Tiesiog kirstines plačiaskares puošti dar per anksti – iki švenčių spygliai gali nubyrėti.

Šiaurės miestelyje Šeimos aikštėje olandiškais kėniais ir lietuviškomis eglutėmis prekiaujantys žmonės sako, kad kol kas prekyba gana rami. Kainos praktiškai tokios pat, kaip ir pernai. Kėnis 35– 45 eurai, eglutė, jei išaugusi beveik iki dviejų metrų, 72 eurai. Tiesa, ši kaina prieš metus šokiravo ne vieną, tik tada tokios pat eglutės kainavo dviem eurais mažiau.

Žmonės šluoja lietuviškas eglutes vazonuose po 12–17 eurų. Nors kėniai brangesni, tačiau jie taip pat mėgiami.

Reikia kvapo

„Pagrindinė prekė kėniai, kainuojantys iki 45 eurų. Juos žmonės perka nuolat. Tačiau yra specifika – šis augalas neturi kvapo, o eglutės kvepia. Žmonės, kuriems šv. Kalėdos asocijuojasi su eglučių kvapu, renkasi šį augalą ir mėgsta lietuviškas eglutes, nes jų kvapas stipresnis“, – pasakoja Marius Matulis, prekiaujantis žaliaskarėmis.

Jis įvardina ir dar vieną niuansą, kodėl žmonės ryžtasi pirkti tokius palyginti brangius augalus ir nelaukia kur kas pigesnių kirstinių medelių – dauguma tų, kurie moka dešimtis eurų už vazoninį augalą jį vėliau persodina savo sode ar prie namų ir taip želdina aplinką.

„Kai kurie taip bėgant metams ištisus sodus suformuoja. Mes jiems tuo pačiu parduodame ir papildomas priemones reikalingas, kad medelis pavasarį prigytų. Kalbant apie kainą, kuo ji didesnė, tuo tikimybė, kad medelis prigis didesnė, nes jis auginamas didesniame vazone, geriau išsikerojusi šaknų sistema“, – aiškina pardavėjas ir sako, kad kol kas perka tie, kurie turi namus ir sodus. Kai bus pradėta prekiauti kirstomis eglutėmis, plūstels gyvenantys butuose.

Tiesa, jis prisipažįsta, kad medelių po 72 eurus už vienetą tauta nešluoja ir prie jų eilutė nesiformuoja. Per gruodį parduodami tik du tokie „prabangūs“ medeliai.

Visgi bet koks šeimos biudžeto planavimas dažnai baigiasi tuo, kad ateina šeima su vaikais ir pypliai duria pirštu į eglutę. Tėvai, net jei planavo įsigyti kuklesnę žaliaskarę, keičia planus.

Brangsta 400 proc.

Žagarės mieste (Joniškio r.) gyvenantis Daivanas Pranciulis vienas didžiausių Lietuvoje eglučių augintojų, parduodantis dešimtis tūkstančių medelių. 200 ha auga 1,5 mln. medelių, per metus parduodama, daugiausia eksportuojama, 80 tūkst.

„Didmenoje kirstinės eglutės kainuoja nuo 3 iki 10 eurų už vienetą. Mažmenoje jos parduodamos tris kartus brangiau. Tai sezoninė prekė, kurios gyvenimas trunka tik dvi savaites, o didelė eglė auga 7–8 metus. Vazoninės eglutės brangesnės. Maždaug pusantro metro medelis 15 eurų, tačiau tiek mokėti reikės perkant didelį kiekį“, – aiškina D. Pranciulis ir sako, kad kol kas į Lietuvą dar neatėjo mada eglutes ir kėnius prieš pjaunant dažyti žaliai (kad spalva būtų ryškesnė) ar baltai.

Didmeninę kainą reikia dauginti iš keturių ir bus panašu tiek, kiek prašoma mažmenoje.

Nors kėniai populiarėja, tačiau kol kas pagrindinis Kalėdinis medis vis tiek išlieka žaliaskarė.

„Nepaisant to, koks bus klimatas, tačiau žmones egles vis tiek pirks. Tik kai yra sniego, žmonės nevažiuoja į mišką kirsti medelių. Kai stovi turguje ir žmogus paklausia kainos, dažnai klientai atsako, kad „turiu savo miško, nuvažiuosiu ir nusipjausiu. Atrodo, kad Lietuvoje gyvena vien miško savininkai“. Per valandą praeina 20 miško savininkų“, – šypsosi ūkininkas.

Tačiau jis įvardina ir kitą šio verslo pusę – neparduoti medeliai atgal į medelynus negrįš, net jei jie vazoniniai. Juos teks utilizuoti.

Mažėja gyvų medelių pardavimai

Tačiau didieji prekybininkai jau kalba apie pokyčius – iš lėto traukiasi gyvų eglučių pardavimai ir populiarėja spec. efektai".

„Asortimente turime trijų tipų eglutes: dirbtines, gyvas eglutes vazonuose ir kirstas eglutes. Stebime, kaip kasmet auga dirbtinių eglučių paklausa. Pernai jų nupirkta 80 proc. daugiau nei prieš 3–4 metus, tačiau gyvų eglių pardavimai mažėjo 2 proc.

Pastebime, kad klientai vis dar daugiau pageidauja tradicinių formų ir spalvų eglučių, tačiau drąsiau eksperimentuoja su papuošimais. Populiaru šiemet puošti egles kaspinais, „ledo“ efekto žaisliukais", – aiškina Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė

Dirbtinių eglučių paklausa pradeda ryškėti antrąją lapkričio pusę ir išlieka aktyvi iki pat sausio mėnesio. Šiemet dirbtinę eglutę galima įsigyti pigiau nei pernai. Jų kainos prasideda nuo 2,49 euro (2018 metais – 3,99 eurų). Brangiausia didelė dirbtinė eglė šiemet kainuoja 149 eurų. Pirkėjų labiausiai mėgstamos – apie 0,5-1,5 m aukščio siekiančios eglutės.

Gyvos eglės vazonuose ar nukirsti medeliai į mūsų parduotuves atkeliauja gruodžio mėnesio pradžioje. Pernai tokių eglučių pardavėme daugiau nei 9,5 tūkstančio, populiariausi – didesni (150-175 cm) kėniai. Didžioji dalis eglučių dar tik keliauja į parduotuves, bet jau galima pasakyti, kad šiuo metu prekyboje esanti „Sidabrinė“ dygioji eglė kainuoja tiek pat, kiek ir pernai – 19,99 eurų. Paprastosios eglės vazone (1,2 – 1,5 m) kaina taip pat nepasikeitė – siekia 16,49 eurų. Eglutės „Conica“ kaina sumažėjo nuo 14,99 iki 11,24 eurų. Šiemet pigiausia eglutė vazone kainuoja 3,99 Eur.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)