aA
Seime kelią stumiasi įstatymo projektas, pagal kurį jau šį rudenį ūkininkai galėtų varyti naminę degtinę, praneša LNK žinios.
Pakruojo dvaro spirito varykla
Pakruojo dvaro spirito varykla
© Organizacijos nuotr.

Tačiau to negalėtų daryti kiekvienas norintis – tai būtų leista tik tautinio paveldo statusą turintiems ūkininkams ir kaimo turizmo sodyboms.

Pakruojo dvare galima įsigyti 11 skirtingų stipriųjų alkoholinių gėrimų. Kaip sako Šarūnas Karalius, Pakruojo dvaro spirito varyklos vadovas, tai labai lokalus ir kokybiškas produktas, nes dalį reikalingų žolelių augina patys, medų perka pas vietinius bitininkus.

„Varyti spiritą ne taip paprasta. Reikia įkvėpimo ir atitikti daugybę valstybės nustatytų reikalavimų. Norint gaminti alkoholinius gėrimus, tenka įgyvendinti daugybę skirtingų tarnybų keliamų reikalavimų“, – pasakoja Š. Karalius.

Tačiau gali būti, kad panašių vietų Lietuvoje atsiras ir daugiau, nes pernai gruodį per pateikimą Seimas pritarė įstatymo pataisoms leisti gaminti ir pardavinėti naminę degtinę kaimo turizmo sodyboms ir ūkininkams. Teisės akto projekte siūloma leisti gaminti ne stipresnius kaip 65 laipsnių tradicinius alkoholinius gėrimus.

„Pakrūmėse verdamiems gėrimams nėra jokių patikrų. Į nelegalią rinką patenka neaiškus gėrimas, pasitikime liaudies pakrūmių meistrais“, – svarsto Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

Tačiau, pagal naują teisės aktą, virti alkoholį galėtų tik ūkininkai turintys liaudies amatininko sertifikatą.

Paulius Astrauskas, žemės ūkio viceministras, sako, kad legalizavus naminės degtinės gamybą pirmiausia mažėtų šešėlis, kontrabandos mastai ir nelegali prekyba. Ūkiai pritrauktų daugiau turistų, sukurtų daugiau darbo vietų, perdirbtų perteklinį derlių.

Ekonomistas Marius Dubnikovas svarsto, kad šie pakeitimai iš šešėlio nelegalių krūminės varytojų neištrauks. Pernai dėl nelegalios veiklos nubausta 130 asmenų. Šie žmonės nesteigs ūkių ir kaimo turizmo sodybų, o, tikėtina, toliau dirbs nelegaliai.

Žemės ūkio ministerija pripažįsta, kad ūkininkų gaminama degtinė bus brangesnė nei nelegali.

Seimo narys Aurelijus Veryga sako, kad naminės degtinės legalizavimas Seime tarsi liga – šis projektas atnešamas kiekvieną kadenciją.

Įstatymo projekte numatyta, kad ūkininkai turėtų pasirašyta sutartis su kokybe tiriančia laboratorija, ribojamas per metus pagaminamo gėrimo kiekis.

„Tai austriškas ar vokiška sistema, kai kontrolė privaloma. Naminio gėrimo galima gaminti ribotą kiekį – iki tūkstančio litrų“, – aiškina E. Gentvilas.

M. Dubnikovas skeptiškas. Jis sako, kad tūkstantis litrų per metus tai labai mažas kiekis ir vargu ar kas norės imtis gana didelės biurokratinės naštos ir investicijų, kad pagaminti šį kiekį.

Nors už šias pataisas pernai pasisakė dauguma Seimo narių, tačiau yra manančių, kad jos nedera su alkoholio kontrolės teisės aktais. A. Verygas sako, kad leidimas gaminti alkoholį tiesiog didintų jo prieinamumą.

P. Astrauskas atkerta, kad prieinamumas nebus didinamas, nes jį bus galima parduoti tik savo ūkyje.
Patys gyventojai taip pat negali pasakyti, ar naminės degtinės legalizavimas duotų daugiau žalos ar naudos.

Žemės ūkio ministerija siūlo, kad pakeitimai, jei tam pritars Vyriausybė ir Seimas, įsigaliotų nuo lapkričio.

LNK
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(4 žmonės įvertino)
4.0000

Ūkininkams – didelė bėda: krankliai užkapoja ėriukus, niokoja šieno ritinius (1)

Kėdainių rajono Dotnuvos seniūnijoje susidarė neeilinė situacija – vietos ūkininkai...

Profesionalus bitininkas apie bitininkavimą mieste

Įvairiose pasaulio šalyse skambinama pavojaus varpais dėl masiškai nykstančių bičių, tačiau,...

„Delfi agro“. Vytaras Radzevičius apie krevetes kaip geriausią vištų maistą ir Užkalnio dvasią (1)

Žinomas keliautojas Vytaras Radzevičius sodyboje netoli Merkinės laiko 8 vištas ir vieną...

Kaip nuo vidinės tuštumos pabėgti pas balandžius

Mėgstantieji grožėtis „Ekrano“ marių panorama ir pasivaikščioti atnaujinta jų pakrante...

Tikrintojai surengė reidą turguje – ne viską, ką rado, galima dėti į burną

Kauno maisto ir veterinarijos inspektoriai turgavietėse surengė reidą ir tikrino, ar...

Top naujienos

Ukrainos frontas tiesiogiai: rusai lupa artilerija, o to gero pas juos kol kas – be limito (2)

„Do garmat! („prie patrankų“ – ukr.)“, – aidi artilerijos karininko komanda. Dvi grupės...

Verslas PliusEugenija Grižibauskienė; Rusija. Blogio veidai

Kaip kasdienybė Rusijoje atrodo po Vakarų sankcijų: kai kurios prekės tapo itin geidžiamos

Jau aštuonerius metus Rusija yra ekonominių sankcijų taikinyje, tačiau tokių plačių ir galingų...

Siaubingas įvykis Šiauliuose: prie konteinerių rasta į kilimą suvyniota nužudyta 15-metė sulaikyti keturi įtariami jaunuoliai

Vėlų pirmadienio vakarą, apie 22 val., buvo gautas kraupus pranešimas – rastas negyvo žmogaus...

Čekų pažiba – apie ypatingą pergalę Lietuvoje, būsimą Šaro muštrą ir Valančiūno balsą NBA

Regis, Lietuvos rinktinė buvo gerokai įkyrėjusi Čekijos krepšininkams. Tiek čekų...

Karas Ukrainoje. Zelenskis nurodė, ko dar siekia Maskva: tai yra Rusijos taktikos dalis (1)

Nuo karo pradžios vasario 24-ąją Rusijos kariuomenė Ukrainoje sunaikino maždaug 80 tūkst....

Delfi PliusŽinių radijas

Kaip vertinti Rusijos pasieniuose vykstantį bruzdesį? (1)

Ar tikrai „ Suvalkų koridorius “ – silpnoji Lietuvos gynybos vieta? Kaip jį labiau apsaugoti?...

Ernestas Naprys

Kai Silicio slėnį drebina atleidimai – Lietuvoje vis dar yra laukiančių rekordinių metų: pasakė, kam skaudės labiausiai

Silicio slėnyje – niūrios nuotaikos. Birželis buvo antras mėnuo iš eilės, kai technologijų...

Rinktinės sudėtimi nusivylęs Maksvytis pranešė apie dar dvi netektis prieš Europos čempionatą (2)

„Keista sistema, jei žiemą suburiame ko gero net stipresnę rinktinę nei vasarą“, –...

Dietologė išvardijo, kurios uogos yra pačios naudingiausios organizmui: padės ir nuo uždegimų, ir nuo virusų

Vasaros pradžią skelbia braškės ir žemuogės, pabaigą – bruknės ir spanguolės, o tarp jų...

Parduotuvėse pirmosios sezono vyšnios – kokia kaina

Pirmosios vyšnios – ženklas, kad vasara įsibėgėjo. Tai – itin mėgstamos šiltojo sezono...