Tą lėmė keletas dalykų – nebėra pigaus biokuro iš Baltarusijos, perdirbimo fabrikai Lenkijoje „badauja“, nes baldinių plokščių paklausa auga.

„Kalbėjau su latviais. Pas mus miške spygliuočių popiermedžio kietmetris miške kainuoja 42 eurus, Latvijoje 36 eurai jau pristatytas į gamyklos kiemą. Pas mus malkinė mediena kur kas brangesnė nei pas kaimynus, nes mūsų didieji perdirbėjai supirko visą popiermedį – jie „tarkuoja“ viską, nuo malkų iki popiermedžio ir didžiąją dalį išveža į Lenkiją“, – apie kainų skirtumą aiškina Medienos Prekybos Asociacija vadovas Egidijus Kontrimavičius ir pastebi, kad Lenkijoje tiesiog trūksta medienos, nes veikia daug perdirbimo įmonių, o iš valstybinių miškų, kurie užima 80 proc. šalies rinkos ir ne visada vykdo įsipareigojimus.

Biokuro pradėjo trūkti, kai į Lenkiją ir Lietuvą nutrūko biokuro importas iš Baltarusijos, tuo pačiu iš karto prasidėjo biokuro ir malkų brangimas.

„Latvijoje malkos pigesnės, nes jų tiesiog neapsimoka vežti tolimais atstumais. Nutinka taip, kad transportas būna brangesnis nei pati mediena“, – dėlioja E. Kontrimavičius.

„Lyginant su 2020 m., malkų kaina pakilo apie 20 proc. Šių metų lapkričio mėn. vidutinė mažmeninėje prekyboje (gyventojams) iš Valstybinių miškų urėdijos parduodamos malkinės medienos kaina buvo 29,3 Eur/ktm (2020 m. buvo 19,2 Eur/ktm). Vidutinė 2021 m. sausio – lapkričio mėn. mažmeninėje prekyboje (gyventojams) parduodamos malkinės medienos kaina buvo 24,1 Eur/ktm (2020 m. – 20,4 Eur/ktm).

Per šių metų sausio – lapkričio mėn. mažmeninėje prekyboje (gyventojams) malkinės medienos buvo parduota 104,1 tūkst. ktm, pernai tuo pačiu metu -109,3 tūkst. ktm. Padidėjusios paklausos malkoms iš gyventojų nejaučiame.

Pagal turimus išankstinius malkų pardavimo rezultatus matome, kad artimiausią pusmetį malkų vidutinė kaina didės apie 30 proc.“ – sako Valstybinės miškų urėdijos Medienos prekybos ir logistikos skyriaus vadovas Tomas Pūkas.

E. Kontrimavičius sako, kad šios urėdijos prognozės apie medienos brangimą gali ir nepasitvirtinti, nes jis pats priežasčių brangti popiermedžiui nemato. Gegužės mėnesį vyks nauji aukcionai. Malkų ir biokuro kaina koreliuojasi su dujų kainomis, o jos, kaip prognozuoja analitikai, pavasariop turėtų pigti.

Medienos kaina
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)