Į vieno jų sodybą atklydusi lūšis, papjovė šunį ir, užspeista šeimininko, pasislėpė jo būdoje. Gyvūnų gelbėtojams teko paplušėti, kol plėšrūnę iš ten iškrapštė ir perdavė veterinarams.

„Žiūrėkite, kaip gražiai viena akis matosi. Ji jau apsiprato su būda. Gražus gyvūnas“, – sako ūkininkas, rodydamas į aptvare užstrigusią miško karalienę – lūšį.

Ji į Jokūbiškio kaime esančią sodybą, greičiausiai, atklydo iš gretimo miško, o žvėrį aptiko šuns pašerti atvažiavęs šeimininkės sūnus.

Valdas Sinkevčius, aptikęs lūšį, pasakoja, kad jo dėmesį atkreipė neįprastos spalvos, kurios sušmėžavo kieme. Pirmiausia pamatė negyvą šunį, o jo būdoje vietoj vietinio katino, sėdėjo išsigandusi lūšis. Pašviestus ji pradėjo urgzti. Spėjama, kad gyvūnas buvo sužeistas ir įsipainiojęs į grandinę. Dėl to nuspręsta svečią iš miško užremti būdoje.

Paaiškėjo, kad tai ne pirmas kartas, kai lūšis lankosi žmonių sodyboje.

„Kaime prie Leipalingio ji yra papjovusi šuniuką. Šis atvejis net fiksuotas. Gretimame kaime pernai lūšis papjovė avį, kitą apdraskė“, – pasakoja Valdas Kancevičius, Liškiavos medžiotojų būrelio vadovas.

Gamtininkai ramina, kad nors lūšis antra pagal dydi Lietuvos plėšrūnė po vilko, tačiau pagal medžioklės taktiką vienišė ir žmogui jokio pavojaus nekelia. Minta pelėmis, pelėnais, stirnomis, elniais, bet paprastai puola paliegusius žvėrelius. Medžiotojai skaičiuoja, kad lūšių Merkinės apylinkėse kelios dešimtys ir jų daugėja, o stirnų, jų pagrindinio maisto, labai sumažėjo.

„Estijoje lūšių yra apie tūkstantis ir jos medžiojamos. Latvijos 700 irgi medžiojamos. Lietuvoje statistiškai 100, tai neatitinka tiesos, ir jos nemedžiojamos“, – aiškina V. Kancevičius.

Šis žvėris įtrauktas į Raudonąją knygą ir jį nušovus grėstų bauda iki 20 tūkstančių eurų.

Jokūbiškiuose žvėrį iš būdos paimti atvažiavo „Nuaro“ darbuotojai. Lūšis buvo užmigdyta ir išvežta. Ji susižalojusi koją. Jei pasveiks, bus grąžinta į gamtą. Spėjama, kad ją į kaimą atginė badas. Tai jau trečias kartas, kai kaime belbėtojai randa lūšį. Jos paprastai eina vogti naminių gyvūnų maisto. Jei tokio neranda, suėda šunį ar katę.