Jos užaugo ne kur kitur, o Kėdainių krašte. Kaip sako šeimininkai, Bbraškės visiškai be jokios chemijos – skini ir skanauji.

Vyro svajonė

„Turėti braškyną – mano vyro Nerijaus svajonė. Šiandien jis gali pelnytai džiaugtis savo svajonės išsipildymu, nes braškes prinokinome patys pirmieji Lietuvoje. Patys pirmieji jas skiname ir parduodame.

Pirmąsias braškes nuskynėme dar balandžio pabaigoje, o šiuo metu jau turime nemažai uogų, tad prasidėjo tikrasis skynimas ir prekyba“, – pasakojo Sigita Žilinskienė, kuri kartu su vyru Kėdainių rajono Kunionių kaime įkūrė braškyną.

Žinomi ūkininkai

Kunionių braškių augintojai populiarėja visoje šalyje ir jau konkuruoja su kitais Lietuvos braškių augintojais. Jau kelintus metus iš eilės jie raudonskruostes uogas sugeba prinokinti vieni pirmųjų visoje šalyje.

Žilinskų braškės auginamos stikliniuose šiltnamiuose, tad lauko temperatūra uogų nokimui turi mažai įtakos.

S. Žilinskienė savo braškyne dirba kartu su vyru, kuris yra tikras užkietėjęs ūkininkas ir darbštuolis. Vyriškis daugelį darbų atlieka savo rankomis.

Žilinskai net darbuotojų nesamdo. Kai reikia, padeda ir sūnūs, ir vyresniosios kartos atstovai.

Atvyksta į namus

Braškininkai pasakoja, kad pirmieji klientai atvyksta tiesiog pas juos į namus Kunionių kaime.

„Balandžio pabaigoje–gegužės pradžioje vos spėjame atsakinėti į žinutes ir atsiliepti į skambučius. Žmonės per žiemą išsiilgę šių uogų, tad paklausa yra labai didelė.

Pirmųjų braškių kaina siekia aštuonis eurus už kilogramą. Bet braškės tikrai sveikos, natūraliai užaugintos – mūsų mažiausias vaikas jas skina ir valgo tiesiai nuo krūmelių. Jis yra mūsų degustatorius ir direktorius.

Braškių nepurškiame chemija, viskas, ką jos gauna – tai vanduo ir trąšos.

Bandome daug braškių rūšių, šiuo metu gal šešias. Žiūrime, galvojame, renkamės, kurios čia geriausios.

Pirmosios braškės visuomet būna įspūdingo dydžio. Tokios jos ir šiemet.

Darbo įdedame daug: šiltnamius reikia kūrenti, braškyną prižiūrėti, rūpintis viskuo reikia. Tačiau mes stengiamės, dirbame ir viskas puikiai pavyksta“, – pasakojo S. Žilinskienė.

Gyventi galima

„Oi, mes auginame viską. Bandėme ir tą, ir aną. Gyventi galima, tik reikia dirbti. Tikrai galima, jei esi darbštus.

Dabar aš rūpinuosi braškėmis. Jas auginame 10 arų ploto šiltnamyje. Parduodame vietos Kėdainių smulkioms parduotuvėlėms.

Mes nenorime, kad pas pardavėjus mūsų braškės labai išbrangtų, todėl ieškome kelių, kaip parduoti kokybišką uogą žmonėms pigiau“, – paaiškino ūkininkė S. Žilinskienė.

Žinomi užsienyje

Žilinskai gerai žinomi ne tik Kėdainių krašte, bet ir užsienyje. Ūkininkai augina ne tik didžiulį braškyną, bet ir bambukyną. Kunionių kaime 7 hektarų ūkį turintys Žilinskai augina keturių veislių bambukus. Vieną jų užsakovas danas pavadino Sigitos vardu.

Kunionių kaime išauginti, vėliau į Daniją iškeliavę ir ten dar paauginti bei išgražėję bambukai kaip dekoratyviniai augalai papuošia namų kiemus Pietų Europos šalyse: Ispanijoje, Italijoje, Prancūzijoje ir net pietinėje Vokietijos dalyje.

Iš pradžių ūkininkai augino vaistažoles, braškių daigus, dekoratyvinius gluosnius. Vėliau danai susidomėjo bambukais ir pasiūlė bendradarbiauti. Taip šie augalai Žilinskų ūkyje atsirado prieš septynerius metus. Dabar juos darbšti šeima augina dviejuose šiltnamiuose, iš viso jiems skirta apie 1 600 kvadratinių metrų.