiu mėšlu. Ūglius patrumpinkite – virš žemės palikite 5–7 cm ilgio, kad augalai geriau šakotųsi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją