Paraiškos paramai priimamos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“ net du mėnesius – nuo š. m. rugpjūčio 3 d. iki rugsėjo 30 d.

Šiam paraiškų priėmimo etapui yra skirta 12 731 893 eurų Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir Lietuvos biudžeto lėšų.

Parama lengvai pasiekiama

Tokia parama jau pasiekė Pasvalio rajone ūkininkaujančią Gražiną Macijauskienę. Nedidelio ūkio savininkė pernai gautą 15 tūkst. sumą investavo į žemės dirbimo techniką.

„Džiaugiamės, kad parama leido atnaujinti techniką. Įsigijome naują sėjamąją ir kultivatorių. Nauja sėjamoji dirba daug našiau, o kultivatorius geriau įdirba žemę. Sėjame miežius, kvietrugius, kviečius. Grūdus sunaudojame savo galvijų pašarui. Šienainio gamybos techniką ir melžimo įrangą įsigijome anksčiau, pieno šaldyti nereikia, nes pamelžus iškart išvežam į supirkimo punktą, tad orientavomės į žemės dirbimo mašinas“, – aiškino ūkininkė.

Be reikiamos žemės ūkio technikos neatnaujinsi ir ganyklų, o geras pašaras – vienas svarbiausių dalykų pieno ūkyje.

Moteris teigė, kad pasinaudoti parama buvo nesudėtinga. Pasak jos, smulkiems ūkiams tai labai naudinga ir reikalinga priemonė, be to, lengvai pasiekiama.

Pienas

Padeda išgyventi kaime

Pieno gamintojos vardu registruotas ūkis – nedidelis, jame vos trys melžiamos karvės ir prieauglis. Dar penkios melžiamos karvės yra jos vyro vardu registruotame ūkyje. Vyras jau dvidešimt metų ūkininkauja, taip pat dirba kitame darbe.

Dirbamos žemės plotas nėra didelis, tačiau Pasvalio krašte žemės derlingos, tad derlius užauga gana geras.

Siuvėjos profesiją turinti G. Macijauskienė savo ūkį įregistravo prieš dvejus metus. „Nors jis ir smulkus, bet gaunamos pajamos padeda išgyventi kaime. Aplinkui darbo nerasi, važinėti kažkur toli irgi ne pati geriausia išeitis, tad tenka verstis iš nedidelio ūkio pajamų. Tokiems ūkiams labai praverčia parama“, – sakė ūkininkė.

Iš smulkiųjų pieno gamintojų pienas superkamas mažomis kainomis, o per koronaviruso krizę jos dar sumažėjo, ūkininkų pajamos sumenko. „Gerai, kad valstybė skiria laikinąją pagalbą. Jau gavome kompensacijas už pavasario mėnesius, žadama mokėti ir toliau. Nedideliems ūkiams tai labai svarbi pagalba, be jos būtų sunku“, – atviravo G. Macijauskienė.

Remia tuos, kurie laiko nuo 3 iki 9 karvių

Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos iki rugsėjo 30 d. priima smulkiųjų ūkių paraiškas paramai pagal KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“ gauti. Kaip ir ankstesnių paraiškų priėmimų metu, kreipiantis paramos pieninei galvijininkystei galima gauti iki 15 tūkst. eurų išmoką verslo planui įgyvendinti.

Paraiškas teikiantys ūkininkai turėtų žinoti, kad paramą gauti norinčio pareiškėjo valdoje pieninių veislių melžiamų karvių turi būti ne mažiau kaip 3 ir ne daugiau kaip 9. Dar svarbu, kad daugiau kaip 50 proc. bendro produkcijos standartine verte išreikšto valdos ekonominio dydžio turi sudaryti tik pagal pieninių veislių melžiamas karves apskaičiuotas valdos ekonominis dydis.

Parama skiriama žemės ūkio veikla užsiimantiems fiziniams asmenims, kurie yra įregistravę savo vardu valdą ir ūkininko ūkį. Paramos gali kreiptis ūkininkai, kurie bent 2019 m. deklaravo pasėlius ir (arba) registravo ūkinius gyvūnus.

Pareiškėjas turi įsipareigoti tinkamai įgyvendinti verslo planą, t. y. atlikti visas jame numatytas investicijas, produkcijos standartine verte išreikštą valdos ekonominį dydį padidinti ne mažiau kaip 20 proc., vykdyti pelningą veiklą.

Išmoka mokama 2 dalimis: 80 proc. dalis mokama po to, kai priimamas sprendimas skirti paramą, o 20 proc. – tuo atveju, jeigu verslo planas įgyvendinamas tinkamai.

Ekologiškas pienas – sveikiau

Už ką teikiami papildomi balai?

Atrenkant paraiškas, 20 prioritetinių balų bus suteikiama prie aplinkos išsaugojimo ir tvarios plėtros verslo prisidėsiančiam verslo planui, kuriame bus numatytos investicijos į betonines mėšlides ar srutų kauptuvus. Tiek pat balų gaus ir prie pieno kokybės gerinimo prisidėsiantis verslo planas, kuriame bus numatytos investicijos į pieno šaldymo įrangą.

Prie ūkio darbo procesų efektyvumo didinimo prisidėsiantis verslo planas, kuriame bus numatytos investicijos į melžimo įrangą, gaus 15 balų.

Papildomi balai skiriami jauniesiems ūkininkams, kurie iki paramos paraiškos pateikimo dienos bus iki 40 metų amžiaus, – jiems suteikiama 10 balų.

Privalumų turi ir susikooperavę ūkininkai. Pripažinto žemės ūkio kooperatyvo nariu daugiau negu 2 metus esantis pareiškėjas gaus 15 balų, iki 2 metų – 10 balų.

Tie, kurie įgyvendina verslo planą vietovėse, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių, gaus 10 balų. Paskatinami ir tie, kurie anksčiau nėra gavę paramos pagal šios priemonės veiklos sritį, jiems skiriama taip pat 10 balų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)