aA
Nuomonės formuotojas Liudvikas Andriulis sukėlė nemenką triukšmą kai pardavėjas vietoj išsvajotos nugarinės, tinkančios steikui, jam pardavė kumpį, kurį teko pasidalinti su katinu.
Jautienis išpjova, antrekotas ir nugarinė
© DELFI / Andrius Ufartas

Diskusijoje paaiškėjo, kad pas mus kokybiškos mėsos, kainuojančios dešimtis eurų už kilogramą, rinka susiduria su gana didelėmis problemomis vien dėl to, kad niekas, nei pirkėjai, nei pardavėjai, nei ūkininkai, tiksliai nežino kas tai yra ir kaip turi būt iš tiesų ir kokia mėsa tikrai verta didelių pinigų.

„Kalbant apie bet kokį produktą, jei pasižiūriu į šeimininką, žinau noriu jį valgyti ar ne. Liudvikas Andriulis tiesiog pataikė ant nekvalifikuoto pardavėjo, nors galbūt prekybininkas tiesiog suklydo ir tiesiog pardavė neteisingo jaučio mėsą. Mano ar kitų gerų mėsinių augintojų ūkyje užauginto raguočio kumpis tiktų steikui“, – apie tai, kad kokybiškos mėsos rinkai Lietuvoje kol kas iki galo nesubrendo nei pardavėjai, nei pirkėjai, nei patys ūkininkai, porina Gintautas Migonis, „Baltos avies kooperatyvo“ vadovas.

Jo paties motininė banda 150 ir pastatyta nauja penėjimo stotis. Ten dar 200 vietų.

Ūkininkas sako, kad jis vienai didelei įmonei skerdykloje padeda atrinkti kokybišką jautieną ir mato, jog pas mus kol kas dar yra milžiniškas nekokybiškos jautienos srautas.

Jei mėsinis gyvulys iki 700 kg užauga per 15–16 mėn., jo mėsa bus minkšta, nes raumuo pradeda kietėti nuo 18 mėn

Jei mėsinis gyvulys iki 700 kg užauga per 15–16 mėn., jo mėsa bus minkšta, nes raumuo pradeda kietėti nuo 18 mėn. To galima pasiekti ekologiškai, tačiau reikia jį prižiūrėti, skiepyti ir laikyti gerai paruoštose atnaujintose ganyklose, kur vanduo tiekiamas iš gręžinių. Tačiau Lietuvoje 700 kg gyvūnas užauga per du metus ir jis nėra kokybiškas.

Liudvikas Andriulis
Liudvikas Andriulis
© DELFI / Andrius Ufartas

„Savo ūkyje mėginame jaučius auginti ekologiškai – be hormonų ir didelių antibiotikų kiekių. Pasirodo, galima dirbti ir taip. Pas mus jauti per parą užauga iki 1,5 kilogramo. Tai daug“, – aiškina G. Migonis ir sako, kad tai ne stebuklas, o normalus rezultatas. Jei dauguma mūsų ūkininkai dirbs panašiai, iš karto ir supirkėjams atsiras didelis srautas kokybiškos žaliavos.
Jei perdirbėjas turi tik žemiausios kokybės žaliavą, jis tokią ją gali ir parduoti. Pigiai.

„Padėtį kokybiškos jautienos sektoriuje galime palyginti su padėtimi grūdų sektoriuje prieš 20 metų, kai daugumai Lietuvos ūkininkų buvo svajonė iš hektaro auginti 3 t. kviečių. Dabar auginame 8-10 t aukščiausios kokybės javų ir niekas to nevadina stebuklu. Taip pat pasikeitė ir pieno sektorius. Buvo 4 t iš karvės per metus, dabar 10“, – pavyzdžius pateikia G. Migonis.

Savo ūkio produkciją jis parduoda Kaune mažoje parduotuvėje, tačiau kaip verslo tikslą įvardina siekį pasiekti didelius kiekius, kad galėtų pardavinėti perdirbimo įmonėms ir iš to gyventi. Tiesiog didelė gamykla kur kas efektyvesnė už mažą skerdyklą.

„Pavyzdžiui, jei kalbėsime apie pačią aukščiausią kokybe, jos visoje produkcijos bus 10 proc. Galbūt, jei dirbsiu labai gerai, pasieksiu 20 proc. visos mėsos“, – aiškina G. Migonis.

Kalbant skaičiais, auginant 2000 galvijų žaliava būtų galima aprūpinti nedidelę specializuotą mėsos parduotuvėlę.

Premium tai reikia 15–16 mėn. jautis, kurio mėsos spalva ir riebalų kiekis jame atitinka pasaulinius standartus. Rūgštingumas atitinka standartus. Kalbant skaičiais, auginant 2000 galvijų žaliava būtų galima aprūpinti nedidelę specializuotą mėsos parduotuvėlę.

Jautienos išpjova filet mignon
Jautienos išpjova filet mignon
© Shutterstock

„Laikydamas 200 galvijų užauginsiu tik 5 premium galvijus per metus. To per mažai verslui“, – aiškina G. Migonis ir sako, kad tokios mėsos kaina nebus „kosminė“, nes ją žemyn traukia nekokybiškos jautienos pasiūla ir konkurencija.

Ūkininkas skaičiuoja, kad gero kokybiško lietuviško brandinto steiko kilogramo kaina lentynoje turėtų svyruoti 32 iki 39 eurų.

„Mes, ūkininkai, turime išmokti parduoti ne mėsą, o meno kūrinį, kurį reikia kaip saldainiuką patiekti klientui. Galime rasti ir tuos 3 ar 5 proc. marmurinės mėsos ir gauti kelis eurus už kilogramą. Dar keletu eurų pabrangtų 60 dienų brandinta mėsa“, – aiškina ūkininkas.

„Mes, ūkininkai, turime išmokti parduoti ne mėsą, o meno kūrinį, kurį reikia kaip saldainiuką patiekti klientui. Galime rasti ir tuos 3 ar 5 proc. marmurinės mėsos ir gauti kelis eurus už kilogramą. Dar keletu eurų pabrangtų 60 dienų brandinta mėsa“, – aiškina ūkininkas ir sako, kad normalu jei gero jaučio kumpis lentynoje kainuoja 20 eurų už kilogramą.

Pasak ūkininko, kiek žemesnės kategorijos steikas turėtų būti parduodamas po 24 eurus, tačiau tokių kainų rėžio nėra. Arba brangiausias, arba pigiausias. Trūksta žinių ir patirties tiek pardavėjams, tiek pirkėjams.

Jautienos išpjova
Jautienos išpjova
© Santa Maria nuotr.

Mėsinio gyvulio kumpį galima kepti. Tačiau kelių metų gyvulys standartų, keliamų aukščiausios kokybės mėsai neatitiks. Neužteks pasakyti, kad tai lietuviška ir be antibiotikų išauginta mėsa. Be to, vien ekologiškumas taip pat pats savaime dar nėra kokybės garantas.

„Ypatingai kokybišką jautieną Lietuvoje augina ne vienas ūkininkas. Tačiau vietoj ašarų, kad mums sunku ir mus apgaudinėja mėsos perdirbėjai, turime patys mokytis, kad galėtume žaliavą tiekti stabiliai. Jie derasi nuo 5 jaučių per savaitę ir taip ištisus metus. Tam reikia 500 gyvulių banda. Jei norime užsiimti eksportu, per savaitę reikia išsiųsti 24 jaučius“, – konstatuoja G. Migonis ir sako, kad ypatingai kokybišką produktą stabiliai tiekti gali tik dideli žaidėjai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(72 žmonės įvertino)
3.7778

Kėdainietė tikina nuo vilko apsigynusi lenta: žiūrėjau jam tiesiai į akis (330)

Kėdainių rajono gyventojai jau kuri laiką negali ramiai gyventi dėl vis labiau įžūlėjančių...

Keisčiausi kaimų pavadinimai, arba kodėl Gaidžių kaimui pavadinimą davė ne gaidys (30)

Puodžiai, Bliūdžiai, Šaukščiai, Kačergos, Rateliai, Virbalai, Lopiniai – visa senoji buitis,...

Kelias į provincijos verslą prasidėjo tolimoje šalyje nė žodžio nemokant lietuviškai (2)

Moterims kraują kaitina ne tik rūbų, šukuosenų, kitokių puošmenų, bet ir gėlynų mados. Noras...

Garsus pienininkas pardavė karves: tenka pripažinti, kad pralaimėjome lenkams (494)

„Paskutinius 10 metų ruošiau jaunimą, kad mane pakeistų“, - atsidūsta daugiau nei 40 metų...

Patikrino, ar lietuviai sąžiningi – pardavėjo nėra, pinigus reikia mesti į dėžutę (82)

Nedideliame Kėdainių rajono Krakių seniūnijos Milvydų kaime gyvenantys ūkininkai Jonas ir...

Top naujienos

Iš Alytaus mero – nerimą keliančios žinios: mūsų vyrai po truputį krenta (308)

Alytaus meras Nerijus Cesiulis ir toliau aktyviai informuoja žmones apie situaciją gaisro...

Po slapto STT tyrimo – kaltinimai garsiam verslininkui: dovanų maišelyje – butelis alkoholinio gėrimo ir vokelis (74)

Lietuvos transporto ir logistikos paslaugų bendrovių grupės „ Transekspedicija “ generalinis...

Skvernelis: aš esu priešlaikinių rinkimų šalininkas (230)

Šiuo metu Lietuvoje egzistuoja trys ugniagesių gelbėtojų grandys – vieni pavaldūs...

Kelionė į Keniją šeimai neapsiėjo be nuotykių: batai iš padangų, akistata su medžiojančia liūte ir pasikeitęs vaikų elgesys (41)

Jei dar visai neseniai motinystė siejosi su dvejų metų namų rutina, tai šiandien vis daugiau...

Čempionų lyga: svarbi „Inter“ pergalė, Messi ir Mertenso pasiekimai bei nuostabus „Liverpool“ įvartis (1)

UEFA Čempionų lygoje trečiadienio vakarą baigėsi grupių varžybų pirmasis ratas.

JAV bombonešių skrydžiai virš Lietuvos ir Estijos: šį kartą rusams paspendė spąstus (671)

Trečiadienio popietę virš Lietuvos jau antrą kartą šiais metais pasirodė JAV strateginis...

Lietuvą dar palepins šiluma: savaitės pabaigoje termometrų stulpeliai vėl kils (7)

Šiandien Lietuvos orus lems aukštesnio slėgio sritis. Lietaus nenumatoma, tačiau debesų bus gana...

Dar viena pergalė: pajėgų kroatą palaužęs Maslobojevas užsitikrino pasaulio čempionato medalį (44)

Savo pergalingą žygį WAKO pasaulio kikbokso čempionate Sarajeve (Bosnija ir Hercegovina) pratęsė...

Užkalnis. Ši vyriausybė klyno nesugebėtų užsisegti (403)

Žiūrim, ką turim. Alytuje tai dega, tai smilksta, tai rūksta senos padangos, gyventojai...

Mantas Stonkus paviešino savo susirašinėjimą su Alytaus meru: jis galėtų būti neblogas komikas (95)

Praėjusią savaitę vienoje Alytaus padangų perdirbimo gamykloje kilęs gaisras tapo rimta...