Kukliai papuošti sodybas išties galima, be to, po vieną ar kelis eurus kainuojantys žydintys augalai nėra vienmečiai. Tačiau medelynų įkūrėjai neslepia, kad įnoringesni pirkėjai dėl išskirtinio augalo negaili ir per šimtą eurų.

Pavyzdžiui, vos keletą metų į Lietuvą atėjusi mada per krikštynas pasodinti ąžuolą ar liepą šventės išlaidas kaip reikiant padidina. Norintieji jau užaugusios didžialapės liepos turi pakloti apie 170,00 eurų. Už medelyne parduodamą užaugintą ąžuolą teks atseikėti apie 80–90 eurų.

Prekybininkai pastebi, kad tokių plačių užmojų per krikštynas nebūna daug. Žmonės mieliau renkasi dar nedidelius medelius, kad jie augtų kartu su vaiku.

Jei augalų ieškoma tiesiog sodybai papuošti, per mėnesį vidutiniškai skiriama kur kas mažesnė suma.

„Rinkdamiesi augalus žmonės paprastai skiria apie 50 eurų per mėnesį. Daugiau išlaidaujama puošiant sodybas, kuriose gyvena. O augalų sodams ieškoma už mažesnę sumą“, – pastebi ūkininkas Edgūnas Kiminius, dirbantis Ignalinos rajone.

Paskui televiziją

Visus Lietuvos regionus sieja panašios augalų mados.

„Madinga paprastai tampa tai, ką žmonės pamato internete ar televizijoje. Kuo daugiau informacijos apie vieną ar kitą augalą, tuo dažniau žmonės apie juos klausinėja ir jais domisi“, – sako augalais Klaipėdos rajone prekiaujanti Vilma Ilginienė.

Bene mažiausiai kinta spygliuočių poreikiai. Tiesa, jų ieškoma vis įmantresnių, tad neretas pirkėjas nepagaili ir apie 50 eurų už vieną egzotišką, lyg paauksuotą, kalninę pušelę. Tie, kas nori sodyboje pasodinti jau užaugusį medį, pavyzdžiui, jpušį, mokės kelis kartus daugiau – jos kainuoja apie 250 eurų.

Jaunimas žemės nedirba

Tokių pirkėjų, anot medelynų įkūrėjų, atsiranda. Vieni perka po vieną augalą, kiti, norėdami greičiau sukurti sodybos vaizdą, vien augalams negaili net ir 1000 eurų. Apželdinimo paslaugas teikiantis specialistai pastebi, kad dėl savo gyvenamosios aplinkos grožio žmonės mieliau išleidžia pinigus, nei darbų imasi patys.

Panevėžio rajone dirbanti apželdinimo ir augalų priežiūros specialistė Edita atvirauja: jei žmogus jaunas, jam kišti rankų į žemę pačiam nesinori.

„Jei žmonės jauni, prie savo namų paprastai nori minimaliai sodinti medžių, gėlių ir didesnį plotą skiria pievelėms. Reikia žinoti, kaip jas prižiūrėti, kaip tinkamai tręšti, kad vietoj gražios pievos neišeitų išdegintas žemėlapis. Taigi priežiūros darbus mieliau patiki specialistams“, – pasakoja Edita.

O noras gražiai gyventi išties nėra pigus. Edita sako, kad aplinkai, alpinariumams įrengti vieni skiria 500 eurų, kiti visai aplinkai sutvarkyti papuošti nepagaili net iki 50 tūkstančių eurų.

„Tenka kalbėti su žmonėmis, kad ne visada daug yra gerai ir gražu. Iš gamtos norima išgauti kuo daugiau grožio, o darbo įdėti mažiau. Taigi vis dažiau pasirenkami žydintys augalai, aplinka mieliau puošiama smilgomis, daugiamečiais augalais“, – dalijasi Edita.

Tik įrengti aplinką nepakanka, tad aplinkos priežiūros specialistams darbo netrūksta – jų prašo formuoti medžius, prižiūrėti žolę. O vyresnio amžiaus žmonės kviečia specialistus paprastai tik sunkesniems darbams atlikti arba jei neturi reikiamos įrangos.

Palyginkime, kiek šiemet kainavo sodinukai „Ką pasėsi“ mugėje, kuri praktiškai suformuoja sezono kainų lygį.

Vynuogių sodinukas – 5–6 eurai.

Surfinija – 40 ct, tiek pat ir verbena, chrizantema – po 50 ct.

Pelargonija – 90 ct. Ketverių metų diemedis – 5 eurai.

Paaugęs šilauogių sodinukas – 5 eurai.

Smailialapė savidulkė aktinidija – 7 eurai.

Pora margalapių aktinidijų – 14 eurų, tačiau tris šiuos augalus pardavėja siūlo už 20 eurų.

Svyrančiųjų remontantinių braškių daigas – 1 euras.

Graikiškas riešutas – 10 eurų.

Serbentas – 3 eurai.

Avietė – nuo pusės euro iki kelių eurų, priklausomai nuo sodinukų.

Kriaušė ir obelis – nuo 5 eurų.

Rožė – 5 eurai.

Rododendrų krūmas – 15 eurų.

Magnolija – 11–15 eurų.

Agrastas – 6–8 eurai.

Juodasis serbentas – 4 eurai.

Lazdynas – 25–26 eurai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)