1. Žemę aplink medžius ir krūmus būtina supurenti, tačiau ne kastuvu, o šakėmis.

2. Avietes po sanitarinio genėjimo ir supurenimo reikia nulenkti ir užfiksuoti. Genėjimo metu pašalinkite visas senas ir silpnas, taip pat naujas, nespėjusias subręsti, šakas.

3. Žemuoges uždenkite spygliuočių šakomis.

4. Visiems medžiams prieš žiemojimą reikia vandens. Priklausomai nuo dirvožemio tipo, jį aplinkui kamieną būtina sudrėkinti iki 60-80 centimetrų. Jeigu gruntas lengvas, tai laistyti reikia dažniau, tačiau ne taip gausiai. „Sunkų“ dirvožemį – priešingai. Jeigu spalis ir lapkritis lietingi, laistyti nereikia.

5. Apskritimus aplink kamieną reikia gerai užmulčiuoti – taip išsaugosite drėgmę ir apšiltinsite šaknis. Tam puikiai tiks nukritę lapai, tačiau tik su sąlyga, jeigu jie sausi ir sveiki.

6. Sodinukų sodinimą reikia užbaigti pirmoje spalio pusėje. Vėliau reikia pagalvoti apie pavasarinį sodinimą – tiesiog iškaskite duobes ir patręškite jas.

7. Darže būtina nuimti paskutinį derlių – vėlyvąsias kopūstų veisles ir šalčiui atsparius šakniavaisius: ropes, ridikėlius, porus ir likusius žalumynus.

8. Kai darže surenkamas derlius, būtina surinkti visus augalų likučius. Jie turi keliauti į kompostą. Tada daržas perkasamas, o lysvės – mulčiuojamos.

9. Iki šalnų reikia paruošti dirvožemį sėjai, nors sodinti reikia jau į šiek tiek sušalusią žemę.

10. Ruošdami daržą žiemai, nepamirškite „pasiskolinti“ šiek tiek žemės sodinukams ir gėlėms. Paprastai šioms reikmėms maišoma po dvi dalis dirvožemio, humuso ir durpių su viena dalimi smėlio. Jeigu dirvožemis pernelyg rūgštus, galima įberti kalkių.

11. Gėlynuose būtina atlikti „generalinį tvarkymą“: surinkti sudžiuvusius stiebus ir nuvytusias vienmetes gėles. Daugiametės gėlės prieš žiemą nupjaunamos, paskutinės su sekatoriumi susitinka tos, kurios vis dar žydi. O štai, pavyzdžiui, chrizantemas galima persodinti į vazonus ir atsinešti į namus.
12. Varpinių augalų galima nenupjauti, jie puoš sklypą ir žiemą, kai jis bus padengtas sniegu.

13. Daugiamečiuose gėlynuose dirvožemį būtina gerai išpurenti ir užmulčiuoti. Rudenį pasodintos svogūninės gėlės taip pat užmulčiuojamos, nes mūsų platumose žiemomis trūksta sniego, todėl viskas peršąla.

14. Prieš žiemą pats metas sodinti vienmetes gėles, kurios džiugins jūsų akis kitą pavasarį. Tarp jų bajores (Centaurea), žioveinius (Antirrhinum), medetkas (Calendula), kosmėjas (Cosmos), ešolcijas (Eschscholzia), rudgrūdėles (Iberis), laibenius (Alyssum) ir kitus savaime užsisėjančius augalus.

15. Rožes reikia nugenėti ir pašalinti nesumedėjusius ūglius. Nepamirškite pašalinti likusių lapų ir apvynioti iki išsikrūmijimo vietos.

16. Vijokliai, rožės ir kiti šilumą mėgstantys krūmai dengiami sulig pirmosiomis šalnomis, jeigu tik pasirūpinote, kad būtų kuo uždengti. Geriausiai tam tinka sausi sveiki lapai ir kitų rūšių mulčias. Idealiai tinka spygliuočių šakos, kurios apsunkina graužikų gyvenimą ir sulaiko sniegą.

17. Spygliuočiams augalams reikia apsaugos nuo saulės ir lūžimo nuo sunkaus šlapio sniego. Tad paruoškite špagatą ir skydus nuo saulės apsaugoti.

18. Veja paskutinį kartą nupjauta turėjo būti pirmoje spalio pusėje, prieš lietų sezoną. Vėliau ją liesti pavojinga, nes gali nespėti atsigauti ir pasiruošti šalčiams. Kai prasideda lietūs, po ją geriau net nevaikščioti, ir jau tikrai negalima kelti piknikų su minia svečių.

19. Vandenį iš mažų vandens telkinių prieš šalnas geriausia išleisti. Pripučiamus baseinus jau seniai reikėjo paslėpti.

20. Iš didelių tvenkinių išgriebkite lapus.

21. Augalus iš nuleidžiamų vandens telkinių persodinkite į konteinerius ir perneškite žiemoti į vėsias patalpas. Dideliuose vandens telkiniuose juos galima persodinti giliau, jeigu tik tai nėra šilumą mėgstantys augalai (vandens hiacintas, pistija ir taip toliau).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)