Hempus“ veikla prasidėjo dar 2014-aisiais, nuo nedidelių patalpų Vilniuje ir Kaziuko mugės, kurioje pirmą kartą pasirodė šių gamintojų spaustas ekologiškas kanapių sėklų aliejus ir jų paruoštos sėklos. Tačiau šis etapas truko neilgai – aukšti kokybės standartai netruko būti įvertinti ir tais pat metais aliejus jau pelnė „Agrobalt“ aukso medalį.

Netrukus po to gamybos apimtys ėmė plėstis, reikėjo daugiau įrangos, o gamykla persikėlė Į Kauno rajone esančius Tabariškius, kur gamintojai įsikūrę ir šiandien.

Pasak gamybos vadovo Rimanto Vaišnio, nuo pat pradžių buvo nuspręsta gaminti ekologišką produkciją ir bendradarbiauti tik su ekologišką produkciją gaminančiais ūkininkais. Tam reikėjo produkciją sertifikuoti kaip ekologišką bei gauti ISO standartą, bet kaip tik tai atvėrė kelią į užsienį.

„Didžioji dalis mūsų produktų iškeliauja į užsienį, apie 75 procentus. Pagrindinės šalys yra Lenkija, Vokietija, Čekija ir Vengrija – čia parduodame daugiausiai, nors turime ir pavienių pirkėjų iš kitų šalių. Lietuvoje bendradarbiaujame su prekybos tinklu „Maxima“, vyksta ir mažmeninė prekyba, tačiau apimtys nėra didelės“, – pasakoja R. Vaišnys.

Pasak jo, užsienio klientai yra reiklūs kokybei ir vertina ekologišką produkciją, tačiau be atitinkamų dokumentų ir sertifikatų daugelis produkcijos neįsileistų. Šia patirtimi R. Vaišnys dalinsis ir konferencijoje „Pluoštinių kanapių nauda: gamtai, klimatui ir žmonėms“, kurią remia Lietuvos Respublikos Žemės ūkio ministerija.

Įmonė aukštus reikalavimus kelia ne tik savo gaminamiems produktams, bet ir žaliavoms, kurias perka iš ekologinių ūkių. Tarp keliamų reikalavimų – ne tik griežtai ribotas galimų priemaišų kiekis, bet ir džiovinimo ypatumai. Šie dalykai lemia ne tik skonines savybes, bet ir produkto tinkamumą vartojimui bei žmogaus sveikatai.

„Kanapių sėklas yra labai lengva sugadinti tinkamai ir laiku jų neišvalius ar neteisingai džiovinant – tai toks produktas, kuriam užtenka suvėluoti parą ir jos jau bus ne tik nekokybiškos, bet gali būti ir kenksmingos žmogui, todėl į tai žiūrime labai rimtai“, – sako „Hempus“ gamybos vadovas.

Lukštentos kanapių sėklos ir šalto spaudimo aliejus išlieka tarp populiariausių kauniečių gamintojų produktų, tačiau asortimentas nuolat plečiasi ir šiandien pirkėjams jie jau siūlo ir kanapių proteiną, miltus iš kanapių bei dviejų rūšių arbatas.

Pasak R. Vaišnio, pluoštinė kanapė yra nepaprastai universalus augalas ir nors „Hempus“ daugiausia dirba su šio augalo sėklomis – erdvės naujiems produktams tikrai dar yra. Jis atskleidžia, kad šiuo metu vyksta naujų produktų kūrimas, tad netolimoje ateityje prekyboje pasirodys ir tokių produktų, kaip skrudinti kanapių branduoliai, kanapių gemalai, keletos rūšių arbatos ir net kanapių sviestas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)