Prieš septynerius metus, dabar jau buvę Vilniečiai, Saulius Braziulis ir jo žmona Irutė, nusprendė, kad nebenori įtempto gyvenimo sostinėje ir priėmė sprendimą persikelti į miškų, ežerų ir gamtos grožio apsuptą Trakų rajoną. Gyvenimas gamtos apsuptyje buvo jų sena svajonė. Darbšti pora norėjo dar labiau įprasminti savo gyvenimą gamtoje ir pasikonsultavę su bičiuliais, kurie tuo metu augino šilauoges, nusprendė ir patys išbandyti šių uogų auginimą. Saulius ir Irutė įkūrė šilauogių ūkį, kurį žaismingai pavadino „Pempių slėniu“.

Beveik 2 tūkstančius šilauogių krūmų auginantis Saulius papasakojo, kad šilauogių ūkio tikslas pirmiausiai buvo ne uždirbti, o turėti mėgstamą veiklą ir kurti geras emocijas, tiek sau, tiek kitiems. Ūkininkas laidoje pasidalins ne tik džiaugsmais, bet ir iššūkiais, su kuriais susiduria auginant šilauoges, bei papasakos, kas padeda užauginti didesnį ir geresnį derlių. Vyras atskleis, kad vienas iš svarbiausių aspektų – reguliarus laistymas. Tačiau, palaistyti tokį didelį plotą žmogui būtų itin sudėtinga. Po ilgų paieškų, kaip išspręsti šią problemą, Sauliui padėjo įmonės „Maidina“ laistymo sistemų ekspertas Andrėjus Kulduk. Specialistas iš daugybės rinkoje esančių laistymo sistemų padėjo ūkiui išsirinkti tinkamiausią prietaisą. Šiandien šilauogių ūkyje puikuojasi pramoninė laistymo sistema. Laidoje pamatysite kaip veikia tokia sistema ir kodėl svarbu ją tinkamai sukomplektuoti.

Iš Trakų ramybės laidos komanda persikels į Kėdainius, kur kvies žiūrovus susipažinti su lietuviškų agurkų augintoja – „Daržovija“. Jau daugiau nei dvidešimt metų sėkmingai ūkininkaujanti bendrovė, šiandien stebina itin moderniu šiltnamių kompleksu, kuris užima 10-ies hektarų plotą, kuriame per savaitę nuskinama daugiau nei 100 tonų agurkų. Įmonės vadovas Paulius Andriejavas prisimena, jog prieš šešerius metus, kai šioje vietoje buvo tuščias laukas, viskas prasidėjo nuo noro ir idėjos į šiltnamininkystę žengti moderniai.

„Buvo tikslas auginti daržoves ištisus metus, sėmėmės idėjų Europoje, keliavome pas Olandus. Daug žiūrėjom, mokinomės, projektavom, statėm. Šiandien turime šiltnamius, kurie automatiškai laistosi, užuolaidos atsitraukia ir užsitraukia automatiškai, taip pat šildoma irgi automatiškai“, – moderniais šiltnamiais džiaugėsi įmonės vadovas Paulius.

Tiesa, vyras savo veiklą agurkų ūkyje pradėjo kaip statybų inžinierius, kuris įgyvendino šiltnamių projektą. O vėliau pasiliko čia dirbti ir tapo įmonės vadovu, kuris šiai dienai yra surinkęs specialistų komandą, kuria džiaugiasi ir didžiuojasi.

Koks kiekis agurkų nuskinamas per dieną? Kaip agurkus kuo ilgiau išlaikyti šviežius? Kodėl šilauogių ūkis buvo pavadintas „Pempių slėniu“ ir kokia šilauogė skaniausia? Atsakymai į šiuos klausimus ir dar daugiau įdomių faktų sekmadienį 9 val. ryte, DELFI TV portale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją