Kompostas yra organinė trąša, kuri gaunama trūnijant augalinės ir gyvūninės kilmės buitinėms atliekoms. Tokiu būdu ruošimui naudojama žolė, lapai, popierius, laikraščiai, pjuvenos ir panašios medžiagos. Taip gautos trąšos žymiai pagerina dirvožemio našumą, prisideda prie jo purumo ir didina derlingumą.

Komposto ruošimas

Jeigu sodo sklype norite paruošti kompostą, jums prireiks senos skylėtos statinės arba galite patys padaryti medinę dėžę. Taip pat parduotuvėje galima įsigyti specialiai tam skirtą plastikinę talpą.
Kompostavimui pasirenkama pavėsinga vieta, kad jo sudedamosios dalys neperdžiūtų saulėje. Tada į dėžę ar statinę sluoksniais dedamos organinės atliekos. Tarp šių sluoksnių būtina berti perpuvusio mėšlo ar durpių sluoksnius.

Šis metodas padeda atliekoms greičiau suskilti ir gerina komposto naudingas savybes. Tuo pačiu būtinai reikia kaitalioti drėgnus komponentus su sausais. Žalios žolės ir augalų sluoksnio storis neturėtų viršyti 25 centimetrų, o buitinių atliekų – 15 centimetrų. O štai mėšlo, humuso ar durpių sluoksnis neturėtų viršyti 5 centimetrų. Taip pat kas 50 centimetrų daugelis specialistų pataria berti derlingos žemės sluoksnį.

Sudėliojus visą kompostą, būtina jį perlieti karštu vandeniu, įpilant vištų arba karvių mėšlo antpilo. Tai labai pagerins augalinės kilmės atliekų trūnijimą. Ant komposto krūvos viršaus reikia dėti šiaudų ar sauso šieno sluoksnį.

Taip pat nereikia pamiršti, kad komposto krūva turi būti nemaža: maždaug pusantro metro pločio ir ne mažiau kaip metro aukščio. Dėžės arba statinės, kuriose ruošiamas kompostas, turi būti iš visų pusių perpučiamos vėjo ir turėti daug skylių deguoniui patekti. Tinkamai paruoštas kompostas bus tinkamas naudoti po šešių ar septynių mėnesių.

Ar galima į kompostą mesti obuolius

Labai dažnai nuosavame žemės sklype atsiranda daug krituolių obuolių. Dažniausiai tai būna vaisiai, kurių žmogus nespėja apdoroti ir panaudoti maisto gamyboje. Todėl natūraliai kyla klausimas: ar galima šiuos obuolius panaudoti kompostavimui?

Žinoma, obuolius galima tam naudoti, tik tai reikia daryti teisingai. Kadangi šie vaisiai visiškai supūva per gana ilgą laiką, tai jie į komposto dėžę turi būti dedami ilgam laikui. Toks kompostas neturėtų būti naudojamas maždaug pusantrų metų.

Taip pat svarbu žinoti, kad į kompostą negalima mesti neprinokusių ir žalių obuolių. Tam galima naudoti tik sutrūnijusius ir supuvusius obuolius. Tik tokiu atveju jie duos maksimalią naudą kompostui ir paspartins kitų organinių atliekų ir augalų likučių puvimo procesą.
Kompostui gali būti naudojami ne tik obuoliai, bet ir kiti vaisiai bei daržovės: kriaušės, morkos, svogūnai, vasariniai česnakai, bulvės, moliūgai, cukinijos, agurkai ir taip toliau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)