Žinią apie Rygos apylinkėse matytą lokį išplatino Latvijos naujienų portalas LA.lv.

Medžiotojai šleivakojį pastebėjo per 40 kilometrų nuo Rygos, vadinasi, jis klaidžioja po miškus netoli Kegumo hidroelektrinės. K. Ranga pats matė lokį, kai dalyvavo medžioklėje su varovais. Specialistas spėja, kad žvėriui – ne mažiau kaip 4 metai, o jo svoris tikrai galėtų būti 150 kilogramų ar net daugiau. Būtent dėl susidūrimo su stambiu plėšrūnu medžioklę tą dieną teko nutraukti.

„Net faktas, kad lokys jau nemiega, yra neįprastas. Vis dėlto dar didesnį nerimą kelia tai, kad jis nebijo žmonių. Na, gal ir atrodė kiek sunerimęs, kai susidūrė su šunimi ir medžiotojais, tačiau neišsigando. Tai rodo, kad lokys mūsų platumose gyvena jau senokai ir yra spėjęs priprasti prie triukšmo bei žmonių“, – aiškino specialistas.

Minėtina, kad šis lokys yra jau trečias, pastebėtas Uogrės apylinkėse. Lokių taip pat teko matyti Jumpravos ir Jaunjelgavos miškuose.

Remiantis K. Rangos žodžiais, grybautojams ir mėgėjams pasivaikštinėti po miškus tikimybė susitikti lokį dabar tapo labai reali.

„Iš dalies todėl ir nutariau papasakoti apie tai, kas atsitiko per medžioklę. Puikiai žinau, kaip stipriai žmonės pamėgę Rygos apylinkių miškus. Nenoriu gąsdinti, bet privalau pasakyti, kad susitikimas su lokiu gali būti visiškai netikėtas ir neprognozuojamas“, – perspėjo K. Ranga.

Kol kas lietuviai iš miško žvėrių bijo tik vilkų, tačiau apie tai, kad meškos taps nuolatiniais Lietuvos gyventojais kalba ir gamtininkas Selemomas Paltanavičius.

„Manau, po kokių 20 metų meška Lietuvoje bus negausus, bet nuolat gyvenantis gyvūnas. Gamtininkai įsitikinę, kad pernai žiemą viena jau miegojo Ukmergės rajono miškuose. Ją fiksavo kameros. Žinoma, kad jos užeina iš Latvijos, Estijos, kur jų gyvena iki 800 ir yra netgi medžiojamos. Gali atklysti ir iš Šiaurinės Baltarusijos“, – prognozuoja S. Paltanavičius ir tikina, kad mūsų miškai jai nėra per maži.

Ji gali sau rasti vietą ir puikiai gyventi. Tuo labiau, kad jos mūsų teritorijoje visada gyveno. Išnyko tik prieš 130 metų. „Tai, kad meška apsigyvens nereikia gąsdinti nei savęs, nei vaikų. Tai toks pat gyvūnas, kaip vilkas. Dauguma žmonų per gyvenimą jų taip ir nepamato. Nė vienas laukinis gyvūnas nesvajoja apie susitikimą su žmogumi ir stengiasi tokio susitikimo išvengti“, – dėsto S. Paltanavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)