Šios paramos poreikis yra didelis, nes miško darbams atlikti reikalinga brangiai kainuojanti galinga technika. Tai labai aktualu mažoms įmonėms. Šiemet tai jau antrasis kvietimas teikti paraiškas.

Šiam etapui skirta per 5,6 mln. eurų iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir valstybės biudžeto.

Iškart pajuto medkirtės naudą

Marijampolės rajone įsikūrusiai Kęstučio Dapkevičiaus miško ruošos įmonei šie metai bus labiau įsimintini, matyt, ne dėl COVID-19 pandemijos, o dėl atsivėrusių efektyvesnio verslo vystymo galimybių. Tai leido padaryti naši medkirtė, įsigyta pasinaudojus parama pagal 2014–2020 m. KPP priemonės „Investicijos į miško plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritį „Investicijos į miškininkystės technologijas“.

„Sunku surasti darbuotojų, norinčių kirsti mišką rankiniu būdu. Miško kirtimo technika padeda išspręsti šią problemą. Nors medkirtę naudojame dar tik nuo liepos mėnesio, bet jau pajutome didelę naudą. Naujoji technika pakeitė, matyt, 8–10 žmonių darbą“, – pasidžiaugė K. Dapkevičius.

Miško darbams skirta technika brangiai kainuoja. Ji smulkioms įmonėms gana sunkiai prieinama, todėl K. Dapkevičius labai vertina gautą europinę paramą. Anot vadovo, be jos verstis būtų gerokai sudėtingiau.

Miško kirtimas

Investuos ir į modernią medvežę

K. Dapkevičiaus įmonė teikia paslaugas urėdijoms visoje Lietuvoje – kerta mišką ir išveža medieną. Be to, atlieka ir miško atsodinimo, jaunuolynų ugdymo darbus.

Rinkoje konkurencija nemaža, bet per 25-erius metus miško ruošos srityje besisukantis įmonės vadovas užsakymų stygiumi nesiskundžia. Ypač sparčiai įmonė darbuojasi šiuo metu.

Siekiant apimti dar daugiau darbų vyrui pritrūksta medienos išvežimo technikos, dabar tenka vargti su senais „Belarus“ traktoriais. Todėl įmonės savininkas vėl ketina prašyti paramos investicijoms į miškininkystės technologijas.

„Miško ruošos darbams būtina speciali technika. Dabar, kai turime medkirtę, būtina įsigyti ir modernią medvežę. Tai leistų dirbti žymiai efektyviau“, – kalbėjo K.Dapkevičius.

Kam skiriama parama

Paramos pagal 2014–2020 m. KPP priemonės „Investicijos į miško plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritį „Investicijos į miškininkystės technologijas“ lėšomis finansuojamas miškų ūkio modernizavimas, miško kirtimo, apvaliosios medienos ir medienos biokuro ruošos technologijų diegimas, paslaugų miškų sektoriuje teikimas.

Kita remiama veikla – minkštųjų lapuočių iki 20 metų amžiaus jaunuolynų ir krūmynų pertvarkymas.

Taip pat remiamas vidinės miškotvarkos ir miško želdinimo ir žėlimo projektų, kaip savarankiškos investicijos, rengimas ar tikslinimas. Projektų rengimas ar tikslinimas remiamas tik tuo atveju, jei jis nesusijęs su kitomis, paraiškoje numatytomis investicijomis pagal kitas remiamas veiklas.

Paramos gali kreiptis privačių miškų valdytojai, savivaldybės ir labai mažos bei mažos įmonės.

Kai pareiškėjas yra fizinis arba juridinis asmuo (išskyrus savivaldybes), jis turi atitikti labai mažos arba mažos įmonės statusą, kaip apibrėžta Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo plėtros įstatyme, ir kartu su paramos paraiška pateikti Smulkiojo ir vidutinio verslo subjekto statuso deklaraciją.

Kokia didžiausia paramos suma

Vykdant miškų ūkio modernizavimo, miško kirtimo, apvaliosios medienos ruošos technologijų diegimo, paslaugų miškų sektoriuje tiekimo veiklą, gali būti finansuojama iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų.

Minkštųjų lapuočių jaunuolynų ir krūmynų pertvarkymo bei vidinės miškotvarkos, miško želdinimo ir žėlimo projektų rengimo ar tikslinimo paramos intensyvumas gali siekti iki 65 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų.

Didžiausia paramos suma projektui negali viršyti 100 tūkst. eurų, o per visą 2014–2020 m. laikotarpį negali būti didesnė nei 200 tūkst. eurų.

Balai skiriami ir už darbo vietas

Privalomas mažiausias projektų atrankos balų skaičius – 30 balų. Pavyzdžiui, jeigu paramos prašo privataus miško savininkas, nuosavybės teise valdantis iki 10 ha miško, ar labai maža įmonė, skiriama 10 balų. Privataus miško savininkas, nuosavybės teise valdantis 10 ha ir daugiau miško, arba miško savininkų kooperatyvas gali gauti 20 balų.

Jei numatytas minkštųjų lapuočių iki 20 metų amžiaus jaunuolynų ir krūmynų pertvarkymas ne mažesniame kaip 0,5 ha plote, suteikiama 15 balų. Tiek pat (15) balų galima gauti ir tokiu atveju, jeigu įsipareigojama, kad įgyvendinus projektą, kuriame numatytos investicijos į miškininkystės technologijas, ūkio subjekto grynasis pelningumas bus didesnis kaip 4 proc.

Balai skiriami ir už sukurtas bei išlaikytas darbo vietas. Jei įgyvendinus projektą sukurta naujų darbo vietų ir jo kontrolės laikotarpiu išlaikytas ne mažesnis nuolatinis vidutinis metinis darbuotojų skaičius: iki 3 darbuotojų imtinai – suteikiama 10 balų; daugiau nei 3 darbuotojai – 20 balų.

Papildomų balų galima gauti, jeigu pareiškėjas prašo mažesnio paramos intensyvumo, nei nustatytas galimas didžiausias paramos intensyvumas – už kiekvieną sumažintą procentinį punktą pareiškėjui suteikiamas 1 balas, bet ne daugiau kaip 15 balų. Pranašumų turi ir miško savininkų asociacijos arba miško savininkų kooperatyvo nariai, – tokiu atveju skiriami 5 balai.

Kokiu būdu pateikti paraišką

Paraiškos paramai gauti pagal 2014–2020 m. KPP priemonės „Investicijos į miško plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritį „Investicijos į miškininkystės technologijas“ priimamos Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) Kaimo plėtros, žuvininkystės programų ir nacionalinės paramos departamento teritoriniuose paramos administravimo skyriuose.

Taip pat paraiškos gali būti teikiamos registruotu paštu ir per kurjerį arba dokumentus, pasirašytus saugiu elektroniniu parašu, siunčiant elektroniniu paštu adresais, nurodytais NMA interneto svetainėje.

Karantino metu pareiškėjas pasirašytą paramos paraišką kartu su ja pateikiamais dokumentais darbo laiku papildomai gali pateikti pasinaudodamas „paraiškų dėžutėmis“ (specialiai įrengtomis vietomis, kuriose galima pateikti paramos paraišką tiesiogiai nekontaktuojant su kitais asmenimis), kurios įrengtos NMA teritoriniuose paramos administravimo skyriuose.

Svarbu žinoti, kad paraiškų į „paraiškų dėžutę“ teikimo laikas dviem darbo dienomis trumpesnis, nei nustatytas paramos paraiškų priėmimo terminas.

Verta įsidėmėti

Projektą įgyvendindamas skolintomis lėšomis paramos gavėjas kartu su paraiška turi pateikti finansų įmonės arba kredito įstaigos paskolos ir (arba) išperkamosios (finansinės) nuomos suteikimo galimybės patvirtinančius dokumentus (karantino dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) plitimo grėsmės metu pareiškėjas kartu su paramos paraiška gali pateikti pareiškėjo pasirašytą pažymą dėl projekto finansavimo iš skolintų lėšų), o iki mokėjimo prašymo, kuriame prašoma kompensuoti skolintomis lėšomis įgyvendintas investicijas, pateikimo turi pateikti su finansų įmone arba kredito įstaiga pasirašytą paskolos ir (arba) išperkamosios (finansinės) nuomos sutartį arba raštu patvirtinti, kad atitinkamą projekto dalį įgyvendins nuosavomis lėšomis.

Jei projekte numatyta teikti paslaugas, parama teikiama su sąlyga, kad investicijos teiks naudą daugiau nei vienai miško valdai (pateikiamos viso projekto kontrolės laikotarpio preliminarios paslaugų teikimo sutartys, visoms iš paslaugų planuojamoms pajamoms pagrįsti, kurių apimtys turi atsispindėti verslo plane).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)