Ramybę sujaukė pražuvę augalai

Netikėta nelaimė nutiko motinos sodybą Obeliuose prižiūrinčiam vyrui (pavardė redakcijai žinoma). Jis į sodybą, esančią Stoties gatvėje, atvyksta tik savaitgaliais.

Čia augina daržą, prižiūri šiltnamį. Deja, čia reikėtų sakyti „augino“, „prižiūrėjo“, nes liepos mėnesio pirmoje pusėje augalai ėmė gelsti. Iš pradžių šeimininkas nieko blogo neįtarė ir tik po tam tikro laiko suprato, kad juos kažkas tyčia nupurškė, kaip įtaria, chemikalais, mat nudžiūvo ne ištisas daržas, o tik ruožai, esantys arčiau tako.

Tačiau šiltnamyje – jau jokios gyvybės, kai lankėmės, čia styrojo nudžiūvusios agurkų virkščios, pageltę paprikų ir pomidorų stiebai. Vyras atmetė galimybę, kad jie žuvo nepalaistyti, nes, kai jo nebūna, šiltnamį prižiūri netoliese gyvenanti sesuo.

Labiausiai šeimininkas gaili šįmet įsigytų ir pasodintų daugiamečių gėlių sodinukų. Jis ketina kreiptis į laboratorijas dėl augalų ar dirvožemio tyrimų. Po šio savaitgalio atskriejo žinia, kad jau pražuvo ir likusieji augalai, o vyras baiminasi, jog neaiškiomis medžiagomis gali būti užterštas ir šulinys, nes į jį subėga paviršiniai vandenys.

Pakalbinti gatvės kaimynai ir seniūno pavaduotoja Aldona Žėkienė apie tokį atvejį išgirdo pirmąkart.

Išnuodyti augalai

Pirmiau – išvados?

Visgi iš specialistų komentarų aiškėja, kad, norint išsiaiškinti šią situaciją, šeimininkui gali prireikti didelės kantrybės.

Rokiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Laimutis Ragaišis, pasikonsultavęs su didmiesčių kolegomis, įsitikinęs – savininkas dėl turtinės žalos atlyginimo pirmiausiai turėtų kreiptis į policiją, nes žala padaryta asmeniniam ūkiui, tai, ko gero, dviejų žmonių santykių aiškinimosi pasekmė. Pasak specialisto, žmogus gali imtis savarankiškai ieškoti laboratorijos, kuri ištirtų, ar buvo naudoti chemikalai bei kitos medžiagos, tačiau jų žinoma begalė. Kreipdamasis dėl tyrimų, šeimininkas jau turėtų įvardyti, ko ieškoti, kitaip tyrimai kainuos labai brangiai (vienos medžiagos tyrimas – apie 100 Eur). „Sakykime, ištirs, gausi lapelį su atsakymu, kad aptikta tam tikrų cheminių medžiagų. Ir kas iš to, juk tai padaręs žmogus nerastas?“ – svarstė L. Ragaišis, abejodamas, ar nesikreipti į policiją yra tinkamas problemos sprendimo būdas.

Priešingą nuomonę išdėstė Rokiškio policijos komisariato viršininkas Rimantas Čepulis. Jo įsitikinimu, pirmiau vertėtų kreiptis į laboratorijas ir iš jų gauti tyrimų rezultatus, nes jos konstatuoja, kokiomis medžiagomis pažeisti augalai. Turėdamas išvadas, gyventojas jau gali kreiptis į policiją dėl turtinės žalos atlyginimo.