Tiesa, pirmuosius lankytojus į stumbryną planuojama pakviesti tik pavasarį. Kol kas stumbryne – neperžengiamos pusnys, rašoma pranešime.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorius Albertas Stanislovaitis, Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direktorius Eimutis Gudelevičius su rangovais šiandien apžiūrėjo stumbryną, ar viskas tinkamai įrengta.

Gyvūnams naujuose aptvaruose sudarytos puikios sąlygos: yra šėryklos, girdyklos, druskos laižyklos, pavėsinės nuo saulės.

Stumbrai – saugoma rūšis, įrašyta į Raudonąją knygą. Specialistai stebės aptvaruose esančius stumbrus. O jiems adaptavusis, ateityje dalį sveikų stumbrų ketinama paleisti į laisvę.

Naujo stumbryno atidarymas – didelis įvykis ne tik Dzūkijos nacionaliniame parke, bet ir saugomose teritorijose. Ta proga išleistas 2023 metų kalendorius su gražuoliais girių galiūnais.

Stumbrynas įrengtas ir stumbrai perkeliami į Dzūkijos nacionalinį parką pagal Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vykdomą projektą „Stumbrų apsaugos priemonių įgyvendinimas“.

Projektas inicijuotas siekiant išspręsti stumbrų, gyvenančių netinkamoje teritorijoje (Kėdainių, Panevėžio r. sav.), populiacijos apsaugos ir valdymo klausimus. Paskutiniais metais stumbrų skaičius šiose teritorijose sparčiai didėjo. Stumbrai čia gyvena intensyvios žemdirbystės teritorijose ir yra priklausomi nuo žemės ūkio kultūrų.

Vidurio Lietuvoje stumbrai neturi galimybių susijungti su kaimyninių šalių populiacijomis. Dėl tankaus kelių tinklo stumbrų banda laikosi izoliuotoje teritorijoje, todėl mažėja stumbrų genetinė įvairovė. Jei bent dalis Lietuvos stumbrų gyventų pietų Lietuvoje, susiklostytų palankesnės sąlygos stumbrų bandai susijungti su kitų šalių stumbrų populiacijomis.

Siekiant išspręsti aprašytas problemas, buvo suplanuotas naujas stumbrynas Dzūkijos nacionaliniame parke. Čia numatoma vykdyti stumbrų populiacijos stebėjimus ir tyrimus, dalį stumbrų populiacijos išleisti į laisvę jiems tinkamuose biotopuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją