Mūsuose galima sutikti tokios egzotikos kaip jakai, bizonai, meškos ir kupranugariai. Jie visi oficialiai registruoti ir pripažinti ūkiniais gyvūnais, tokiais pat, kaip tvartuose kriuksinčios riestauodegės ar visiškai įprastos karvės.

Vadovaujantis Ūkinių gyvūnų laikymo vietų registravimo ir jose laikomų ūkinių gyvūnų ženklinimo ir apskaitos tvarkos aprašu, kiekvienas laikytojas privalo ženklinti, registruoti laikomus ūkinius gyvūnus ir tvarkyti jų apskaitą. Tiesa, kartais nutinka ir nesusipratimų. Pavyzdžiui, kai sraigių ūkis paprašo ES paramos, atsakingi valdininkai imasi spręsti, ar sraigę galima paversti sąlyginiu galviju ir skirti paramą.

„Laikymo vietose privaloma ženklinti ir registruoti esančius galvijus, tarp jų bizonus (Bizon bizon) ir azijinius buivolus (Bubalus bubalus), avis, ožkas, arklinių šeimos gyvūnus ir kiaules (kiaulės ženklinamos tik perkeliant), tvarkyti jų apskaitą, o siekdamas valstybės paramos laikytojas privalo registruoti ir kitus laikomus ūkinius gyvūnus (pvz. vištas, antis, audines, lapes, sraiges, kupranugarius, meškas ir t. t.....(toliau – kiti gyvūnai)), jeigu tokius laiko“, – tvarką aiškina Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausias veterinarijos gydytojas Vidas Charašauskas.

Tad, į apibrėžtį “kiti gyvūnai” patenkantys gyvūnai nėra privalomai registruojami, bet laikytojas juos gali įregistruoti Ūkinių gyvūnų registre, jeigu tik yra toks poreikis. Pvz. kitus gyvūnus laikytojas privalo registruoti jeigu jis siekia valstybės paramos. Įregistravus kitus gyvūnus laikytojas per visą paramos gavimo laikotarpį privalo ne rečiau kaip 2 kartus per metus, kiekvieno pusmečio sausio ir liepos mėn. ir kiekvienais metais prieš teikdamas paraišką gauti valstybės pagalbą, pateikti atnaujintus registracijos duomenis (t.y. deklaruoti, kiek gyvūnų laiko).

Pirmą kartą registruodamas ūkinių gyvūnų laikymo vietą (bandą), laikytojas turi kreiptis į VMVT teritorinę tarnybą su prašymu įregistruoti ūkinių gyvūnų laikymo vietą (bandą), taip pat laikytojas registruodamas kitus gyvūnus turi užpildyti pranešimą apie ūkinių gyvūnų bandą (GŽ-1) formą, kurią turi pateikti teritoriniai VMVT. Teritorinė VMVT pagal laikytojų pateiktą informaciją suveda laikymo vietų, jose esančių ūkinių gyvūnų duomenis į Ūkinių gyvūnų registro centrinę duomenų bazę, šio proceso metu informacinė sistema automatiškai suteikia laikymo vietų ir ūkinių gyvūnų bandų atpažinties numerius.

Ūkiniai gyvūnai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)