Beveik visi augalai reikalauja daug saulės šviesos. Yra netgi tokių, kurie visiškai nepakelia pavėsio. Tačiau yra ir tokių augalų, kurie medžių ar statinių pavėsyje jaučiasi tarsi namuose. Nemažai daržo gėrybių auga būdamos dienos šviesoje nuo dviejų iki keturių valandų per parą. Štai dešimt augalų, kurie ramiai susitaiko su šešėliu.

Mėta

Mėta ne tik auga šešėlyje, bet ir yra tikras agresorius, aktyviai užkariaujantis kaimynines lysves. Teks nemažai pasistengti, jeigu norite sumažinti jos įtaką. Mėta mėgsta drėgmę, tad reiktų ją laistyti. Vis dėlto, šis augalas neprapuls ir užėjus sausrai, nes pasižymi galingomis šaknimis. Jeigu duosite jai valią, netrukus viskas bus užklota mėtiniu kilimu.

Lazdyno riešutas

Visiems riešutams reikia saulės šviesos, tačiau lazdynas kitoks. Jo visiškai nebaugina tamsus šešėlis. Ko lazdynas iš tikrųjų bijo, tai karščio. Todėl pietinėje pusėje jis sodinamas šešėlyje ir dažniau laistomas.

Saulėje kenčia nuo karščio ir sausvėjų. Šis vijoklinis augalas kilęs iš Tolimųjų Rytų miškų, tad auginti jį reiktų medžių pavėsyje. Ir dar nepamirškite šalia moteriškų aktinidijų būtinai pasodinti vyriškų.
Agrastas ir serbentas

Serbentas saulėje kenčia nuo karščio, todėl geriausia jį sodinti pavėsyje. Agrasto uogos saulėje apdega, dėl ko galima prarasti visą derlių. Todėl Europoje šiuos augalus bandoma slėpti po vaismedžiais.

Paprastoji žemuogė

Atrodytų, gamtoje ji auga saulėtose vietose, tačiau žemuogė tveria pavėsį ir puikiai jame dera. Jos lysves geriausia įkurdinti medžių kaimynystėje, kad didžiąją dienos dalį ant žemuogių lysvės kristų ažūrinis šešėlis.

Paprastasis rėžiukas

Neįprasto skonio daržovė, kurią geriausia auginti talpoje su vandeniu. Į fontaną ar tvenkinį geriau neįleisti, nes greitai jį visiškai uzurpuos. Auginti nesunku, pakanka porai savaičių stiebus palikti stiklinėje su vandeniu. Šviesai paprastasis rėžiukas beveik abejingas.

Salotos

Beveik visi žalumynai reiklūs saulės šviesai, tačiau salotos yra santykinai pavėsį toleruojantis augalas, todėl jis dažnai auginamas šiltnamiuose. Salotoms pakanka vos trijų-keturių valandų šviesos per dieną. Sodinti jas galima visą sezoną, tačiau karštuoju laikotarpiu šešėlyje jos būna švelnesnio skonio. Svarbiausia salotoms, kad būtų daugiau drėgmės, o saulės joms reikia ne tiek ir daug.

Papartis

Kad ir kaip keistai atrodytų, tačiau papartis geriausia auga pavėsyje. Beje, paparčių būna ne tik gražių, bet ir valgomų.

Melionmedis

Taip, papajų vaisius vedantis melionmedis kaip kambarinis augalas auginamas ir mūsuose. Jis gali augti net didžiausiame pavėsyje. Skonis, kaip sakoma, specifinis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)