Dokumentus dėl šios paramos Nacionalinei mokėjimo agentūrai bus galima teikti nuo lapkričio 20 d. iki gruodžio 21 d.

Remiamos konsultacijos

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Žinių plėtros ir konsultavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Mantas Bernotas primena, kad paramos pagal minėtą veiklos sritį gali kreiptis ūkininkai, jaunieji ūkininkai ir kiti žemės valdytojai, miško valdytojai ir kaimo vietovėse veikiančios labai mažos, mažos bei vidutinės įmonės. Remiama veikla – ūkininkams, miškininkams ir įmonėms teikiamos konsultavimo paslaugos.

Numatoma pinigų suma priemonei 2020–2022 m.: ūkininkams, jauniesiems ūkininkams ir kitiems žemės valdytojams – 167 945 Eur; miško valdytojams – 64 500 Eur; kaimo vietovėse veikiančioms labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms – 46 500 Eur.

Parama skiriama iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir valstybės biudžeto.

Būti visų galų meistru sudėtinga

Anykščių rajono sodininkas ir uogų augintojas Alvydas Jurkėnas – vienas iš daugelio paramos pagal 2014–2020 m. KPP priemonės „Konsultavimo paslaugos, ūkio valdymo ir ūkininkų pavadavimo paslaugos“ veiklos sritį „Parama pasinaudoti konsultavimo paslaugomis“ gavėjas.

Sodininkas ir uogų augintojas sakė, kad jį mokslininkai konsultuoja, kaip reikia išauginti gausesnį ir kokybiškesnį derlių, kaip jį apsaugoti, kokias augalų apsaugos priemones naudoti, kaip ir kada tręšti.

Patyrę sodininkai moka tvarkytis ūkyje, yra gerai įvaldę įvairias priemones, kurios nulemia gerą derlių, tačiau jie pripažįsta, kad gyvenimas nestovi vietoje, keičiasi technologijos ir priemonės, reikalavimai, atsiranda naujovių, todėl konsultacijos reikalingos.

„Ilgai užsiimant sodininkyste ir uogininkyste susikaupia nemažai patirties, tačiau kad ir vienas kitas specialisto patarimas labai praverčia. Jau nekalbant apie jaunus bepradedančius sodininkus ir uogų augintojus. Su jais mokslininkams reikia stipriai padirbėti, nes šioje srityje yra labai daug įvairių niuansų, kurių neišmanant galima reikšmingai suklysti“, – teigė A. Jurkėnas.

Jis taip pat pripažino, kad ūkininkas yra priverstas daug ką išmanyti, tačiau būti visų galų meistru sudėtinga. „Sodininkystė – plati sritis, čia reikia žinoti daug specifinių dalykų, tad profesionalų konsultacijos labai naudingos. Juolab kad nuolat atsiranda naujų dalykų, negali visų jų aprėpti, tiesiog nebeužtenka laiko visko išstudijuoti“, – pastebėjo sodininkas.

A.Jurkėnas sakė pasirinkęs trijų specialistų konsultacijas. Vienas konsultuoja dėl tinkamo tręšimo, kitas – dėl augalų apsaugos priemonių panaudojimo, trečias pataria, kaip tinkamai formuoti sodus ir pan.

Orientuota į ES žaliąjį kursą

ŽŪM Žinių plėtros ir konsultavimo skyriaus vyriausiasis specialistas M. Bernotas tvirtino, kad konsultavimo paslaugos kaime yra labai reikalingos ir populiarios. Jis atkreipė dėmesį į naujai patvirtintų 2014–2020 m. KPP priemonės „Konsultavimo paslaugos, ūkio valdymo ir ūkininkų pavadavimo paslaugos“ veiklos srities „Parama pasinaudoti konsultavimo paslaugomis“ įgyvendinimo taisyklių esminį pokytį – konsultavimo temų spektras yra orientuotos į ES žaliojo kurso įgyvendinimą.

Didžiausia paramos suma vienam konsultavimo paslaugų gavėjui per KPP įgyvendinimo laikotarpį – 1 500 eurų (be PVM).

ŽŪM atstovas pabrėžė, kad konsultavimo paslaugų teikėjais yra patvirtintos dvi įmonės – VšĮ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba ir UAB „ART21“. Konsultavimo paslaugų gavėjas prisiima įsipareigojimą pasirinkti tik vieną konsultavimo paslaugų teikėją.

M. Bernotas priminė dar vieną reikalavimą – pateikusiems paraiškas šiemet, konsultavimo paslaugomis būtina pasinaudoti per konsultavimo paslaugų teikėjų projekto įgyvendinimo laikotarpį (iki 2022 m. rugsėjo mėn. ) .

Žinios ir inovacijos

Teikiant paramą pasinaudoti konsultavimo paslaugomis yra skatinamas žinių perteikimas bei inovacijos žemės ūkio, miškininkystės sektoriuose ir kaimo vietovėse, kur labai svarbi socialinė įtrauktis ir ekonominė plėtra.

Tokia parama reikšminga siekiant visuose regionuose didinti visų žemės ūkio veiklų gyvybingumą ir konkurencingumą, taip pat skatinti inovacines ūkių technologijas ir tvarų miškų valdymą.

Pastebima, kad specialistų konsultacijos itin reikalingos tiems, kurie įsitraukia į maisto tiekimo grandinės organizavimą, įskaitant žemės ūkio produktų perdirbimą ir rinkodarą, gyvūnų gerovę ir rizikos valdymą žemės ūkyje ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)