Tuo pačiu turės aptarti ir kelių kaimų atkūrimo klausimą - vieną atkurti reikalauja patys gyventojai, o keli atkuriami grąžinus žemę reformos metu.

Vyriausybei siūlymus naikinti kai kuriuos kaimus, pakeisti teritorijų ribas ir pavadinimus pateikė Vilkaviškio rajono savivaldybės taryba, kaip teigiama, įvertinusi apklausoje pareikštą vietos gyventojų nuomonę. Patį Vyriausybės nutarimo projektą rengė Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Pagal projektą, Vilkaviškio rajone siūloma panaikinti Bartninkų seniūnijos Ančlaukio, Šeimenos seniūnijos Būdežerių, Lobiškių, Vižaidų, Klausučių seniūnijos Didvyžių, Pajevonio seniūnijos Santaros kaimai. Šių kaimų pavadinimai registruoti Adresų registre, tačiau, VRM žiniomis, juose nebelikę registruotų žemės sklypų ar gyventojų, deklaravusių savo gyvenamąją vietą.

Taip pat siūloma naikinti Gižų seniūnijos Strazdžių, Keturvalakių seniūnijos Indūriškių, Gobiškių, Paplabūdiškių, Vienbiskių, Bartninkų seniūnijos Pagerniavės II kaimus. Šiuose kaimuose registruota po 1 - 3 sklypus, tačiau gyventojų, deklaravusių savo gyvenamąją vietą, nėra.

Siūloma naikinti ir Bartninkų seniūnijos Kunigiškių ir Norvydų kaimus. Projekto rengėjų teigimu, šių kaimų žemės sklypai susipynę su gretimomis gyvenamosiomis vietovėmis, ir dauguma juose deklaravusių gyvenamąją vietą gyventojų siūlymui pritarė.

Taip pat norima naikinti Pilviškių seniūnijos Dvarnųjų ir Padurpinyčio kaimus. Juose dar gyvena maždaug 330 gyventojų. Projekto rengėjai teigia, kad 257 iš jų pareiškė nuomonę apklausoje ir siūlomiems sprendimams pritarė.

Naikinamų vietovių teritorijos bus prijungtos prie gretimų. Projekto apraše teigiama, kad šiuo metu esančios Vilkaviškio rajono savivaldybės kaimų teritorijų ribos yra netikslios, nesutampa su Nekilnojamojo turto (NT) registre įregistruotų žemės sklypų ribomis, stabiliais kraštovaizdžio kompleksais ir objektais, vandens telkiniais, keliais, gatvėmis, geležinkeliais ir kitais objektais, kertasi su įregistruotų žemės sklypų ribomis. Dėl to dažnai kyla sunkumų valdant nekilnojamąjį turtą, mokant mokesčius, atliekant kadastrinius matavimus ir panašiai.

Projekte taip pat siūloma atkurti kai kuriuos jau panaikintus kaimus: Keturvalakių seniūnijoje Parausėlių, Kybartų seniūnijoje Obeliškių, Saugučių kaimus, Klausučių seniūnijoje Juškų kaimą, Šeimenos seniūnijoje Stolaukėlio kaimą. Šiuose kaimuose vykdant žemės reformą grąžintos žemės ir, sujungus teritorijas, grąžinami anksčiau išnykusių kaimų pavadinimai.

Pageidaujant patiems gyventojams, Klausučių seniūnijoje naujai atkuriamas Žaliosios kaimas. Apklausos metu nuomonę pareiškė 102 iš 187 balsavimo teisę turinčių kaimo gyventojų ir visi pritarė kaimo atkūrimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)