„Paršiukus maitinti einu kas dvi valandas, nes gimė 21, dabar liko 17, nors mėginome išgelbėti visus, tačiau kiaulė turi tik 14 spenių. Tris mažylius, kuriems maisto negali duoti mama, reikia maitinti pačiai. Keliuosi kas dvi valandas, šildau pieną maitinu. Žaidžiu kaip su mažais vaikais“, – linksmai pasakoja ūkininkė Violeta Norkuvienė ir sako, kad jos praktikoje buvo tik 9-12 paršelių vados.

„Mums skambina iš visos Lietuvos – žmonės nori paršelių“, – džiaugiasi šeimininkė.

Naujiems šeimininkams kriuksiai iškeliaus kai sulauks 5–6 savaičių. Dabar šeimininkai Juos maitina pienu ir kokybiškais miežiniais miltais bei kombinuotaisiais pašarais.

Moteris sako, kad jos ūkis nedidelis. Pora karvių, pora telyčių, jautukas, pora veislinių paršavedžių ir du bekonai (mėsai auginami šnipuotieji). Anksčiau veislinių kiaulių, kurių atvestus paršiukus parduoda, laikydavo iki penkių, tačiau pradėjus siausti afrikiniam kiaulių marui ir vis griežtėjant biosaugos reikalavimams, bandą teko sumažinti.

„Kuo daugiau paršavedžių, tuo didesni reikalavimai, o patikros griežtos, nors mūsų regionas dar neapimtas ligos ir kiaulių išnaikinti, kaip kitur, neliepė. Dėl to ir džiaugiuosi gera vada“, – dėsto ūkininkė.

Vilius Rekštys, AB „Kiaulių veislininkystė“ vadovas sako, kad tokia didelė vada labai reta. Vidutiniškai kiaulės vada 12–16 paršelių. Todėl tai, kad dalis mažųjų iš karto krito natūralu.

Specialisto žiniomis, galimas Lietuvos rekordas – prieš keletą metų buvo atsivesti 23 paršeliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)