Yra net 5 augalai, kurų daigai lengvai išleidžia šaknis.

Pelargonijos

Yra du būdai sudaiginti pelargonijas – vandenyje arba drėgname smėlio ir durpių mišinyje. Pelargonijos dauginamos daigais nuo kovo iki spalio mėnesio. Daugelių viršūnes reikia nugnybti ties vadinamuoju krūmijimosi mazgu ir dienai palikti pavėsyje, kad padžiūtų. Nuo daigelio nuskabomi visi lapai, išskyrus jaunus lapelius ant pačios viršūnės, tada jis sodinamas į smėlį ar į smėlio ir durpių mišinį, kuris turi būti drėgnas, bet ne per šlapias, antraip daigelis supus. Daugelį uždenkite polietileno maišeliu ar stiklainiu – šį mini šiltnamį periodiškai reikia pravėdinti, palieti, tik ne per gausiai. Kai daigelis išleidžia naujų lapų, tai rodo, kad susiformavo šaknys, taigi augalą galima persodinti į vazonėlį.

Pelargonijoms reikia šviesios vietos, purios žemės ir reguliaraus laistymo (vasarą daug, žiemą retai arba saikingai – priklausomai nuo oro temperatūros).

Kai sausa ir šilta, didžiausias pelargonijų priešas – voratinklinės erkės. Jos išnaikinamos paprastai – reikia reguliariai statyti pelargoniją į dušą ir apipurkšti šiltu vandeniu.

Fuksijos

Fuksijos taip pat dauginamos daigeliais. Kad daigeliai išleistų šaknis, reikia 10 cm daigų su mažiausiai dviem poromis lapų. Apatinius lapelius nuskabykite, kad sodinant jų vieta būtų žemėje, o viršutinė lapų pora – virš žemės.

Patyrę gėlininkai teigia, kad vandenyje fuksijos sunkiai išleidžia šaknis, todėl geriausia iš karto sodinti daigus į žemių mišinį gėlėms. Daigiai greičiau išleis šaknis, jeigu uždengsite juos plastikiniu maišeliu, stiklainiu ar nupjautu plastikiniu buteliu – taip bus drėgniau. Reguliariai vėdinkite daugelius, kad jie nesupūtų.

Kai daigai išleidžia šaknis ir pasirodo nauji lapeliai, juos galima persodinti į didesnius vazonus.

Pinigų medis

Storlapis (arba pinigų medis)

Storlapį geriausia dauginti, kai jis užauga gana didelis, nepatartina traumuoti jauno augalo. Dauginti storlapį galima ištisus metus.

Dauginama daigais, kurių viršūnėlių ilgis turi būti mažiausiai 5–6 cm. Daigelius sodinkite į durpių ir žemių mišinį, laikykite kambario temperatūroje šviesioje vietoje, geriausia – ant palangės.

Labai svarbu, kad žemų mišinys visada būtų veikiau sausas nei drėgnas. Esant palankioms sąlygoms, storlapiai išleidžia šaknis maždaug po mėnesio, tada juos galima persodinti į vazonus.

Plokšteniai

Plokštenius dauginti nesudėtinga, netgi reikia tai daryti, jei augalas stipriai suvešėjo.

Plokšteniai dauginami sėklomis arba daigais. Atsargiai nulaužkite šakelę su 3–4 atsišakojimais ir palikite 2 dienas padžiūti.

Paruoškite stiklainį šaknų suformavimui – į stiklainio dugną įdėkite akmenukų, įpilkite šiek tiek vandens. Daigelį įdėkite į stiklainį ant akmenų, tik neužpilkite jo vandeniu. Stebėkite, kad neatsirastų pelėsio, stiklainį pastatykite šviesioje vietoje. Daigelis išleis šaknis po 4–8 savaičių, tada galima pasodinti jį į žemę, į 1 cm gylį (jei pasodinsite giliau, šaknys gali nupūti). Plokšteniams patinka žemių mišiniai kambariniams augalams su smėliu įvairiomis proporcijomis.

Kalankės

Kalankės dauginamos ir daigais, ir lapais (pastarieji greičiausiai išleidžia šaknis). Daigus arba lapus galima sodinti į žemę vasaros pabaigoje, kai nužydi žiedai.

Kalankes galima auginti ir iš sėklų, tik šis procesas ilgas, gali praeiti 9–10 mėnesių, kol kalankės užaugs tiek, kad sužydėtų, be to, sėklos ne visur parduodamos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)