Ta­čiau jei ar­ti­mų­jų am­ži­no­jo poil­sio vie­tą tvar­ko­te tik kar­tą per me­tus, o gal jau ir ne­be­ži­no­te, ka­da ten lan­kė­tės, tu­rė­tu­mė­te su­klus­ti – ri­zi­kuo­ja­te jos ne­tek­ti.

Kaip sa­kė Plun­gės mies­to se­niū­ni­jos spe­cia­lis­tė So­na­ta Se­ra­pi­nie­nė, ne­pri­žiū­rė­tų kap­vie­čių vi­so­se tre­jo­se se­niū­ni­jos pri­žiū­ri­mo­se ka­pi­nė­se – Bi­ru­tės, Tel­šių gat­vių bei Jo­vai­šiš­kės kai­mo – kas­met tik dau­gė­ja. Jos pra­dė­tos fik­suo­ti 2018 me­tų va­sa­rą. Se­niū­ni­jos spe­cia­lis­tai va­žiuo­ja ap­žiū­rė­ti, fo­tog­ra­fuo­ja, trau­kia į ne­pri­žiū­ri­mų kap­vie­čių są­ra­šą, o po ku­rio lai­ko vėl tik­ri­na, ar nuo pa­sku­ti­nio ap­si­lan­ky­mo si­tua­ci­ja nors kiek pa­si­kei­tu­si.

Ve­lio­nio ar­ti­mie­siems, įsi­pa­rei­go­ju­siems lai­do­jant ar­ti­mą­jį tą kap­vie­tę pri­žiū­rė­ti, siun­čia­mas laiš­kas su pri­mi­ni­mu tvar­ky­tis bei in­for­ma­ci­ja apie ga­li­mas ne­si­tvar­ky­mo pa­sek­mės. Ta­čiau, anot spe­cia­lis­tės, laiš­kai ad­re­sa­tą ne vi­sa­da pa­sie­kia. At­si­lie­pia tik ne­di­de­lė da­lis. Gal­būt dėl to, kad se­niū­ni­jos tu­ri­mi ve­lio­nių ar­ti­mų­jų kon­tak­tai – pa­se­nę. Tad už kap­vie­tes at­sa­kin­gi as­me­nys, ar­ti­muo­sius pa­lai­do­je Bi­ru­tės ar Tel­šių gat­vių ka­pi­nė­se iki 2000 me­tų, tu­rė­tų kreip­tis į spe­cia­lis­tę ir pa­tiks­lin­ti ar­ba pa­teik­ti nau­jus kon­tak­ti­nius duo­me­nis, jei šie kei­tė­si.

Tie, kas at­si­lie­pia, ne­re­tai per­ra­šo kap­vie­tės prie­žiū­rą ki­tam as­me­niui, nes, ma­tyt, ne­tu­ri ga­li­my­bių tą da­ry­ti. Į laiš­ką ne­su­rea­ga­vu­siems as­me­nims jis siun­čia­mas pa­kar­to­ti­nai.

Pa­sak S. Se­ra­pi­ni­nės, pa­gal ga­lio­jan­tį įsta­ty­mą, ka­pi­nių tvar­ky­mo tai­syk­lių pa­žei­di­mas gre­sia įspė­ji­mu ar­ba bau­da nuo 14 iki 60-ies eu­rų. Jei­gu nu­si­žen­gia­ma pa­kar­to­ti­nai, bau­da pa­dvi­gu­bė­ja – pra­si­žen­gė­liui ten­ka mo­kė­ti nuo 60 iki 140 eu­rų.

Vis dėl­to baus­ti ne­sku­ba­ma. Pa­si­ro­do, ka­pa­vie­tę pri­pa­žin­ti ne­pri­žiū­ri­ma ga­li tik Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus įsa­ky­mu su­da­ry­ta spe­cia­li ko­mi­si­ja. Kaip sa­kė Plun­gės mies­to se­niū­no pa­va­duo­to­jas, lai­ki­nai ei­nan­tis se­niū­no pa­rei­gas, Gin­ta­ras Do­mar­kas, kol kas to­kios ko­mi­si­jos nė­ra.

Jo nuo­mo­ne, šias funk­ci­jas ga­lė­tų at­lik­ti pa­na­šaus po­bū­džio Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ka­pų iden­ti­fi­ka­vi­mo ir ap­ma­ta­vi­mo ko­mi­si­ja. Da­bar į ją krei­pia­ma­si no­rint tvar­ky­ti Bi­ru­tės gat­vės ka­pi­nė­se esan­čias kap­vie­tes – pa­sta­ty­ti pa­mink­lą ar jį pa­keis­ti ki­tu, pla­nuo­jant iš­klo­ti trin­ke­les ir pa­na­šiai.

„Atei­ty­je to­kia ko­mi­si­ja tik­rai bus. Gal su­da­rys nau­ją, o gal bus pra­plės­tos jau esa­mos funk­ci­jos. Per po­rą me­tų vis­kas tu­rė­tų pa­ju­dė­ti. Da­bar po žmo­gui nu­siųs­to įspė­ji­mo dėl kap­vie­tės ne­tvar­ky­mo tu­rė­tu­me lauk­ti me­tus. Jei­gu nie­kas neat­si­liep­tų, ne­pri­žiū­ri­ma kap­vie­tė pe­rei­tų se­niū­ni­jos ži­nion“, – kal­bė­jo G. Do­mar­kas.

Iš tie­sų, jei žmo­nės vie­toj to, kad sa­vo ar­ti­mą­jį lai­do­tų į nau­ją kap­vie­tę, gau­tų jau esa­mą, nu­sa­vin­tą iš jos ne­pri­žiū­rė­ju­sio as­mens, pro­ble­mų su­ma­žė­tų – lė­čiau plės­tų­si nau­jų­jų ka­pi­nių plo­tai, o ir se­no­sio­se ka­pi­nė­se bū­tų dau­giau tvar­kos. Jei ka­da ir at­si­ras­tų bu­vęs ki­tam as­me­niui per­leis­tos kap­vie­tės šei­mi­nin­kas, pre­ten­zi­jų reikš­ti ne­be­ga­lė­tų.

O ka­da kap­vie­tė su­lau­kia se­niū­ni­jos spe­cia­lis­tės dė­me­sio ir pa­ten­ką į tą juo­dą­jį ne­pri­žiū­rė­tų kap­vie­čių są­ra­šą? „Nus­ta­ty­tų kri­te­ri­jų nė­ra. Ta­čiau to­kias pa­ste­biu iš­kart. Jei­gu at­va­žia­vę ar­ti­mie­ji kap­vie­tę ap­tvar­ko tik prieš lapk­ri­čio 1-ąją, už­de­ga ant jos žva­ke­lių ir jau ma­no, kad ją pri­žiū­ri, – ap­si­rin­ka. Ar­ba jei­gu pa­mink­las ant ka­po toks pa­kry­pęs, kad, at­ro­do, tuoj nu­grius ant šo­no... Jau vien šie­met Tel­šių gat­vės ka­pi­nė­se už­fik­sa­vau 132 ap­leis­tas kap­vie­tes, Bi­ru­tės g. – apie 200, Jo­vai­šiš­kės kai­mo ka­pi­nė­se to­kių už­re­gist­ra­vau net 221-ą, iš jų 174-ias at­si­sa­kė tvar­ky­ti gi­mi­nai­čiai. Yra to­kių, ku­rio­se pa­lai­do­ti ar­ti­mų­jų ne­tu­rė­ję as­me­nys. Jų am­ži­no­jo poil­sio vie­tas pri­žiū­ri ka­pi­nių pri­žiū­rė­to­ja“, – pa­sa­ko­jo S. Se­ra­pi­nie­nė.

Spe­cia­lis­tė sa­kė, kad ka­pi­nė­se pa­ste­bi ir at­virkš­čią va­rian­tą: darbš­čios mo­te­rė­lės, neap­si­ken­tu­sios prie jų tvar­ko­mos kap­vie­tės esan­čios ne­tvar­kos, nu­ra­vi bei pri­žiū­ri ir ša­lia esan­čią. Ta­čiau to da­ry­ti ne­rei­kė­tų. To­kios kap­vie­tės į ne­pri­žiū­ri­mų są­ra­šą neįt­rauk­si. Va­di­na­si, nors ji pri­žiū­rė­to­jo ofi­cia­liai ir ne­tu­ri, ten lai­do­ti mi­ru­sio­jo ne­bū­tų ga­li­ma.