Šiemet bulvės pradėtos sodinti kaip niekad anksti. Kėdainių rajone ūkininkaujantis Rimantas Žebarauskas bulviasodį pradėjo vasario 27-ąją, o pirmą derlių kėdainiečiams žada iki birželio vidurio. Tiesa, ūkininkas sako, kad apie visų metų derlių kalbėti dar sunku, bet pažymi, jog bulvėms šiemet labai pakenkė stiprios šalnos ir mažas kritulių kiekis.

Tikras iššūkis

„Šiemet dariau tokį pabandymą. Gal, sakyčiau, daugiau sau tokį bandymą ir vieną hektarą bulvių pasodinau dar žiemai nesibaigus, vasario 27 dieną. Norėjau pažiūrėti, kiek gi ta bulvė gali atlaikyti, kokios yra tos ribos. Ir jei kas manęs klausia, aš atsakau, kad derlius iš tų pirmųjų bulvių bus, bet jis nebus kažkoks labai geras, nes stipriai šalo ir labai trūko kritulių.

Jūs įsivaizduokite, nuo kovo pabaigos iki dabar mūsų krašte iškrito tik dvylika milimetrų kritulių. Tai tragiška. Tokių metų aš per savo bulvių auginimo laikotarpį apskritai nepamenu“, – dėstė kėdainietis bulvių augintojas R. Žebarauskas.

Teko laistyti

Ūkininkas pažymėjo, kad bulves nuo šalnų teko gelbėti agro plėvele, o nuo sausros – laistymu.

„Tenka tikrai daug vandens sunaudoti laistant. Bet yra dar viena blogybė. Tas vanduo jau labai senka ir gali baigtis. Žodžiu, šiemet tikrai neeiliniai metai. Jie mums, bulvininkams, bus labai sunkūs. Šalnos ir sausra yra baisiausia, kas gali nutikti bulvių augintojui. Žinoma, derlius bus, bet koks jis bus... Sunku pasakyti“, – prognozuoti nesiryžo ūkininkas.

Birželio pradžioje

Pirmąsias bulves ūkininkas R. Žebarauskas planuoja kasti pirmoje birželio pusėje.

„Planuoju kasti gal birželio 10-ąją, gal truputį vėliau. Bus matyt. Dabar labiausiai laukiu lietaus. Gausus lietus tikrai labai padėtų. Jis nors vėlyvesnes veisles palaistytų, duotų bulvėms vandens. Dabar stebime orų prognozes ir laukiame tik vieno – lietaus“, – atsiduso ūkininkas ir nuskubėjo į laukus pažiūrėti, kaip jo bulvės laikosi šiandien.

Tikras entuziastas

Žemės ūkio kooperatyvas „Bulvių namai“ pabrėžia, kad Lietuvos ūkininkai yra tikri entuziastai, mylintys savo darbą bei kasmet keliantys sau vis didesnius iššūkius! Kooperatyvas tikisi, kad ne tik ūkininko veržlumas bei sukaupta ilgametė patirtis padės pasiekti puikių rezultatų, bet ir oro sąlygos dar pasitaisys ir bus palankios bulvių augimui.