Tačiau vos atėjus pavasariui savo auginamomis braškėmis ir jų daigais prekiaujantys ūkininkai neskuba skaičiuoti būsimo pelno ir sako, kad, kokia bus pirmųjų uogų kaina,padiktuos gamta ir tiekėjai iš Lenkijos.

Jei braškių ūglių ieškosite turguje, už dešimties jų ryšulėlį prašoma 5–6 eurų. Ūkininkai pastebi, kad vis dažniau pigesnių daigų žmonės ieškoti atvyksta tiesiai pas braškių augintojus, mat skiriasi ne tik kaina – pirkėjams siūlomas ir gerokai didesnis pasirinkimas.

Šluoja daigus

Anot ūkininkų, pastaruoju metu žmonės labai suskubo įsigyti braškių daigų, tačiau, palyginti su praėjusiais metais, šiais pirkti pradėjo gerokai vėliau.

„Aktyvus pirkimas jau turėjo būti prasidėjęs anksčiau, tačiau dėl orų tik dabar žmonės puolė daugiau pirkti. Kaip juokauju, dėl oro nuvažiavo traukinys su pinigais, o daigus paliko. Buvo gana ilgai pašalę, tad anksti nepradėjome prekybos. Jei pavasaris ilgas, tai žmonės ramiai planuojasi laukų darbus, o dabar dar net ne į visus laukus įmanoma įvažiuoti dėl drėgmės“, – sako Anykščių rajone braškių veislyno ūkį turinti Danguolė Lingienė.

Anot moters, pirkėjams dažnai tenka patarti, kad sodinti tik ankstyvųjų braškių nereikėtų, mat anksti prasidėjęs derlius anksti ir baigsis; geriausias derinys – ankstyvosios, vidutinės ir vėlyvosios braškės. Be to, kartu žydėdamos jos, kad ir nesikryžmina, kur kas geriau dera.

Vieno braškės daigo kaina – 21 centas. Lyg ir nedidelė suma, tačiau, anot D. Lingienės, kai kurie pirkėjai nori ne kelių vienetų, o kelių tūkstančių daigų, tad ji žiūri lanksčiai, versliai ir, jei perkamas didesnis kiekis, taiko centu mažesnę kainą. Lyg ir nedaug, tačiau perkant per tūkstantį daigų skirtumą pajunta ir pirkėjas, ir pardavėjas.

„Tūkstančiais daigų perka nedaug žmonių. Daugiau atvyksta pavienių pirkėjų, kurie nori auginti braškių savo reikmėms. Kai kurie sugrįžta pirkę rudenį – dalis daigų neatlaikė žiemos. Jaudinuosi dėl savo pirkėjų, jei jiems tenka spręsti, kaip atsodinti, kalbame, tariamės, kada tai geriausia daryti. Šie metai kol kas tikrai sunkūs, tie, kurie tik pradėjo auginti braškes, susidūrė su rimtais sunkumais. Gaila žmonių, norėjusių auginti didelį kiekį: jiems daug daigų per žiemą žuvo“, – atvirauja ūkininkė.

Bijo šalnų

Moteris sako, kad kai kurie ūkininkai dar baiminasi šalnų, tačiau jos auginamos braškės ir jų daigai nuo pavasario šalnų seniai kada yra nukentėję. Jei koks žiedas ir pajuosta, jų braškės sukrauna tikrai nemažai, tad derlius dėl to nenukenčia. Visgi yra viena bėda – rudenį kone visą Lietuvą skandinę lietūs.

„Žemė buvo įšalusi, paskui prasidėjo ilgi lietūs. Pirmą kartą savo braškyne, nuokalnėje, mačiau susikaupusio vandens, anksčiau niekada to nebuvo. Dešimt dienų tokių sąlygų – ir daigas žūsta“, – atvirauja 28-erius metus su braškėmis dirbanti D. Lingienė.

Šiaulių regione Inetos ir Dainiaus Servų ūkyje braškių daigai jau siūlomi už kitokią kainą. Čia vieno daigo kaina – apie 30 centrų. Palyginti su Anykščių rajono ūkiu, skirtumas nemenkas, tačiau kainą lemia veislės, tad viskas priklauso nuo pirkėjo pasirinkimo, kokių uogų jis nori. Anot D. Servos, kaina žmonių negąsdina – pirkėjų yra ir skųstis tikrai nėra ko.

Visgi, kiek kainuos braškės, anot ūkininko, kol kas spėlioti neįmanoma – iki derliaus dar net neįpusėta, o visas spėliones gali nubraukti ir viena nepalanki naktis. Devyniolikos metų patirtį turintis ūkininkas juokauja, kad dabar pasakius kainą, paskui tektų pirkėjams aiškintis, kodėl ji ne tokia, kaip prognozuota.

„Jei tiksliai pasakysite, kokie bus orai iki liepos vidurio, tada atsakyčiau, kiek kainuos braškės. Dar nežinome, kiek ir kokių šalnų bus, koks lietus laukia. Mes nespėliojame, nes ne kartą jau buvo taip, kai ir šalnos nepakenkė, bet jau prasidėjus derliui palijo tris keturias dienas ir pusę uogų praradome. Kaina tuomet padidėja. Braškių kaina – kaip akcijų biržoje, keičiasi kiekvieną valandą“, – sako D. Serva.

Braškių uogienė

Kokios braškių kainos laukia

Anot ūkininko, aišku tik viena, kad stipriai didesnės kainos, nei praėjusiais metais, neturėtų būti. Be to, kainą lemia ne tik oras, bet ir atvežta produkcija iš Lenkijos.

„Lietuviškos braškės prekyboje sudaro dar kokį procentą to, ką atveža iš Lenkijos. Tai, kad lietuviškos braškės visuomet brangesnės, kitaip ir būti negali, nes jos šviežios, jų neįmanoma sandėliuoti, nes auginame desertines uogas, jos skanios, tačiau labai ilgai negali išbūti kaip ispaniškos, ir skonis kur kas geresnis“, – patirtimi dalijasi ūkininkas.

Anot D. Servos, kad būtų aiškiau įsivaizduoti, jis gali įvardyti tik praėjusių metų kainas – šviežiausios ir vos pasirodžiusios braškės tuomet kainavo 6–8 eurus. Galbūt milžiniško šuolio, anot ūkininko, tikėtis neverta, tačiau, kokią kainą pamatys pirkėjas, kai uogos bus jau ant prekystalio, paaiškės tik prieš pat prekybą.

„Štai ir pernai, gegužės 11 dieną buvo 6 laipsniai šalčio ir viskas apsnigta. O vasarą, liepos mėnesį, klientai jau buvo tą pamiršę ir stebėjosi – vasara juk gera“, – atvirauja ūkininkas.

Ūkyje dar auginamos trešnės ir avietės, tačiau, anot ūkininko, niekada neįmanoma nuspėti, kurių uogų derlius bus geriausias ar kaip tik visiškai nieko vertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)