Prieš keletą metų nusprendęs pabandyti šeimos biudžetą papildyti pelnu, gautu iš šios vertingos daržovės auginimo, šiandien G. Zauka jau svarsto apie moliūgų plotų plėtrą.

Parduoda viską

Vos kelių hektarų ploto G. Zaukos laukuose pūpso įvairiausių veislių, dydžių bei spalvų moliūgai. Šiuo metu jie pamažu iš daržo keliauja žiemoti į sandėlį. Tačiau ilgai jiems čia tūnoti paprastai netenka, mat didžiausias jų prekybos bumas startuos jau visai netrukus. Maždaug po mėnesio tūkstančių moliūgų prireiks Lietuvoje kasmet populiarėjančiai Helovino šventei.

„Beveik visą savo užaugintą derlių realizuoju dar iki naujųjų metų, tačiau didžiausia moliūgų paklausa yra prieš pat Helovino šventę, tuomet vienu metu išparduodu daugiau nei pusę visų savo išaugintų moliūgų.

Neslėpsiu, pradėjęs auginti moliūgus kiek nerimavau, ar nebus problemų juos išparduoti, juk ši daržovė nėra populiariausių lietuvių valgių sąraše. Tačiau jau pirmais moliūgų auginimo metais viskas ėjosi sklandžiai, nebuvo sunku surasti jiems pirkėjų. Aišku, su manimi, tokiu smulkiu ūkininku, didieji prekybos centrai nė nekalbėtų, bet kadangi priklausau kooperatyvui, per kurį ir vyksta produkcijos realizacija, pardavimo procesas nėra sudėtingas“, – pasakoja G. Zauka.

Pašnekovas moliūgus augina jau penkti metai. G. Zaukos dirbamų laukų plotai kol kas nėra itin dideli, vyras moliūgus sodina vos kiek didesniame nei 4 ha plote.

„Kadangi daug žemės neturėjau, mąsčiau, kokia kultūra galėtų būti perspektyviai auginama tokiame nedideliame žemės lopinėlyje. Iš pradžių galvojome apie uogas, galbūt, braškes, bet vėliau, apsvarsčius visus už ir prieš, nusprendėme pabandyti auginti moliūgus.

Mintį apie moliūgų auginimą nusižiūrėjau dirbdamas Vokietijoje, ten moliūgai yra populiarūs, nemažai ūkininkų renkasi juos auginti. Ir kadangi mačiau, kad pas mus, Lietuvoje, moliūgų laukų ne itin daug, pagalvojau, kad reikia išbandyti ir pasižiūrėti, kaip čia seksis su jais. Šios daržovės auginimas pasiteisino ir štai šiemet jau yra penkti moliūgų auginimo metai. Pastebiu, kad vis daugiau žmonių Lietuvoje pradeda verstis šios daržovės auginimu, daugiau hektarų deklaruojama, tačiau turbūt auga ir moliūgų paklausa, mat su pardavimais problemų kol kas neturime. Moliūgus iš manęs noriai perka didieji Lietuvos prekybos centrai, per juos realizuoju didžiąją savo produkcijos dalį“, – pastebi pašnekovas.

Moliūgų augintojas

Papildomos pajamos

Tiesa, G. Zauka pastebi, kad oriam pragyvenimui iš maždaug 4 ha moliūgų plantacijos nelabai užsidirbsi, tad žiemos sezonu tenka prisidurti pajamomis iš samdomo darbo.

„Iš tiek hektarų moliūgų laukų nešamo pelno nelabai išsiversi, nebent labai jau taupiai gyvenant, o normaliam pragyvenimui reikėtų dar bent tiek pat ploto. Tačiau prisidurti prie esamų pajamų moliūgų nešama nauda yra ženkli ir svarbi mūsų šeimos biudžetui.

Todėl žiemos metu dirbu sezoninį darbą, kuris trunka maždaug iki balandžio, kuomet ir prasideda moliūgų auginimo sezonas. Labai patogu derinti šiuos abu užsiėmimus.

Pasibaigus žiemai, grįžtu į Piliamontą, kur, mirus mano seneliams, liko jų sodyba bei keli hektarai žemės. Čia gyvenu beveik visą moliūgų vegetacijos sezoną.

Kadangi su moliūgais neblogai sekasi, norėčiau jų plotus išplėsti. Žiūrėsime, gal kitiems metams pavyks išsinuomoti ar nusipirkti dar kokį papildomą žemės plotelį“, – planuoja G. Zauka.

Vidutinio dydžio

Didžioji dalis G. Zaukos auginamų moliūgų yra vidutinio dydžio, užaugantys iki 5-10 kg. Anot pašnekovo, tokio dydžio moliūgai yra paklausiausi.

„Šiemet auginu tik apie 7 moliūgų veisles. Anksčiau jų turėjau žymiai daugiau, pernai, pavyzdžiui, buvo apie 15. Tačiau didžioji dalis buvo tik pabandymui tiek auginimo, derliaus gausos, tiek pardavimo, paklausos prasme. Yra kelios veislės, kurias kasmet sėju, jos duoda pageidaujamą derlių ir yra paklausios.

Didžiausią plotą užima vidutinio dydžio moliūgai, juos lietuviai perka geriausiai. Jie populiarūs turbūt dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, nedidelį moliūgą iš parduotuvės nesunku parsigabenti namo. Antra, šios veislės moliūgai pasižymi geru skoniu, išraiškingu aromatu. Dar vienas aspektas – jų forma. Ji yra stabilesnė, mažiau deformacijų, tad patrauklesnė, kai reikia standartinio moliūgo. Auginu aš ir didžiuosius moliūgus, kurie užauga iki 70-80 kg svorio, tokių nelabai įsivaizduoju, kad kas pirktų prekybos centruose, tačiau ir šie suranda savo pirkėją. Tokie moliūgai populiarūs sulčių spaudimui, sėklų džiovinimui“, – pastebi G. Zauka.

Moliūgų augintojas

Augina natūraliai

Moliūgų augintojas šias daržoves anksti pavasarį daigina šiltnamiuose, vėliau, nuo gegužės vidurio, gležni daigeliai keliauja augti į laukus.

Ūkininkas tvirtina jokių cheminių medžiagų moliūgų auginimui praktiškai nenaudojantis.

„Nors moliūgai užaugtų ir iš karto į gruntą sėjant sėklomis, tačiau daiginamės juos šiltnamyje, nes būna, kad ne visos sėklos sudygsta, o auginant laukuose iš daigų gali būti daugmaž garantuotas, kad kiekvienas jų duos derlių.

Moliūgus auginame natūraliai, kol kas dar ekologinio ūkio nesame įregistravę, tačiau turime išskirtinės kokybės sertifikatą. Praktiškai visus darbus atliekame rankomis – sėjame, sodiname daigus, ravime, genime, nuimame derlių, viską atliekame patys. Nesinori naudoti jokių augalų apsaugos ar kovos su piktžolėmis preparatų, net ir trąšu beveik nenaudojame, tik daigus šiltnamiuose šiek tiek patręšiame – norime, kad augalas būtų kuo natūralesnis, sveikesnis“, – pabrėžia G. Zauka.

Ūkininkas pastebi, kad, kaip ir kone visos žemės ūkio produkcijos, taip ir moliūgų supirkimo kainos kasmet labai skiriasi. G. Zauka pasidžiaugia, kad šiemet moliūgams buvo geri metai.

„Šiemet, kaip ir pernai, moliūgams sezono orai buvo labai palankūs. Moliūgams nebaisi nei sausra, nei karštesnis oras, tad šį kartą jie užaugo labai kokybiški. Moliūgams labai prastai sekėsi augti užpernai, kuomet daug lijo, vyravo vėsūs orai, dėl to ne tik derlius buvo menkesnis, bet ir patys moliūgai laikėsi prastai, greitai puvo, teko daug išmesti“, – prisimena pašnekovas.

Šiemet pirmuosius moliūgus G. Zauka pardavinėjo po maždaug 0,6 – 0,7 Eur. už kilogramą. Tokia kaina žemdirbys yra patenkintas, tačiau pastebi, kad vėliau, derliui įsibėgėjus, ji gerokai krenta ir oranžinius gražuolius tenka atiduoti vos po 0,30 – 0,15 centų už kg. Vidutiniškai iš hektaro G. Zauka gauna apie 15 tonų moliūgų.