1 Šiltnamio šildymas su nupjauta žole

Vienas daržininkas nusprendė pasitelkti nupjautą žolę daržovių ir uogų krūmų auginimui. Šiam tikslui jis paskyrė nedidelę pievelę. Nuo jos nupjautą žolę smulkiai supjausto – tada ji efektyviausia. Per pavasarį ir vasarą žolė nuo pievelės nupjaunama maždaug tris kartus.

Kai vėlyvą pavasarį pasitaiko šalnų, plėvele pridengtose lysvėse auginami agurkai ir pomidorai gali nušalti. Tokiuose šiltnamiuose galima pasigaminti biokuro iš nupjautos ir padžiovintos žolės.

Priešingoje įėjimui į šiltnamį pusėje daržininkas iškasė kvadratinio metro ploto duobę, maždaug 40 cm gylio. Sukrovė į šią duobę pirmo pjovimo žolę į 70 cm aukščio krūvą, paliejo šiltu vandeniu – žolė greitai įkaito, netgi net iki 60 laipsnių. Išsiskirianti šiluma palaiko šiltnamyje 5–8 laipsnių šilumos temperatūrą. Tokiu būdu šildomi agurkai ir pomidorai geriau auga. Teigiama, kad kartą toks savadarbis šilumos generatorius padėjo išsaugoti agurkus ir pomidorus, kai lauke netikėtai atšalo iki 3 laipsnių šalčio.

Per vasarą, rudenį ir žiemą žolė duobėje perdega, suyra ir tampa kompostu, kurio kitą pavasarį, perkasant lysves šiltnamyje, galima įmaišyti į žemę. Duobė pripildoma nauja žole.

Vaistažolės

2 Mulčas daržovėms

Kad kopūstai, pomidorai, agurkai ir bulvės geriau augtų, suformuotų šaknis, juos apkaupia. Tiesa, šis metodas, nors ir skatina augimą, taip pat skatina didesnį drėgmės garavimą iš dirvos, be to, atsiranda daugiau vietos augti piktžolėms.

Antrą kartą nupjautą ir padžiovintą žolę sukloja tarp augalų, kad visiškai uždengtų daubeles tarp jų. Prieš žolės dėjimą augalai gausiai paliejami. Mulčo iš žolės sluoksnis stabdo piktžolių augimą, atkrenta būtinybė ravėti, iš dirvožemio išgaruoja mažiau drėgmės, be to, per karščius dirvožemis mažiau įkaista. Tai gerina daržovių augimą, o agurkus visada nuskinsite švarius, net po lietaus jie nebus žemėti.

Rudenį, nurinkus stiebus ir lapus, daubelės sulyginamos, o žolė, per vasarą, rudenį ir žiemą virtusi kompostu, užberiama žeme. Organinės medžiagos iš yrančios žolės masės tampa maistu sliekams, kurie purena žemę. Žemė būna puresnė, prisodrinta oro, geriau sugeria drėgmę.

Kur dėti piktžoles. 3 paslaptis – žolė prieš žolę

Vasarą aplink uogų krūmus priauga piktžolių – dilgelių, vėdrynų ir kt. Pavojinga pjauti žolę instrumentu tarp krūmų, taip galite pažeisti šonines krūmų šakeles. Rankomis rauti piktžoles – nemenkas darbas, be to, tam ne visada ir laiko atrandama.

Minėtas daržininkas rugpjūčio pabaigoje rovė žolę tarp serbentų krūmų ir pastebėjo, kad pievoje po antro pjovimo jau gerokai ūgtelėjo žolė, taigi nutarė pasitelkti ją kovai su piktžolėmis tarp uogų krūmų. Trečią kartą nupjautą žolę 10 cm sluoksniu jis išdėliojo tarp serbentų krūmų, piktžolių neišrovęs, tik sumynęs. Pavasarį jis pastebėjo, kad tarp serbentų krūmų nepriaugo piktžolių, o sudėtas žolės sluoksnis virto kompostu ir tapo organinėmis trąšomis. Krūmai, po kuriais buvo sudėta žolės, sutvirtėjo. Ypač teigiamai reagavo juodųjų serbentų krūmai – jie išleido daugiau šakelių, o uogos užaugo didesnės. Taip įvyko, nes apatinės krūmų šakos išleido į suirusios žolės sluoksnį papildomų šaknų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)