Miesto apželdinimu besirūpinančios, pernai birželį šį rožyną įrengusios bendrovės „Grožio idėja“ vadovė Jurga Olisevičienė pasakojo, kad to, kas nutiko su gėlėmis, niekas negalėjo nuspėti.

Pasirodo, apatinis, po juodžemiu esantis sluoksnis yra pralaidus – tai žvyras.

Įrengiant rožyną buvo įdėta labai daug darbo ir pastangų. 130 kvadratinių metrų plotui paruošti praėjusiais metais prireikė daugiau kaip 100 tonų juodžemio – net 12-os sunkvežimio priekabų.

Tai kainavo ne vieną tūkstantį eurų. Pernai bendrovės vadovė pasakojo, kad profesionaliai įrengti rožyną kainuoja didelius pinigus. Brangūs rožių sodinukai, be to, rožės turi giliai augančią šaknų sistemą. Bet kokiame grunte jos skurs.

Vasaros pradžioje buvo pasodinta apie 150 rožių bei levandų. Tačiau labai greitai apželdintojai suprato, kad kažkas ne taip – augalai skurdo ir nyko. J. Olisevičienė bandė ieškoti įvairių atsakymų – pakeitė žemes, keitė augalus naujais. Bet viskas buvo veltui – rožės skurdo, o sunykusias levandas labai greitai teko visai pašalinti.

Kad augalų šaknys mirksta ir pūna apželdintojai galutinai įsitikino šį pavasarį. Pernai specialiai buvo palikę tris duobes iki pat žemutinio žvyro sluoksnio. Šiemet rado jas pilnas stovinčio vandens.

Tuomet suprato, kad visos pastangos auginti šioje vietoje daugiamečius augalus bus bergždžios.

Per 25-erius darbo metus augalų specialistė sako pirmą kartą susidūrusi su tokia beveik mistine situacija, kai vanduo per žvyro sluoksnį nesiskverbia žemyn, o kyla tarytum iš požemio.

Tačiau mistikos čia gal ir nėra – kai kas spėlioja, kad tai gali būti susiję su fontanu, kurio vandens dalis išteka per kraštus. J. Olisevičienė pasakojo, kad, dirbant pačiame miesto centre, neapsieita be praeivių komentarų, klausimų, pastabų ir svarstymų.

Nesėkmingai bandytas įrengti rožynas šią savaitę buvo panaikintas – visi augalai iškasti, nuimtas mulčias ir plėvelė.

Daugiau kaip 100 rožių išgabenta į Sveikatos parko rožyną, esantį prie ligoninės. Pernai jį prižiūrėjo miesto seniūnijos darbininkai, o šiemet rūpinsis bendrovė „Grožio idėja“.

Miesto centre vietoje rožyno bus užsėta veja ir pastatyti vazonai.