Agronomas, sodininkas ir uogų ūkio „Manuoga“ įkūrėjas Tautvydas Gurskas gali pasigirti ne tik didžiuliu uogynu, kuriame auga itin retos amelankio uogos, bet ir įspūdingu tulpynu. Tautvydas laidoje juokavo, kad nuostabus tulpių parkas – jo vidurio amžiaus krizės išraiška. Pusantro hektaro teritorijos užimantis sodas tikras džiaugsmas akims – čia galima rasti daugiau nei 60 tūkstančių skirtingų tulpių, rašoma pranešime spaudai.

Pasakojant apie uogų auginimo veiklos pradžią, Tautvydas prasitarė, kad visada norėjo užsiėmimo, kuris būtų kažkuo kitoks.

„Man reikėjo kažko, kas išsiskirtų, neeilinio. Aš baigęs agronomiją, sodininkystę. Norėjau turėti kažką tokio, kas nebūtų labai dažna, nebūtų daug tokių pačių ūkių. Apie vienokias, kitokiais kultūras svarsčiau. Paskui žiūrėjau, stebėjau žemę, kurioje galėčiau auginti, tas labai daug įtakoja. Dėliojausi, ką galima padaryti iš tų uogų, kurias augini. Perdirbti, į ką perdirbti, koks populiarumas?“, – laidoje pasakojo Tautvydas.

Kartą paragavęs, liaudiškai dar vadinamos medlievo uogos, jis nusprendė auginti būtent amelankio uogas. Amelankio uoga yra viena seniausių uogų pasaulyje, savo sudėtyje turinti daug magnio, geležies ir antioksidantų. Šiandien Tautvydo ūkyje galima rasti ne tik šių uogų, bet ir daugybė gaminių pagamintų iš šios, sveikatos šaltiniu vadinamos, uogos.

Tautvydas laidoje prasitarė, kad jo darbas jam yra ir didžiausias pomėgis, dėl kurio dažnai pamiršta ir laisvą laiką bei atostogas. Kadangi darbe ūkininkas praleidžia itin daug laiko, darbo apranga jam yra itin svarbi.

„Apranga yra labai, labai svarbu. Mes išleidžiam daug pinigų brangiems drabužiams, kuriuos užsidedam kartą į mėnesį, kažkur į balių, taip pavadinkim. Bet kasdienai, kada mes dirbam sunkiai, prakaituojam, tai drabužiai turi būti kokybiški, stiprūs – vienas dalykas, kitas dalykas – greitai išleidžiantys prakaitą ir patogūs visą dieną dirbti. Apsirengimas darbe yra labai svarbus ir aš sakyčiau jis turi būti geresnis negu jūsų geriausias frakas, tada jūs jausitės patogiai“, – kokybiška darbo apranga iš „Sabelijos prekyba“ džiaugėsi vyras.

Kitoje „Misija ūkis“ laidos dalyje komanda svečiavosi pas ūkininkus – Algį ir Tomą Jankeliūnus. Pasvalio rajone tėvas ir sūnus ūkininkauja jau ne vieną dešimtmetį. Algio ir Tomo valdomame augalininkystės ūkyje dera tradicijos, pagarba žemei ir naujausios technologijos.

Iš kartos į kartą keliaujantis ūkis prasidėjo nuo Algio senelio, tačiau vyro žiniomis ūkininkavimu užsiėmė ir jo prosenelis. Šiandien vyras džiaugiasi, kad sukauptą patirtį gali perleisti savo sūnui Tomui, kuriam jau nuo mažų dienų ši veikla kėlė susidomėjimą.
„Viskas prasidėjo nuo mažų dienų, dar traktoriaus pedalų nepasiekiau, bet važiuodavau kartu. Visi darbai vykdavo kartu. Taip ir prilipo, ir technika pradėjo traukti. Man patinka, kad ūkyje nėra pastovaus vienodo darbo, kiekviena diena skirtinga, skirtingi darbai tuo ir sužavėjo ši veikla“, – apie ūkininkavimą pasakojo Tomas.

Vyrai laidoje džiaugėsi, kad naujos technologijos šiai dienai itin palengvina jų darbą. Jau treti metai ūkininkai naudojasi išmaniomis technologijomis ir žemę dirba taip, kad būtų saugomas dirvožemis, nebūtų erozijos. Prie sėkmingo darbo itin prisideda du svarbūs ūkio padargai – 12-os metrų sėjamoji ir 12-os kubų purkštuvas, įsigyti iš įmonės „Audrokesta“, kuri siūlo tiek naudotą, tiek naujausią techniką, skirtą žemės ūkiui.

Apie ūkininkų kasdienybę ir pomėgius, naujausias ūkyje taikomas technologijas bei ypatingą amelankio uogą sekmadienį 9 val. ryte, DELFI TV portale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją