V.Genienės ožkų pieno sūrius su ženklu „Cibos sūris“ žino gurmaniškų sūrių mėgėjai visoje Lietuvoje – ir didžiųjų miestų, ir atokių kaimelių gyventojai. Jos pagaminti sūriai keliauja į Daniją, Norvegiją, Vokietiją.
Savo sūrių V.Genienė specialiai nereklamuoja. „Pagrindinė reklama – žinia iš lūpų į lūpas. Dažnai žmogus, nusipirkęs mano pagamintų sūrių, jais pavaišina savo svečius, jeigu patinka, teiraujasi, kas gamino, kur galima nusipirkti. Taip auga sūrio valgytojų skaičius“, – sakė moteris.
Kad V.Genienės gaminami ožkų pieno sūriai yra gardūs ir mėgstami, patvirtina ir kasmet vykstančiuose Druskininkų sūrių festivaliuose pelnyti apdovanojimai. Šiemet V.Genienės pagamintiems sūriams teko ypač daug apdovanojimų.
Geriausiu pelėsiniu sūriu pripažintas jos gaminamas žalio ožkų pieno sūris „Lėtas“, geriausiu mėlynojo pelėsio sūriu – žalio ožkų pieno sūris „Dzūkiškas rokforas“, originaliausiu sūriu tapo „Juodasis perlas“. Be to, V. Genienės sūris pelnė ir gražiausio sūrio nuotraukos titulą.
Sūriai rimtai „užkabino“
„Imtis sūrininkystės mane paskatino smalsumas. Kai įsikūrėme kaime, norėjau imtis kokios nors veiklos. Gaminau muilus, bandžiau velti iš avių vilnos šlepetes, tačiau vis buvo ne tai. Kaimynas, žinodamas, kad auginu ožkas, pasiūlė iš jų pieno daryti sūrius ir jogurtus“, – pasakojo apie sūrių verslo pradžią moteris.
Nors V. Genienės specialybė – biuro administratorė, neturėjo nieko bendra su maisto gaminimu, be to, būsima sūrininkė nemėgsta suktis virtuvėje, kurią juokais vadina bausmės vieta, sūrių gamyba moterį rimtai „užkabino“ ir ji nusprendė imtis būtent šios veiklos.
„Neturėjau nei reikalingų priemonių, nei žinių, todėl naktį sėdėdavau internete, o dieną, pasiėmusi 3 litrus pieno, eksperimentuodavau. Kartais tekdavo perskaityti dešimtis internetinių puslapių, kad rasčiau kažkokį cinkelį, kurio nebuvo paminėta jokiame recepte“, – prisiminė pirmuosius žingsnius V.Genienė.
Pirmasis pagamintas sūris buvo feta. Nepailstamai eksperimentuojant, sūrių technologija darėsi sudėtingesnė, jie tapo išraiškingesnio skonio. Pamažu moteris išmoko perprasti internete rastus sūrių gamybos receptus, kurie dažniausiai būna parašyti tam tikrais kodais, suprantamais tik sūrininkams.
„Iš pradžių sūriais vaišinome draugus, kaimynus, o šie – savo svečius. Pradėjusi sulaukti prašymų įsigyti ragauto sūrio, supratau, kad man pavyksta. Tai ir buvo pagrindinis stimulas imtis sūrių gamybos“, – atviravo dabar jau žinoma sūrininkė.
Kiekvienam savas skonis
„Man skaniausi vadinamieji smardūs sūriai su raudona žievele. Kai kuriems žmonėms atrodo, kad jų kvapas primena nešvarias kojines, kiti sugalvoja dar originalesnių palyginimų. Tačiau man patinka ir jų kvapas, ir konsistencija – nei klampi, nei guminė. Prieš pradėdama pati tokius gaminti, jų parsiveždavau iš Prancūzijos.
Ir šiaip man patinka pelėsiniai sūriai. Jie išraiškingo skonio, kiekviena rūšis turi savo žavesio. Valgytojai juos vertina skirtingai – vieniems tai gurmaniškas produktas, kitiems – nevalgomas“, – pasakojo V.Genienė.
Sūrininkės nuomone, dabar ir mūsų sūrių valgytojai, palyginti su tais, kokie buvo anksčiau, prieš keliolika metų, jau atrodo gerokai išprusę šitoje srityje.
Žmonėms, ketinantiems praverti sūrių pasaulio duris, V.Genienė pataria pradėti nuo švelnesnio skonio sūrių. Mėgstančių ypač aštrius, pikantiškus sūrius pirkėjų vienetai. Moteris pastebėjo, jog dažniausiai tai – pirkėjai, daugiau matę pasaulio ir turintys išlavintą skonį.
Pritrūktų viso gyvenimo
Per kelerius metus V.Genienė įsitikino, kad galima sukurti labai daug vienos rūšies sūrio variantų – pakeitei gaminimo temperatūrą, jis kitoks, pakeitei brandinimo – įgauna naujų skonio savybių. Gali būti minkštas, kietas, aštrus, sodrus ir ypač švelnus.
Net pagal tą patį receptą gamindami ir labiausiai patyrę sūrininkai nepadarys tokio paties skonio sūrio. Mat skiriasi pienas, ganyklos, naudojamas vanduo, termometro rodmenys, nekalbant jau apie ožkų veislių skirtumus. Sūrio savybės priklauso ir nuo to, kokią druską naudoji – rupią, smulkią, padžiovintą, ir daugybės kitų įvairių dalykų.
„Tarkim, smardūs sūriukai, raudona žievele, yra daugybinio plovimo ir drėgmės rezultatas, priklausantis ir nuo to, kaip plausi – šepetėliu, kempinėle ar šlapia ranka. Pasirinktas plovimo būdas formuoja skirtingą žievelę. To receptuose paprastai nebūna, tokius dalykus atrandi nuolat eksperimentuodama“, – aiškino sūrininkė.
Dar vienas V.Genienės sūrių išskirtinumas – spalvoti sūriai. Įprastų baltos, gelsvos spalvų sūrius ji nudažo uogų ir daržovių sultimis, suteikdama egzotišką išvaizdą. Sūris „Juodasis perlas“ iš pažiūros atrodo baltas, niekuo neišsiskiriančios išvaizdos, tačiau prapjovus jį, laukia staigmena – tamsus vidus.
Mintis sukurti juodos spalvos sūrį V.Genienei kilo valgant juodos spalvos ledus.
Anot moters, kažin ar užtektų gyvenimo norint perprasti sūrininkystę, nes visada gali atrasi kažką nauja, neišbandyta.
Sprendžia valgytojai
Sūrio valgytojai iš dalies formuoja sūrininkų darbą, turi įtakos naujų skonių sūrių atsiradimui, sako V.Genienė, su savo gaminamų sūrių mėgėjais nuolat palaikanti nuolatinį ryšį ir bendraujanti įvairiausiais klausimais.
„Kartais jie pasiūlo kokią nors įdomią idėją. Aš ją įgyvendinu ir iš karto gaunu atsiliepimą. Neretai, pagaminusi naujo skonio sūrį, gabaliuką įdedu paragauti ir prašau ne pinigų, bet pasidalyti įspūdžiais – patiko arba nepatiko. Taip sūrio likimą – gyventi ar ne – sprendžia valgytojai. Vienas naujausių pasiūlymų buvo sūris stiklainiuose. Valgytojų verdiktas buvo gaminti“, – kalbėjo sūrininkė.
V. Genienės sūrinės gamybos apimtys nėra didelės, ypač šiemet, nes dėl praėjusių lietingų metų buvo suprastėjusi pašarų kokybė. Tai lėmė pieno sumažėjimą, o kartu ir sūrių gamybą. Pačiu pieningiausiu laikotarpiu moteris pagamindavo 3–4 kilogramus sūrio per dieną. Susiklosčius geroms aplinkybėms sūrių gamindavo dvigubai daugiau.
„Aš nežaidžiu kiekiu. Man svarbiausia kokybė. Kiekvieną mėnesį sūrio gurmanams pasiūlau apie 26 skonių sūrių, prieš Kalėdas daugiau kaip 30. Po šios didžiausios metų šventės darau 1–2 mėnesių pertrauką. Pailsi ir ožkos, ir valgytojai“, – juokauja V.Genienė.
„Cibos sūrio“ galima užsisakyti tik internetu. Sūrininkė paskelbia, kokių rūšių sūrių turi, ir norintieji užsirašo, tada per autobusų stoties siuntų skyrių išsiunčia pirkėjams į jų gyvenamąsias vietas. Išsiunčia anksti ryte, kad tą pačią dieną gautų ir biržiečiai, ir klaipėdiškiai. Taip patogu ir jai, ir pirkėjams, nes kiekvienas gali pasiimti jam tinkamiausiu laiku.
„Sūrių neteikiu į parduotuves ar specializuotas parduotuvėles, nes tada mano valgytojai liktų ant ledo. Jie mane augino kaip sūrininkę, pasitiki manimi, todėl perkeldama prekybą į parduotuves, juos išduočiau“, – su pagarba ir dėkingumu apie pirkėjus kalbėjo V.Genienė.
Patiko grožis ir prieraišumas
Pirmąsias dvi paprastas lietuviškas ožkas V.Genienei padovanojo mama įkurtuvių proga. Kiek vėliau pamatė ilgaauses Anglo-Nubian veislės ožkas ir jomis susižavėjo. „Jos labai gražios, prieraišios, man patinka jų jaukumas, smalsumas, o svarbiausia, kad Anglo-Nubian pienas kur kas riebesnis ir baltymingesnis už kitų veislių ožkų, todėl ir sūriai būna skanesni“, – gyrė savo augintines V.Genienė.
Kaip ir apie sūrių gamybą, taip ir apie ožkų priežiūrą moteris pirmiausia informacijos ieškojo internete. Vėliau atsirado patirtis. Dabar sūrininkė iš ožkos elgsenos, išvaizdos gali spręsti apie jos savijautą.
Šiandien V. Genienė turi 18 melžiamų ožkų, penkias jaunikles ir būrį prieauglio – iš viso daugiau kaip 30 ožkų bandą, kurią nuo vilkų saugo keli Podhalės veislių aviganiai, o perginti į kitą ganyklą padeda du Borderkolių aviganiai.
Jos šeimos ūkyje, be ožkų, rūpestingai prižiūrimi gyvena ir kiti naminiai gyvūnai – katinai, povai, fazanai, papūgos, du žirgai, vištos ir žąsys.
Ar perspektyvu steigti sūrių ūkį? „Perspektyvu ar neperspektyvu – priklauso nuo žmogaus požiūrio ir noro prisitaikyti prie naujovių. Nereikia pamiršti ir to, kad kiekvienam verslui reikia įdirbio ir laiko. Taip nebus, kad panorėjau, pradėjau, kas norės susiras. Verslo ratą reikia pradėti sukti pamažu, tada viskas bus gerai“, – patarė norintiesiems imtis sūrininkystės verslo V. Genienė.