Pasirodo, čia taip pat verda kovos su miško niokotojais. Apie tai kalbėjome su Valstybinių miškų urėdijos Šilutės padalinio vadovu Romu Geču. „Žmonės turi pinigų, bet galvose...“, – teigė jis.

Užfiksuoti pažeidėjai

Net 8 keturračių ir motociklų vairuotojai buvo nubausti per bendrą Valstybinių miškų urėdijos miškininkų, policijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir Aplinkos apsaugos departamento darbuotojų reidą, kuriame penktadienį dalyvavo 18, o šeštadienį – 20 ekipažų. Beveik visi pažeidėjai vairavo keturračius neturėdami tam teisės ar transporto priemonės dokumentų, vienas motociklo vairuotojas buvo nepilnametis. Bauda vieno keturračio vairuotojui bus paskirta ir už miško paklotės niokojimą.

Reidas dvi dienas vyko Valstybinių miškų urėdijos Nemenčinės, Šalčininkų, Dubravos, Trakų ir Kretingos regioninių padalinių teritorijose, kur dažniausiai galingais keturračiais ar krosiniais motociklais vairuotojai niokoja valstybinius ir privačius miškus.

Valstybinių miškų urėdija tvirtina, kad pasivažinėjimas keturračiais kasmet tampa populiaresnis, ir pastebima, jog vis daugiau keturračiais važinėjančių vairuotojų nesirenka važiuoti keliais, o atvirkščiai – niokoja miško paklotę važiuodami tiesiai per miškus, draustinių šlaitais ar net pažintiniais takais, ne kartą miškininkai rado ratais išdraskytus neseniai pasodintus medelius. Labiausiai miškų paklotė suniokojama, kai važinėjamasi po lietaus, esant šlapiai žemei – tuomet paliekamos ypač gilios provėžos.

Niokotojų daugėja

Žmonės, neleistinose vietose važinėdami keturračiais, kelia grėsmę gražiausiems gamtos kampeliams. Nors yra draudžiama važinėti kraštovaizdžio draustiniuose, pažintiniais takais, prie piliakalnių, kitose saugomose teritorijose, kai kurie keturračių vairuotojai į tai nekreipia dėmesio. Tarkime, važiuojant kalnu, slenka kalno šlaitas ir padaroma žala kultūriniam sluoksniui, kuris šlaituose slepiasi labai negiliai. Be to, suardžius velėną formuojasi erozijos židiniai ir kyla grėsmė nuslinkti šlaitams. „Prasidėjus keturračių sezonui pradedame stebėti miškus, miškininkai stato miškuose ženklus, draudžiančius važiuoti keturračiais, tačiau šis bendras miškininkų, pareigūnų ir aplinkosaugininkų reidas – kol kas didžiausia prevencinė priemonė prieš keturračių motociklų vairuotojų vykdomus Kelių eismo taisyklių ir aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimus. Ateityje tokių reidų surengsime dar ne vieną“, – sakė Valstybinių miškų urėdijos vadovas Valdas Kaubrė.

Daugėja Šilutės rajone

Miško niokotojų netrūksta ir Šilutės rajone. Valstybinių miškų urėdijos Šilutės padalinio vadovas R. Gečas teigė, kova su keturračių, visureigių ir motociklų vairuotojais lyg kova su vėjo malūnais.

„Pas mus prasta situacija. Ji valdoma sunkiai. Neįmanoma su jais susitvarkyti. Sudėtinga juos nubausti. Mes patys stabdyti jų negalime. Keturračiai net sunkiai stoja. Juos vairuojančius būna sunku pažinti, nes yra su šalmais. Pasitaiko transporto priemonių ir be valstybinių numerių. Žmonės perka techniką ir negalvoja, kur ją panaudos. Mano, kad gali važiuoti, kur akys mato, kur širdis geidžia. Būna ir tokių, kurie mums pasako, kad po miškus važinėjame patys. Tačiau tai skirtingi dalykai. Mes vykdome gamybą, miškų priežiūrą“, – kalbėjo pašnekovas. Anot jo, būna atvejų, kad minėtų transporto priemonių vairuotojai organizuoja varžybas konkrečioje miško vietoje, nesuderinę ir tik vėliau ateina prašyti leidimų, kurie nėra išduodami. Net iš Klaipėdos atvyksta ir niokoja, pavyzdžiui, Švėkšnos miškus – drasko pievas, mauroja miškus, važinėja po vandenis.

Skundžiasi sodybų šeimininkai

„Žmonės turi pinigų, bet galvose... Jiems ne kartą patarėme ieškoti privačių apleistų pievų ar miškų savininkų ir su jais tartis. Valstybinių miškų niokoti su tokiomis pramogomis neleisime. Vairuotojai prašo teritorijos, kuri siekia iki 150 km atstumą. Miškuose yra sodybų. Tad skundžiasi ir žmonės. Kova su tokiais niokotojais – lyg kova su vėjo malūnais. Gaila, kad tarp jų yra asmenų, kurie ir labdaringus bei kitokius renginius organizuoja, ir miškus niokoja“, – teigė vadovas.

R. Gečas kviečia visus būti sąmoningais, tausoti aplinką ir primena, kad pažeidėjai fiksuojami ir visi perduodami policijai. Tad atsakomybę teks prisiimti.

Važiavimo keturračiais taisykles reglamentuoja Kelių eismo taisyklės – keturračiais galima važiuoti tais pačiais keliais, kaip ir kitoms motorinėms transporto priemonėms. Tai reiškia – draudžiama važinėti bekele ir natūralia miško paklote.