Jungtinės Karalystės žemės ūkio startuolis paleido „Tinderio“ tipo mobiliąją programėlę pavadinimu „Tudder“, kuri ūkininkams padės rasti tinkamą partnerį veisimui, peržiūrėjus galvijų nuotraukas su nurodytu amžiumi, gyvenamąja vieta ir savininku. Braukdami per ekraną – į dešinę, rodydami susidomėjimą, ar į kairę, siūlomą variantą atmesdami, – naudotojai girdės mūkimo garsus.

Pažintys internete

Programėlę sukūręs startuolis „Hectare“ teigia, kad „siekia padėti droviems ūkio gyvuliams rasti sielos draugą“. Galvijų pardavimas veisimui pasitelkus socialinės žiniasklaidos priemones galėtų pagreitinti sudėtingą procesą, susijusį su jų gabenimu ilgus atstumus.

„Tudder“ yra nauja braukymo principu veikianti pažinčių programėlė, padėsianti ūkio galvijams visoje Jungtinėje Karalystėje rasti mū-eilę ir partnerį veisimuisi“, – rašoma „Tudder“ apibūdinime „Apple“ programėlių parduotuvėje.

Ūkininkai, brūkštelėję dešinėn karvės – ar karvių grupės – nuotrauką, bus nukreipiami į „Hectare“ gyvulių įsigijimo svetainę, kur galės susisiekti su savininku ar pateikti pasiūlymą. Skelbime bus galima rasti išsamią informaciją apie gyvulio charakterį ir sveikatos problemas, jei tokių yra.

Profilių aprašymai svyruoja nuo „gražus, didelis, stiprus, būna gražūs veršiukai“ iki „ramus, išauklėtas jaunas bulius, paruoštas darbui“, be to, ūkininkai gali filtruoti internetinę paiešką pagal tai, ar gyvulys auginamas ekologiškai, ar veislinis, ar jo ūkyje nebuvo aptikta tuberkuliozė.

Marcus Lampardas, ūkininkas iš Karmartenšyro pietvakarių Velse, programėlėje yra patalpinęs vieną veislinį šorthorną, ir teigia, kad internetu pardavinėti gyvulius kur kas paprasčiau.

Karvės

Darbinis jautis

„Keliauti į turgų – nereikalingas vargas, – sakė jis telefonu. – Jei vežuosi bulių į turgų, o paskui galbūt parsivežu atgal, ūkio reikalai būna nejudinami mažiausiai dvi savaites.“

76-erių M. Lampardas paaiškino, kad karves internete už jį patalpina jo dukra. „Mano amžiuje žmonės galvoja, kad yra technologiškai visai išprusę, bet mūsų anūkai laiko mus iškasenomis“, – pridūrė jis.
„Hectare“ iš investuotojų, įskaitant vyriausybės programas, rašytoją Richardą Kochą ir teniso žaidėją Andy Murray'jų, gavo daugiau kaip 3 milijonus svarų sterlingų finansavimą, rašoma kompanijos interneto svetainėje.

Maždaug trečdalis Jungtinės Karalystės ūkių naudojasi „Hectare“ platformomis prekybai gyvuliais ir grūdais, elektroniniu paštu pranešė generalinis direktorius Dougas Bairneris po to, kai programėlė buvo aprašyta „Sunday Times“.

„Pažindinti veislinius galvijus internetu turėtų būti netgi lengviau, nei pažindinti žmones, – teigė D. Bairneris. – Avių veisimas taip pat yra paremtas duomenimis, tad visai gali būti, kad netrukus turėsime ir programėlę „ewe-Harmony“.“