Žemės sklypas yra apleistas, kai yra vienas iš šių požymių: sklype formuojamas sąvartynas, sklype laikomos (išskyrus tam tikras vietas) statybinės ir (ar) teršiančios aplinką medžiagos ir daiktai, kaupiamos šiukšlės, padrikai išpiltas statybinis laužas, sklypas apaugęs krūmais, sumedėjusiais augalais (išskyrus želdinius), avarinės būklės medžiais, nešienaujamas ir pan.

Viešosios tvarkos skyriaus specialistai kiekvienais metais fiksuoja po keliasdešimt apleistų sklypų. Dalis savininkų po įspėjimo susitvarko, tačiau dalis jų ir toliau lieka apleisti, kadangi savininkai yra išvykę gyventi į užsienį, mirę arba vyresnio amžiaus, nebepajėgiantys prižiūrėti savo turto. Gyventojai taip pat suteikia naudingos informacijos, pranešdami apie neprižiūrimus sklypus.

Tikimasi, kad rajono gyventojai ir šiemet be papildomo pranešimo bus aktyvūs, susitvarkys savo teritorijas, už kurias yra atsakingi.

Apleistų sklypų savininkai turėtų žinoti, kad apleistas sklypas – ne tik darko estetinį vaizdą, bet ir gali prišaukti administracinę atsakomybę. Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekse nustatyta, kad už tokį nusižengimą gali būti paskirta bauda iki 600 eurų, o už invazinių augalų platinimą (pvz. Sosnovskio barščių) – ir iki 1500 eurų bauda.