„Šiuo metu mūsų ūkis yra išaugęs iki 400 ha, iš kurių salotos auginamos 50 ha plote – kita dalis užsėjama grūdais dėl sėjomainos bei žemės rezervo plėtrai. Auginame virš 10 veislių lapinių salotų, iš kurių didžioji dalis atsiduria „Lidl“ parduotuvėse, o apie 20 proc. iškeliauja į Latvijos, Estijos, Baltarusijos didžiuosius prekybos centrus“, – sako V. Nagreckis.

Jis priduria, kad salotos – labai įnoringa kultūra, jas auginti sudėtinga, todėl siekiant išlaikyti salotų kokybę bei šviežumą, reikia investuoti į naujas technologijas. Dėl šios priežasties ūkyje skiriamas dėmesys daržovių laistymui, nes norint apsaugoti būsimą produkciją nuo saulės ir karščio, svarbu užtikrinti reikiamą vandens kiekį. Kitos svarbios inovacijos susijusios su salotų laikymu.
„Vakuuminis šaldytuvas yra viena svarbiausių ūkyje įdiegtų technologijų, kuri leidžia itin greitai ir saugiai atvėsinti salotas iki 3 laipsnių. Taip salotos puikiai išsilaiko parduotuvėse ilgiau“, – dalinasi ūkininkas.

Jis atkreipia dėmesį, kad ūkis yra sertifikuotas pagal tarptautinį „Global G.A.P.“ (angl. Good Agricultural Practice – Geroji žemės ūkio praktika) sertifikatą, garantuojantį, kad daržovės yra auginamos tvariai ir saugiai, rašoma pranešime.

„Aplinką tausojanti ūkininkavimo praktika padeda užtikrinti, kad auginamos daržovės kiek įmanoma labiau būtų prisotintos vitaminų ir mineralinių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmui ir jo imuniteto stiprinimui. Salotų cheminė sudėtis labai priklauso nuo auginimo sąlygų, laiko rūšies ir veislės. Vis dėlto salotose gausu vitaminų – ypač vitamino C bei karotino, taip pat tokių žmogaus organizmui reikalingų medžiagų kaip – kalis, magnis, natris, fosforas ir kt. Pavyzdžiui, tamsialapių rūšių salotose yra daugiau vitamino A ir C negu šviesiosiose, taip pat jose daugiau ir kalio“, – pasakoja V. Nagreckis.

Vaido ir Irmos Nagreckių ūkis

Kokybės užtikrinimas

„Šviežioms daržovėms keliame vienus griežčiausių reikalavimų rinkoje: patvirtinti veikliosios medžiagos likučių kiekiai negali viršyti trečdalio didžiausios leistinos likučių koncentracijos – jis siekia 33 proc. nuo ES nustatyto limito. Be to, aptinkamų veikliųjų medžiagų likučių skaičius negali viršyti penkių, o bendra nustatytų pesticidų likučių suma negali viršyti 80 proc.

Lyginant su kitomis daržovėmis, pavyzdžiui, svogūnais ar bulvėmis, dėl skirtingo rizikingumo laipsnio salotų laboratorinės analizės dažnumas yra dukart didesnis. Mūsų partneriai, Vaido ir Irmos Nagreckių ūkis, atsižvelgia į šiuos reikalavimus ir užtikrina aukščiausios kokybės daržoves, kurios prekybos tinklą ir pirkėjus pasiekia šviežios“, – sako „Lidl Lietuva“ kokybės užtikrinimo departamento atstovė Laura Danilevičiūtė.

Vaido ir Irmos Nagreckių ūkis

Derlius po poros savaičių

V. Nagreckis pasakoja, kad savo ūkyje salotų derlių nuims po dviejų savaičių ar šiek tiek anksčiau – priklausys nuo permainingų lietuviškų orų. Jis atkreipia dėmesį, jog šiuo sudėtingu laikotarpiu solidarumas su savo produkciją Lietuvoje auginančiais ar gaminančiais ūkininkais yra labai svarbus.

„Visuomet skatinu vartoti lietuvišką produkciją, kadangi Lietuvoje užaugintos ar pagamintos produkcijos vartojimas skatina ekonomikos sukimąsi – sukuriama daugiau darbo vietų tiek kaimuose, tiek miestuose. Tai yra platus procesas, apimantis ne tik pačius ūkininkus, bet ir žaliavos tiekėjus, perdirbėjus, logistikos centrus ir kitus šioje grandinėje veikiančius subjektus. Šiuo metu itin svarbu, kad tiek prekybos tinklai, tiek patys pirkėjai palaikytų vietinę produkciją, taip paremdami Lietuvoje įsikūrusius ūkius ir verslus bei prisidėdami prie ekonomikos gaivinimo“, – sako V. Nagreckis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)